Izradite e-knjigu pomoću Book Creatora

Book Creator je online alat za brzu i jednostavnu izradu e-knjiga. Uz pomoć ovog alata na jednom mjestu možete objediniti sve svoje bilješke, upute, učeničke radove, izvještaje, prezentacije i druge nastavne sadržaje. Osim teksta i slika, ovako kreiranu knjigu možete obogatiti i dodatnim multimedijskim sadržajem poput videozapisa, audiozapisa i različitih grafičkih elemenata i tako postići interaktivnost i dinamičnost prilikom čitanja.

Dovoljno je unijeti adresu: https://bookcreator.com/, registrirati se i izrada prve e-knjige može započeti. Trenutno su podržani sljedeći mrežni preglednici: Google Chrome, Microsoft Edge i Safari. Registracija se provodi putem Google ili Microsoft korisničkog računa, što znači da za pristup alatu možete unijeti i svoje korisničke podatke iz domene @skole.hr.

Unutar alata svaki korisnik ima svoju knjižnicu u kojoj se nalaze knjige koje je kreirao. Besplatna verzija omogućava izradu do 40 knjiga unutar jedne knjižnice, bez ograničenja u broju strana i funkcionalnosti. Knjige je moguće naknadno uređivati i brisati, stoga je i navedeno ograničenje sasvim dovoljno za kvalitetnu i dugotrajnu primjenu ovog alata u nastavnom procesu.

Osnovne funkcionalnosti pri izradi e-knjige:

 

  • Izrada i uređivanje sadržaja po principu WYSIWYG – raspoređujete i uređujete elemente poput teksta i slike unutar pojedine stranice knjige i odmah imate uvid u konačni izgled. Izgled i raspored sadržaja prilikom uređivanja jednak je kao i prilikom pregleda (čitanja) knjige. Sve promjene koje napravite prilikom uređivanja, automatski se spremaju.

  • Unos i oblikovanje teksta – tekstualni se element unosi kao objekt koji se jednostavno pozicionira na željeni dio stranice (Text), prilagođava oblikom i veličinom i može se dodatno istaknuti okvirima i bojom pozadine. Tekst se formatira kao i u bilo kojem tekst editoru – određuje se boja i veličina slova, font, poravnanje…
  • Unos multimedije – slike se mogu prenijeti s računala ili pronaći upisivanjem željenog pojma u tražilicu (Images). Omogućeno je i korištenje kamere, tj. umetanje slike koju ste upravo snimili (Camera). Osim slike, možete snimiti i zvučni zapis (Record), a gotove audio ili videozapise dodajete kao dokumente učitavanjem s računala (Files).
  • Unos grafičkih elemenata – unutar alata nalazi se zbirka ikona, oblika i grafičkih elemenata kojim dodatno možete obogatiti izgled sadržaja ili istaknuti pojedine dijelove (Shapes). Alat omogućava i crtanje korištenjem olovke (Pen) odabirući željenu boju i vrstu crta. Jedna je od zanimljivih mogućnosti i automatsko crtanje (Auto pen) – skiciranje olovkom nakon čega alat prepoznaje i predlaže gotove elemente koji se referiraju na skicu. Korištenje je olovke  svakako učinkovitije ako se knjiga kreira na tabletu.
  • Umetanje koda (Embed) – ovom opcijom možete umetnuti video s Youtubea, kreirani upitnik s Google Formsa ili dio neke mrežne stranice. Dovoljno je samo kopirati kod sa stranice, prenijeti ga u alat i pozicionirati umetnuti objekt (video ili upitnik) unutar željene stranice. Svakako treba imati na umu da se ovakvo umetnuti objekti mogu prikazati samo u online verziji. Ako knjigu preuzmete na uređaj, a niste povezani na internet, takav video nećete moći pregedati.
  • Grafička obrada e-knjige – svakoj stranici knjige možete odrediti jednu od ponuđenih tema, boju pozadine, istaknuti i označiti dijelove teksta ili druge elemente pomoću okvira i boja.
  • Korištenje gotovih predložaka e-knjige – ovisno o vrsti i namjeni knjige, na samom početku izrade možete odabrati i jedan od ponuđenih predložaka (Template). Na taj način nećete krenuti od prazne bijele stranice, već ćete imati unaprijed definiran izgled i raspored elemenata u knjizi. Na primjer, knjiga može biti organizirana kao fotoalbum, časopis, novine, kuharica…. Na istom mjestu možete odabrati i temu knjige, koja će se odnositi na sve stranice.

