RealtimeBoard

RealtimeBoard je digitalni alat koji služi kao interaktivna i neograničena bijela ploča dostupna putem mrežnih preglednika. Alatu je moguće pristupiti putem najnovijih verzija mrežnih preglednika: Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Internet Explorer i Opera. Alatu se može pristupiti i putem najnovijih verzija preglednika za mobilne uređaje Google Chrome za Android i Safari za iOS. Pored mrežnih preglednika RealtimeBoard je dostupan kao mobilna aplikacija za Andorid i iOS uređaje. Alat korisniku omogućava izradu besplatnog ili plaćenog korisničkog računa. Besplatni korisnički račun omogućava izradu maksimalno tri ploče (po timu?), dodavanje maksimalno tri člana za suradnju na ploči i mogućnost dijeljenja ploče za pregled neograničenom broju članova koji ne moraju biti registrirani. Korisnik se može registrirati unosom e-adrese, imena i zaporke ili povezivanje svog Google ili Facebook korisničkog računa. Nakon registracije alat će od korisnika tražiti da timu dodijeli naziv timu i po želji dodavanje članova u tim. Korisnik prvih 30 dana nakon registracije ima pristup funkcionalnostima plaćenog računa i nakon isteka probnog roka može se prebaciti na besplatnu verziju funkcionalnosti.

Nakon navedenih koraka korisniku se prikazuje sučelje radne površine za izradu prve ploče unutar koje korisnik s desne strane ima dostupne različite primjere uz pomoć alatne trake kako bi što bolje upoznao mogućnosti alata. Alatnoj je traci moguće pristupiti pomoću različitih uputa, opisa, slučajima korištenja, podrškom i često postavljenim pitanjima. Sučelje je jednostavno i intuitivno s nekoliko funkcionalnosti podijeljenih na tri alatne trake. Korisnik je u mogućnosti početi s praznom radnom površinom ili odabrati već postojeće predloške poput različitih dijagrama (dijagram toka, Venn dijagram i sl.), okvira za vođenje projekata (SCRUM) ili analize. Na ploču je moguće dodavati okvire koji su dostupni u nekoliko oblika: tekst, bilješke u obliku samoljepljivih papirića (eng. Post-it), linije za povezivanje, ručno pisane ili crtane elemente i komentare na pojedine elemente. Pored navedenih osnovnih elemenata korisnik ima mogućnost učitavanja datoteke s računala, učitavanje putem poveznice, uvoz iz nekoliko sustava za pohranu podataka u oblaku (OneDrive, Google Drive, DropBox), iza Adobe sustava, proširenja za Google Chrome preglednik, dodavanje ikona i različitih tablica i grafikona. Druga alatna traka korisniku omogućava definiranje okvira pomoću kojih se za potrebe prezentacije fokus usmjerava na određene elemente na ploči. Zatim povećavanje i smanjivanje ploče za pregled sadržaja, prikaz preko cijelog zaslona i navigacija po samoj radnoj površini. Treća alatna traka omogućava dodavanje članova tima za suradnju, pregled komentara i napomena, prikaz uputa i korisnih informacija te pregled postavki radne površine i korisničkog računa. Svaki besplatni korisnički račun može imati jedan tim i u sklopu tog tima tri ploče i tri člana tima.

RealtimeBoard video upute

RealtimeBoard u nastavi

RealtimeBoard je alat primijenjiv za nastavu različitih predmetnih područja budući da se može koristiti kao obična bijela ploča ili kao predložak za razne dijagrame ili analize. Jednostavan je i intuitivan i zbog toga nastavnici i učenici neće morati uložiti mnogo vremena za upoznavanje s funkcionalnostima. Idealan je za nastavnike koji žele učenicima pomoću ovog alata pripremiti različite sadržaje ili primjere za izradu zadataka. Također je dobar odabir za grupni ili samostalni rad učenika budući da je moguće podijeliti pregled nad pločom pomoću kojeg nastavnik ima uvid u sadržaj koji su učenici izradili. Nedostatak je ograničenje na tri člana tima i tri ploče po timu.