Make Beliefs Comix – brzo i jednostavno do vlastitog stripa

makebeliefscomix

Make Beliefs Comix je besplatan web alat koji omogućuje brzu i jednostavnu izradu stripova. Alat radi u najnovijim varijantama popularnih mrežnih preglednika: Internet Explorer, Firefox, Opera, Safari i Google Chrome, ali autori preopručuju korištenje Firefox preglednika za najbolje iskustvo korištenja. Za korištenje alata potreban je Adobe Flash Player verzija 10 ili više i on također mora biti omogućen u mrežnom pregledniku unutar kojeg će se alat koristiti. Alat od korisnika ne zahtjeva registraciju niti prijavu kako bi ga se moglo koristiti, samo je potrebno pristupiti stranici na kojoj se alat nalazi.

Početna stranica ukratko opisuje kako alat funkcionira i omogućava odabir pregleda demo videa za jednostavnije vizualno razumijevanje alata. S obzirom kako nema prijave ili registracije, sučelju za izradu stripa pristupa se klikom na opciju “Enter here!”. Korisnik ima mogućnost odabira između tri vrste okvira, odnosno tri različita broja za okvire (dva, tri ili četiri) unutar kojih može definirati pozadinu, likove i objekte za svoj strip. Alat je jednostavan i besplatan. Ograničen je na korištenje sadržaja koji se nalazi unutar alata, ali bez mogućnosti dodavanja vlastitog sadržaja. Zbirka sadržaja unutar alata nije velika, ali se periodično nadopunjava novim sadržajem. Pokraj slike za pozadinu, korisnik po želji može odabrati i neku od ponuđenih boja. Omogućeno je dodavanje balona i okvira za tekst. Pokraj elemenata koji se mogu koristiti za izradu stripa, dostupne su funkcionalnosti za upravljanje sadržajima koji su dodani u okvire. Navedene funkcionalnosti podrazumijevaju pomicanje elemenata unutar okvira u kojem se nalaze, povećavanje ili smanjivanje elemenata unutar okvira, pomicanje pojedinog elementa prema naprijed “bring to front”, mijenjanje orjentacije elementa (gledanje u lijevo, gledanje u desno) i brisanje elemenata. Koriste se na način da se prvo odabere željena funkcionalnost, a zatim element nad kojim se željena funkcionalnost želi provesti. Dostupna je i funkcionalnost potpunog brisanja izrađenog sadržaja za čisti početak i ispis printerom ili slanje na e-mail adresu.

Budući da alat nema mogućnost registracije pa niti mogućnost pohrane izrađenog sadržaja, važno je obratiti pozornost na funkcionalnost ispisa sadržaja i slanja na e-mail adresu za slučaj da korisnik napusti mrežnu stranicu alata bez pohrane. Ukoliko korisnik ne pohrani sadržaj, morat će iznova izraditi sadržaj. Prilikom ispisa na pisaču, strip je moguće pohraniti u obliku slike na vlastito računalo. Alat prihvaća unos hrvatskih znakova i oni će se vidjeti u trenutku kada se strip pohrani na računalo. U slučaju ako korisnik šalje strip e-mailom, slova će nestati prilikom otvaranja u pregledniku. Savjet je izbjegavati korištenje hrvatskih znakova, ukoliko se strip šalje e-mailom.

Pokraj samog se alata na mrežnoj stranici nalaze korisne informacije: načina korištenja alata u nastavi, besplatne e-knjige, upute kako koristiti alat za učenje engleskog jezika uz popratni repozitorij unaprijed izrađenih stripova za ispis.

Make Beliefs Comix tutorial

Make Beliefs Comix u nastavi

Prednost je alata jednostavnost. Make Beliefs Comix alat ne zahtijeva registraciju ili prijavu kako bi ga se moglo koristiti. Na taj način nastavnici mogu brzo početi izrađivati sadržaj s učenicima bez mnogo potrošenog vremena za učenje alata. Jednostavnost je alata i nedostatak ukoliko nastavnik želi dodatne funkcionalnosti ili sadržaj prilikom izrade stripa i ako želi u nekoliko navrata raditi na stripu budući kako nema mogućnosti pohrane i naknadnog uređivanja. Prednost je što alat omogućava brojne izvore i informacije kako ga koristiti u nastavi. Mnogi ga nastavnici koriste za učenje engleskog jezika, ali alat nije ograničen na isključivo na područje stranog jezika i primijenjiv je za objašnjavanje različitih pojmova ili razradu određenog književnog djela.