CircuitVerse

CircuitVerse obrazovni je alat otvorenog koda za dizajniranje i vizualizaciju simulacija digitalnih logičkih sklopova u oblaku.

Korisnici mogu, putem mrežnog preglednika, simulirati različite scenarije logičkih ulaza i izlaza. Prema potrebi, korisnik može podijeliti svoje radove koristeći jedinstvene URL adrese za svaki projekt. Ako korisnici žele pohraniti svoje uratke, potrebna je registracija i prijava. Registracija je moguća korištenjem AAI@Edu računa. Ako se učenici registriraju, moguće je stvaranje razrednih grupa gdje učitelj može pratiti i ocjenjivati učeničke radove. Ali, za učenike to nije nužno, oni mogu slikanjem zaslona svoje rješenje pohraniti u dokument ili prezentaciju i bez prijave.

Glavne značajke

 1. Izrada i simulacija sklopova u pregledniku bez potrebe za instalacijom softvera. Budući da je proces stvaranja strujnog kruga i simulacije besprijekoran, korisnici mogu uređivati ​​i rješavati probleme ili primijeniti promjene dok je simulacija u tijeku. Korisnici mogu spremiti i otvoriti svoje sklopove online (na korisničkoj nadzornoj ploči) ili izvan mreže (lokalno na svom računalu).
 2. Interaktivni uređivač je intuitivan i vrlo jednostavan za korištenje.
  • Na primjer, kod izrade strujnog kruga, žice su označene bojama kako bi se s lakoćom testirale i analizirale simulacije strujnog kruga.
  • CircuitVerse uključuje ogromnu biblioteku elemenata sklopova koji se kreću od osnovnog ulaza/izlaza do komponenti na razini sustava. Većina komponenti CircuitVerse uključuje prilagodljive atribute za izgradnju složenih dizajna unutar simulatora.
 3. Dizajn podržava i prilagodbu bitne širine ulaza i izlaza. CircuitVerse podržava višebitne žice preko dvije komponente koje zahtijevaju višebitne širine. Prema potrebi, razdjelnici se također mogu koristiti za usmjeravanje bitova u različitim smjerovima.
 4. Moguće je stvaranje podsklopova.
 5. CircuitVerse slike visoke razlučivosti mogu se izvesti u više formata za različite poglede i opcije pozadine.
 6. Vremenski dijagrami mogu se koristiti za analizu i otklanjanje pogrešaka u ponašanju sklopova za različite ulazne sekvence.
 7. Budući da su mrežne stranice CircuitVerse strukturirane pomoću HTML5, može se generirati iframe za ugradnju svake simulacije CircuitVerse unutar mrežnih stranica. Alternativno, korisnici mogu preuzeti CircuitVerse Chrome proširenje za ugradnju CircuitVerse sklopova unutar npr. alata za prezentacije Google Slides.
 8. Korisnici također mogu dijeliti svoje jedinstvene URL-ove kola i potražiti pomoć na mrežnim forumima CircuitVerse. Također, mogu surađivati s drugima na zajedničkom projektu.

PRIMJER

Složeni logički sklop (A ILI C) I (NE (B I C))

Sklop je nacrtan pomoću elemenata iz izbornika Input, Output i Gates. Tekst se po želji može dodati iz izbornika Annotation. Za svaki element se s desne strane prikazuju dodatne mogućnosti za uređivanje, kao što je naziv elemenata, veličina fonta, vrijednost i sl. Promjenom vrijednosti na ulazu, odmah se može provjeriti vrijednost na izlazu.

Nakon završetka, ako je korisnik prijavljen, može spremiti svoj rad u oblaku ili izvesti uradak u datoteku. Ako nije prijavljen, moguće je napraviti sliku zaslona i na taj način pohraniti svoj rad.

Detaljan vodič kroz alat: https://docs.circuitverse.org/#/

CircuitVerse u nastavi

CircuitVerse je jednostavan i intuitivan alat što nastavnicima i učenicima omogućuje više vremena za izradu sadržaja umjesto savladavanja funkcionalnosti samog alata. Prednost je što učenici ne moraju izraditi korisničke račune jer je korištenje simulatora omogućeno i bez prijave. Dobar je odabir za nastavnike srednjih i osnovnih škola iz područja vezanih uz informatiku, računalstvo, elektrotehniku, fiziku i ostala predmetna područja u kojima se primjenjuju elektronički i logički sklopovi.

Autor: Davorka Medvedović, mag. inf.