Purpose Games – portal za učenje kroz igru

Purpose Games je besplatni mrežni portal koji korisnicima omogućava izradu i igranje različitih igara obrazovnog sadržaja. Korisnik je u mogućnosti izraditi natjecanja s odabranim igrama i na taj se način mogu obuhvatiti nekoliko oblika igre koji pokrivaju različita sadržajna područja. Na taj način portal potiče igrifikaciju u obrazovnom procesu. Portal i igre dostupni su u svim novijim verzijama popularnih mrežnih preglednika: Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari i Internet Explorer. Za igranje igara na portalu nije potrebna registracija, ali za pohranu rezultata i izradu vlastitih igara, potrebno se registrirati. Budući da je registracija besplatna, na potralu se prikazuju promotivne poruke i ako korisnik koristi određeni oblik onemogućavanja promotivnih poruka u mrežnom pregledniku, morat će podesiti isključivanje te opcije jer se u protivnom portal neće moći koristiti . Korisnik se može registrirati unosom korisničkog imena, e-adrese i zaporke.

Igre koje se mogu izraditi: tekstualni kviz, označavanje na slici, uparivanje, upis kratkog odgovora, višestruki odabir i označavanje oblika na slici. Dodatno je omogućena izrada grupe i popis igara. Korisnik odabire vrstu igre koju želi izraditi, ali prije nego što počne unositi sadržaj mora prihvatiti uvjete korištenja i izrade igara. Portal je namijenjen za učenike gdje oni također mogu izrađivati igre, stoga je važno obratiti pozornost na sadržaj koji se stavlja u igre. Sadržaj ne smije biti uvredljiv niti na jednoj osnovi i mora biti primjeren za učenike. Prilikom izrade svake igre dostupne su upute i primjeri kako bi se korisniku pojednostavnilo upoznavanje s izradom vlastite igre. Korisnik ima mogućnost izrade grupe i pomoću nje može određenoj grupi korisnika omogućiti igranje odabranih igara. Korisnik grupu može definirati kao javnu, privatnu (moguće zatražiti pristup, ali kreator mora odobriti) ili uz poziv (pristup je uz poziv kreatora ili moderatora grupe). Ako korisnik odabere pristup grupi putem poziva treba uzeti u obzir da svi članovi moraju imati korisnički račun na portalu. Jedna je od iznimno korisnih funkcionalnosti izrada turnira gdje se korisnici međusobno natječu za ostvarivanje najboljih rezultata.

Purpose Gamse vudeo upute

Purpose Games u nastavi

Portal je jednostavan i intuitivan za korištenje, a za one kojima je potrebna dodatna pomoć, na svakom su koraku korištenja dostupne upute za snalaženje. Alat je dobar odabir za sve nastavnike koji u svoju nastavu žele unijeti malo dinamike i uz pomoć igrifikacije potaknuti učenike na usvajanje nastavnog sadržaja ili ponavljanje za provjere znanja. Nije potrebno izraditi vlastite igre, ali je preporuka nakon što nastavnici isprobaju postojeće igre da izrade vlastite kako bi ih prilagodili sadržaju koji predaju. Nije ograničen na nastavna područja, ali može biti zanimljiv nastavnicima geografije jer ima mogućnost označavanja lokacija na slikama. Kod učenika potiče natjecateljski duh, a slijedno tome potiče ih na bolje upoznavanje nastavnog sadržaja kako bi bili što bolji u igrama. Nastavnik igre može koristiti za vrijeme nastave, zadati učenicima kao jedan od načina za ponavljanje ili za zadaću. Učenici isto nisu ograničeni samo na igranje, već imaju mogućnost izrade vlastitih igara što je korisno kada u projektu ili seminarskom radu moraju predstaviti određeni nastavni sadržaj i uz pomoć igre potaknuti svoje kolege na učinkovitiju pozornost.