Canva online grafički editor za izradu prezentacija, infografika i postera

canva

Canva je brz i jednostavan web alat za grafički dizajn. Namijenjen je osobama koje nemaju skupocjene alate niti znanje kako se njima koristiti ali bi svojim prezentacijama, posterima i infografikama željeli dati profesionalni izgled. Alat omogućava unaprijed definirane predloške (poster, čestitka, infografika, prezentacija, objava na društvenoj mreži i slično) kao i mogućnost definiranja vlastitih dimenzija. Cilj je omogućiti korisniku velik skup resursa (slike, ikone, fontovi) unutar kojih može pronaći što želi kako bi dizajnirao po svojoj zamisli. Korisnik ima mogućnost korištenja besplatnih resursa, a resursi označeni kao premium iznose 1$. Korisnik se može registrirati klasičnim načinom: e-mail adresom ili koristeći svoj Facebook ili Google korisnički račun. Nakon odabira dizajna ili definiranja vlastitih dimenzija otvara se sučelje za uređivanje dokumenta gdje se uz pomoć nekoliko kratkih uputa korisnika upoznaje s funkcionalnostima. Gornja alatna traka sadrži uobičajene funkcionalnosti kao što su postavke datoteke, “Undo” i “Redo” opcije i definiranje postavki dijeljenja, objave dokumenta i pohranjivanja na računalo.

S desne je strane korisničkog sučelja alatna traka s elementima koji se mogu dodavati u dokument. Traka je podijeljena u nekoliko kategorija:

  • Predlošci u kojima korisnik može odabrati unaprijed definirane položaje elemenata unutar dokumenta
  • Elementi su kategorija koja omogućava korisniku odabir između nekoliko vrsta elemenata koji se mogu postaviti u dokument (slike, okviri, ikone, grafikon i slično)
  • Tekst gdje korisnik može odabrati kakvu vrstu teksta (naslov, podnaslov ili paragraf) i izgled želi
  • Pozadina je kategorija koja omogućava postavljanje pozadine u dokument i može biti jedna boja s teksturama ili slika
  • Vlastite datoteke korisnik može dodati, ali bitna je činjenica kako besplatni korisnički račun ima ograničenje na ukupno 1GB datoteka koje može učitati u alat

Alat također omogućava izradu timova koji su u besplatnom obliku korisničkog računa ograničeni na 10 članova.

 

Canva u obrazovanju

Canva je alat pogodan za brzu i laku izradu atraktivnog sadržaja za nastavnike i učenike. Alat je jednostavno primijeniti kod izrade plakata ili prezentacija projekata, ali isto tako kao i dodatak predavanjima kako bi sadržaj koji se želi prikazati bio zanimljiviji. Nedostatak je ograničeni prostor za vlastite elemente koje korisnik želi dodati i elementi koji se plaćaju, ali u konačnici su neznatni zbog raznolokih mogućnosti alata i sadržaja.

Alat: https://www.canva.com/

Tutorijali: https://designschool.canva.com/tutorials/

Predloženi scenariji učenja s korištenjem alata: https://designschool.canva.com/teaching-materials/