  • Organizacija stranica – u svakom trenutku izrade možete odabrati prikaz stranica knjige (Pages). Na taj način imate uvid u sve stranice odjednom i njihov redoslijed. Jednostavnim pomicanjem stranica možete promijeniti redosijed, izbrisati pojedine stranice ili kopirati. Kao i kod unosa elemenata i ovdje će sve promjene biti automatski spremljene.

Kada završite s pisanjem i uređivanjem, sve što vam preostaje je objava vaše e-knjige i dijeljenje s učenicima. Knjigu možete objaviti javno ili privatno. Prilikom javne objave, knjiga će biti vidljiva svima unutar alata i moći će se pretražiti putem Googlea. Ako želite da knjiga bude dostupna samo vašim učenicima, odaberite privatnu objavu i pošaljite učenicima poveznicu putem koje mogu pristupiti knjizi.

Osim dijeljenja knjige online, istu možete isprintati ili preuzeti na računalo u epub formatu. Na taj je način možete podijeliti s učenicima kao dokument putem platforme za učenje (Microsoft Teams, Loomen, Google Classroom) ili poslati kao prilog e-poruke.

Epub format je standard za čitanje e-knjiga koji omogućava responzivnost i ispravni pregled neovisno o vrsti uređaja i posebno je pogodan za čitanje na mobilnim uređajima. Također, podržava ispravan prikaz svih elemenata knjige nastale pomoću BookCreatora. Ako želite koristiti knjigu u .pdf formatu, preuzeti dokument u epub formatu konvertirajte korištenjem jednog od besplatnih online konvertera za .pdf.

Kao što je već rečeno u uvodu, sve knjige koje izradite smještene su u vašoj knjižnici. Kreiranjem prve knjige automatski se kreira i knjižnica i jedinstveni kod koji je ujedno pristup knjižnici za druge korisnike. Na taj načim možete svojim učenicima ili drugim nastavnicima dati pristup svim vašim knjigama i mogućnost stvaranja novih knjiga. U besplatnoj verziji alata moguća je samo djelomična suradnja s drugim korisnicima. To znači da drugi korisnici ne mogu uređivati vaše knjige (nema zajedničkog rada na istoj knjizi). No, možete im dopustiti stvaranje vlastitih knjiga. Vi, kao vlasnik knjižnice, imate ovlasti njihove knjige uređivati, brisati pa čak i nekoliko knjiga različitih korisnika objediniti u jednu knjigu (Collaborate). Primjerice, tako možete objediniti učeničke radove u jedinstveni dokument.

Zaključak 

Predstavljeni alat primjenjiv je u svim područjima nastave i može pomoći nastavniku za učinkovito kreiranje i dijeljenje nastavnih sadržaja koji su potrebni učenicima, a nisu obuhvaćeni školskim udžbenicima. Ovakav će interaktivan sadržaj učenicima biti vizualno dopadljiv i zanimljiviji od klasičnih nastavnih sadržaja. Bilo da se radi o kratkom priručniku, zbirci zadataka, uputama za izradu seminarskog rada ili pokusa, nastavnik može dodatno obogatiti svoje bilješke umetanjem videozapisa i grafičkih elemenata koji će vizualno pomoći učenicima u lakšem shvaćanju nastavne cjeline.
Ako se radi o e-knjizi namijenjenoj glazbi, čitatelj može svoje znanje upotpuniti sušanjem audiozapisa prilikom čitanja. Jedna je od opcija koje alat ima i automatsko čitanje na glas. Iako nije prilagođeno za čitanje na hrvatskom jeziku, ova opcija može se itekako dobro iskoristiti za učenje engleskog ili drugog stranog jezika.