Alati za digitalno crtanje, 3D modeliranje i printanje

Blender je besplatni digitalni alat otvorenog koda za 3D modeliranje, animaciju, vizualne učinke, video uređivanje itd. Dostupan je kao instalacijski programski paket za Windows (verzija Vista i više), Mac OSX (OSX 10.6 i više) i Gnu/Linux operativne sustave. Za korisnike koji još uvijek koriste Windows XP dostupna je starija verzija alata. Razvojnim programerima i svima koji žele doprinijeti razvoju alata dostupan je izvorni kod. Zbog prirode alata potrebno je obratiti pozornost na zahtjeve računalne opreme (eng. hardware).

Alat zahtijeva od korisnika ozbiljan angažman kako bi ga savladao i upoznao sve funkcionalnosti i načine korištenja. Upoznavanje s kraticama na tipkovnici jedan je od najučinkovitijih načina korištenja ovog alata. Mrežno sjedište Blender alata sadrži brojne demo projekte za uvid u mogućnosti alata, ali također dostupne su mnoge pisane i video upute. Diljem interneta i u brojnim sustavima za masovne online tečajeve korisnici mogu pronaći osnovne tečajeve za rad u Blender alatu, sve do konkretnih i specijaliziranih tečajeva. Resursi dostupni na mrežnom sjedištu dobar su način za upoznavanje s Blender alatom. Značajke alata su: stvarni rendering, brzo modeliranje, stvarni materijali, brza montaža, alati za animaciju, oblikovanje modela, brzo UV raspakiravanje, simulacije, izrada igara, pozicioniranje kamere i praćenje objekata, biblioteka proširenja, uređivanje video sadržaja, velika podrška za tipove podataka i prilagodljivo sučelje. Alat je specijaliziran i prvenstveno namijenjen onim korisnicima koji se žele baviti 3D modeliranjem, računalnom grafikom ili izradom objekata za 3D printanje. Blender je alat koji nastavnicima može biti izuzetno koristan ukoliko koriste 3D printanje u svojoj nastavi ili ako predaju umjetnost i žele učenike upoznati s digitalnim medijima i alatima.

Blender video upute

Autodesk SketchBook je digitalni alat koji služi kao radno platno za crtanje i slikanje u digitalnom okruženju uz pomoć raznih alata. Dostupan je kao instalacijski paket za Windows i Mac OSX operativne sustave. Alat je moguće koristiti u besplatnoj verziji gdje je pritom prvih 15 dana dostupna testna verzija Professional inačice alata. Besplatna inačica alata korisniku omogućava definiranu veličinu radnog platna, 16 definiranih kistova za crtanje i slikanje, 36 boja profesionalnih Copic markera, maksimalno tri sloja (layer), ravno i kružno ravnalo, brze transformacije, optimizacija za olovku crtaćeg tableta, izvoz i uvoz uobičajenih formata slika, osnovne funkcionalnosti uređivanja slika. SketchBook alat u besplatnoj verziji korisniku pruža jednostvno i intuitivno sučelje, dok mrežno središte omogućava veliku bazu tekstualnih i video uputa za korištenje alata. Alat je dobar odabir za nastavu koja uključuje crtanje i slikanje, prvenstveno za likovnu umjetnost u osnovnim školama. Nastavnici koji upoznati učenike s digitalnom umjetnošću imaju mogućnost primijeniti alat u svojoj nastavi. Po potrebi postoji testna verzija za mobilne uređaje koje nastavnici mogu iskoristiti za terensku nastavu uz pomoć tableta.

Autodesk SketchBook video upute

Cura 3D je besplatni digitalni alat namijenjen za pripremu 3D modela, usklađivanje materijala, računalne opreme i programske podrške za 3D ispis, a inače se zove slicer. Cura 3D alat dostupan je kao instalacijski paket za Windows, Mac OSX i Linux operativne sustave. Kod preuzimanja instalacijskog paketa potrebno je izraditi korisnički račun i pritom definirati koji će se printer koristiti za projekte, institucija za koju se radi, područje primjene i e-adresa. Korisnici koji nemaju iskustva s alatima za pripremu objekata za 3D printanje trebat će uložiti određeno vrijeme kako bi savladali funkcionalnosti alata. Mrežno sjedište alata omogućava korisnicima niz resursa i uputa za što jednostavnije upoznavanje alata, a za sve nastavnike koji žele koristiti 3D printer postoje ideje za primjenu u nastavi. Svi korisnici koji nisu upoznati s alatima za izradu 3D modela mogu pregledati neke od mrežnih sjedišta za modele. Ovaj je alat za nastavnike koji žele koristiti 3D printere u sklopu nastave ili za one koji koriste alate za 3D modeliranje i žele isprintati izrađene objekte. Dobar je dodatak za nastavnike koji koriste Tinkercad alat za izradu 3D modela.