Geometer’s Sketchpad

The Geometer’s Sketchpad interaktivni je softverski program koji učenicima omogućuje vizualni način učenja matematike povećavajući njihov angažman i razumijevanje nastavnih sadržaja. Prikladan je za proučavanje euklidske geometrije, algebre, matematike i drugih područja matematike. Nastao je kao dio Projekta vizualne geometrije financiranog od strane NSF-a koji su vodili Eugene Klotz i Doris Schattschneider od 1986. do 1991. na koledžu Swarthmore.

Dostupna je besplatna demo verzija Sketchpada, ali je za daljnju uporabu potrebna licenca.

Instalacija se može obaviti koristeći ovu poveznicu: https://www.keycurriculum.com/

Geometrija u sketchpadu

Na lijevoj strani ekrana izloženi su alati za crtanje točaka, krugova, dužina, mnogokuta i alati za označavanje. Koristeći ove alate u kombinaciji s padajućim izbornikom za konstrukcije moguće je napraviti bilo koju konstrukciju i kasnije pomicati bilo koje točke i vidjeti kako se konstrukcija mijenja. Opcija za animiranje omogućava nastavnicima da pritiskom na gumb ožive svoje konstrukcije i na taj način svoju ravninu pretvore u prezentaciju.

Osim konstrukcija postoji mogućnost crtanja funkcija. U alatu za grafove potrebno je uključiti prikaz koordinatnog sustava. Zatim treba upisati željenu funkciju, a sve ostalo radi Sketchpad. Zadana funkcija može imati promjenjive parametre, a čak se može i poslušati koristeći izbornik za zvukove. Ova je opcija iznimno zanimljiva jer učenici imaju priliku čuti grafove sinusoida i koristiti ih za skladanje pjesmica.

Aplikacija Sketchpad u školama primjenjuje se na širokom području matematike, fizike i mehaničkog crtanja. Interaktivna ploča doprinosi vizualizaciji geometrijskih, algebarskih i drugih matematičkih problema te novim didaktičkim metodama koje se primjenjuju u nastavnom procesu, učenju i poučavanju. U školama se primjenjuju već gotovi nastavni materijali i primjeri izrađeni u Sketchpadu ili se izrađuju vlastiti. Izrada je materijala jednostavna i prikladna nastavnicima i učenicima. Više edukativnih materijala izrađenih u Sketchpadu možete pronaći na priloženoj poveznici: https://www.dynamicgeometry.com/General_Resources/Links.html

Autori: Elena Nakić, Matej Toth, Terezija Šarec