Mathigon / Polypad

Mathigon je višestruko nagrađivana platforma za učenje matematike, a dostupna je na https://mathigon.org i potpuno je besplatna te se može koristiti s ili bez registracije/prijave. Pri registraciji, moguće je odabrati jedno od tri sučelja: učenik, roditelj, učitelj. Učenički račun omogućuje pohranjivanje napretka i personaliziranje sadržaja učenja, učiteljski račun omogućuje upravljanje računima učenika i pregled podataka o njihovom napretku, uključujući integraciju s Google učionicom, a roditeljski račun omogućuje upravljanje računima svoje djece i pregled podataka o njihovom napretku.

Mathigon ili, u hrvatskoj verziji, Matematičko igralište, suprotno svome nazivu, ne nudi samo igrifikaciju, nego didaktički osmišljene sadržaje koji će učeniku, uz otkrivanje i istraživanje, pomoći u usvajanju važnih matematičkih koncepata. Osnovni su principi koje autori Mathigona promiču aktivno i personalizirano učenje te učenje uz kontekst.

Na početnoj stranici platforme Mathigon nalazi se horizontalni izbornik koji omogućava pristup na:

  • Polypad, sustav virtualnih manipulativnih sredstava,
  • knjižnica tečajeva, predviđena za samostalan rad učenika,
  • aktivnosti
  • lekcije.

Polypad je sustav virtualnih manipulativnih sredstava koji učenici u samostalnom radu, ali i učitelji tijekom pripreme ili izvedbe nastavnog sata, koriste uz interaktivnu ploču koja zauzima središnji dio zaslona. Interaktivna ploča sadrži niz standardnih alata i promjenjiv prikaz podloge, no posebnost Polypada su didaktičke pločice koje se nalaze na lijevoj strani zaslona i koje se jednostavnim povlačenjem mogu prenijeti na interaktivnu ploču gdje postaju manipulativni didaktički materijal. Na interaktivnoj ploči pločice je moguće pomicati, mijenjati veličinu i boju, rotirati ravninski ili trodimenzionalno i slično. Kreirani se sadržaj s interaktivne ploče može izvesti u obliku slike. Polypad se odlikuje jednostavnošću korištenja i velikim brojem funkcionalnosti različitih pločica koje zamjenjuju

Polypad pločice su tematski podijeljene prema područjima:

  • Geometrija (pravilni i nepravilni mnogokuti, tetromino i pentomino pločice, tangram, pentagonske pločice, 3D geometrijska tijela, geometrijski pribor)
  • Brojevi (pločice s brojevima, brojevna crta, karte s brojevima, točkasti aranžmani, brojčane mreže, okviri brojeva)
  • Razlomci (razlomačke trakice, kružni isječci)
  • Algebra (algebarske pločice, vaga ravnoteže, koordinatni sustav i tablice, varijabilni klizači)
  • Vjerojatnost i podaci (Novčići i kockice, grafikoni i statistika, karte, poliedarska kocka)
  • Igre i aplikacije (logika i računarstvo, šah, valute, satovi, domino)

Knjižnica tečajeva sadrži niz matematičkih tema predviđenih za učenike srednjoškolske dobi podijeljenih u tri skupine: Geometrija, Brojevi i algebra, Vjerojatnost i primjene. Sadržaj je svakog tečaja stavljen u kontekst, a od učenika zahtijeva aktivno sudjelovanje u obliku odgovaranja na pitanja, rješavanja zagonetki i dopunjavanja teksta.

Lekcije nude mnoštvo ideja kako Polypad implementirati u nastavni proces, razrađene scenarije poučavanja, cjelovite aktivnosti, ali i tutorijale i webinare uz koje i učenici i učitelji mogu naučiti kako najučinkovitije iskoristiti brojene značajke Polypada.

Polypad u nastavi

Polypad je jednostavan i intuitivan alat s brojnim funkcionalnostima te omogućava jednostavnu uporabu virtualnih manipulativnih sredstava koji značajno doprinose vizualizaciji i usvajanju matematičkih koncepata. Vrlo je učinkovito koristiti ovaj alat za vođeno učenje otkrivanjem, ali i na interaktivnoj ploči kao prezentacijski dinamički materijal.

Polypad je odličan odabir za učitelje koji učenike žele usmjeriti, uz pomoć vlastitih ili preuzetih uputa i zadataka, na otkrivanje i upoznavanje različitih matematičkih koncepata.

Autor: Tatjana Brešćanski