Wix – izrada mrežne stranice bez prethodnog znanja programskih jezika

Wix

Izrada je mrežnih stranica proces koji zahtijeva vrijeme, ideje i za većinu je korisnika bez pomoći stručnjaka, programera ili svladavanja tečajeva o dizajnu i mrežnim tehnologijama kompliciran i težak proces. Međutim, danas postoje mnogobrojni alati koji pojednostavljuju korake procesa i korisnik početnik, uz malo vježbe i metode pokušaja/pogrešaka, ima mogućnost savladati osnove i izraditi mrežnu stranicu prema svojim željama. CMS (Content Management Sustava) korisniku olakšava izradu mrežne stranice zbog vizualnih elemenata i metoda, a znanje porgramskih jezika koji su potrebni za izradu stranice, više nije potrebno. Wix je digitalni alat jednostavan za korištenje, izradu i unos materijala i stvaranje elemenanta koje jedna mrežna stranica mora sadržavati pritom poštujući sva pravila koja objedinjuju izradu mrežne stranice.

Wix

Proces izrade mrežne stranice započinje registracijom u sustav. Registracija se provodi povezivanjem preko Facebook ili Google korisničkog računa ili klasičnim načinom unosa podataka. Svaki je sljedeći korak potreban kako bi se korisniku pojednostavnila izrada stranice. Wix u koracima navodi korisnika na odabir kategorije tj. vrstu stranice: stranica za posao, blog, restoran ili mrežni dućan. Ovisno o odabiru, Wix će korisniku u sljedećem koraku ponuditi na odabir određene teme (eng. template) koje određuju izgled i dizajn mrežne stranice. Svaka tema donosi niz funkcionalnosti: način navigacije, gumbe, module, formate blokove sa sadržajem, boje, fontove, itd.

Wix sucelje

Prelaskom miša preko određene teme i klikom na “Edit” korisnik odabire željenu temu tj. izgled mrežne stranice i započinje uređivanje. Prednost je Wix alata što korisnik sadržaj uređuje vizualno, bez potrebe za znanjem programskih jezika (HTML, CSS, JS).

Klikom na pojedini element na mrežnoj stranici u odabranoj temi, korisnik pristupa postavkama tog elementa i može ga pomicati, uređivati, dodati novi ili obrisati. Koristeći blok s postavkama na lijevoj strani sučelja moguće je dodati nove module ili pojedine dijelove stranice: slike, galerije slika, gumbe, video materijale, blog stranice, različite elemente za unos sadržaja, itd. Svaki pojedini element ima svoje postavke preko kojih se on detaljno podešava. Uz svaki ponuđeni element postoje kratke upute kako podesiti taj element i na koji ga način unijeti u stranicu. Nakon početničkog isprobavanja, svaki će korisnik vrlo jednostavno shvatiti na koje se načine moduli mogu grupirati i kako ih slagati prema svojim potrebama i željama.

U svakom trenutku korisnik može pregledati kako izgleda mrežna stranica klikom na “Preview” u gornjem desnom kutu ili u trenutku kada je stranica gotova klikom na “Publish”. Prilikom objave stranice korisnik mora odabrati domenu na kojoj će stranica biti objavljena. Moguće je koristiti besplatnu domenu npr. www.ime.korisnika-wix/ime stranice ili je moguće kupiti domenu po izboru i aktivirati ju kao primarnu za tu stranicu.

Korisni savjeti za korisnika koji sam izrađuje mrežnu stranicu i vrijede neovisno o alatu kojeg korisnik koristi:

  • odrediti i navesti koja je točno namjena mrežne stranice i što sve korisnik želi uključiti
  • na papiru skicirati željeni izgled stranice (s naslovnicom, navigacijom i bočnim izbornicima, ako ih korisnik želi)
  • odrediti pretpostavljene boje, vizuale, font
  • definirati proračun očekivanih troškova koji se mogu odvojiti za izradu stranice
  • odabrati alat u kojem želi raditi (Wix, Weebly, WordPress, itd.)
  • pripremiti sadržaj za unos na stranicu (najviše se vremena tijekom izrade izgubi na stvaranje i unos sadržaja, slike, fotografije, video materijale itd.)
  • prilikom odabira slika i video materijala potrebno je paziti i obratiti pozornost na autorska prava
  • razmisliti na koji način korisnik želi prikazati sadržaj (što je važno istakuti, na koji se sadržaj želi privući pozornost)

Kako izgleda rad u Wix alatu može se pogledati u galeriji:

Wix je za početnog korisnika koji nema iskustva u izradi mrežnih stranica, odličan odabir. Potrebno je vrijeme za savladavanje svih funkcionalnosti prije nego mrežna stranice poprimi izgled kakvog je korisnik zamislio.

Video priručnik o radu u Wix alatu: