Kleki – Paint u online verziji

Paint je postao sinonim za jednostavne grafičke alate i već je na prvi spomen ovog alata svima jasno o čemu je riječ. Kleki je online alat koji se trudi biti kao Paint, ali u online okruženju.

Kleki je besplatna mrežna aplikacija, odnosno alat kojem se pristupa preko istoimene mrežne adrese www.kleki.com. U svojoj je suštini Kleki besplatna mrežna aplikacija za slikanje i uređivanje. Svojim izgledom uvelike podsjeća na dobro poznati alat Paint kojeg imaju svi korisnici Windows operacijskog sustava.

Otvaranjem alata odmah nas dočekuje platno po kojem možemo crtati. Alat ne zahtijeva registraciju niti prijavu.

Kleki sadrži različite četke, slojeve i filtere i uključuje alate za uređivanje koji korisniku omogućuju dodavanje kontrasta, nijansi, krivulja i perspektive, kao i rotiranje, transformaciju, okretanje i promjenu veličine slika. Alat pored mogućnosti stvaranja novih slika, korisniku također omogućuje i obradu postojećih fotografija.

Za stvaranje novih slika mogu se koristiti različiti uređaji za unos, na primjer digitalna olovka, dodir touchpad prijenosnika, miš i trackpad.

Za što bolje snalaženje i otkrivanje svih mogućnosti dostupni su videozapisi i tutorijali, kao i veze na besplatne umjetničke tutorijale i resurse. Slike se mogu spremati, učitavati/uvoziti i pohranjivati u pregledniku.

Primjena u nastavi

Kleki bi se mogao koristiti za demonstracije u razredu, domaće zadaće, individualnu obradu postojećih slika.