Kotobee skup alata za kreiranje i objave e-knjiga

normalKotobee je paket alata namjenjen kreiranju, objavi i čitanju e-knjiga. Kotobee je zapravo paket usluga pomoću kojih je moguće izrađivati interaktivne knjige namjenjene grupama ili pojedincima te čak i koristiti njihov cloud sustav za objavu istih. Kotobee autoring alat podržava izvoz gotove e-knjige u PDF, EPUB, Kindle i Word formatima. U svojoj besplatnoj verziji je namjenjen uporabi na Windows ili OSx(Mac) uređajima, dok se mobilne aplikacije namjenjene Android i iOS uređajima plaćaju kao godišnja ili mjesećna pretplata. Prijenos knjiga u softver ili izvoženje istih je pojednostavnjeno do kraja, tako da i manje iskusni korisnici neće imati problema sa savladavanjem softvera. U svom paketu Kotobee nudi 4 programa, author(autor), cloud(oblak), publisher(izdavač) i reader(čitač).

Kotobe alatima možete pristupiti na https://www.kotobee.com/en

kotobe001

Sustav Kotobee je podržan na svim platformama iako je za neke besplatan a za pojedine se plaća licenca.

kotobe002

Kotobee author

Kotobee Author je alat pomoću kojega smo u mogućnosti kreirati i uređivati eKnjige i izvoziti ih na web, mobilne ili desktop aplikacije. Omogućuje korisniku dodavanje interaktivnih sadržaja koje je moguće pregledati ne samo kroz Kotobee reader, već i kroz ostale EPUB 3 čitaće. U Kotobee Autoru je moguće uvesti prethodno izrađeni PDF, pretvoren u EPUB 3 format, kako bi se PDF uljepšao i kako bi mu se dodala interakcija za bolje rezultate. Nakon dodavanja željene multimedije izvor je moguć u više formata kako bi se daljnje čitanje omogućilo na različitim uređajima i platformama. Tako da je moguće sve datoteke sačuvati u Kindle formatu, PDFu, Word formatu i EPUB formatu (koji je standardni eBook format i najviše korišten u eČitačima).

Pri ulasku u Author dolazimo do sučelja na kojem se nalazi glavni prostor za uređivanje knjige. Sa lijeve strane se nalazi izbornik u kojem možemo urediti naslovnu stranu knjige, naslov i dodati poglavlja, te i njih također imenovati. U glavnom sučelju za pisanje teksta se nalazimo sa poznatim izgleom, nešto slično MS Wordu. Sa opcijama oblikovanja veličine, boje i pozicije teksta. S desne strane se nalazi multimedijalni izbornik gdje možemo dodati sliku, galeriju slika, link, interaktivno pitanje, video zapis, zvukovni zapis, widget, 3D objekt ili spremink.

Također kod uređivanja knjige imamo izbornik u kojemu navodimo ime knjige, autora, izdavača, jezik na kojem će knjiga bit napisana, prava i opis knjige. Kod dodavanja interaktivnih pitanja, koja se aktiviraju dolaskom na stranicu na kojoj se nalaze, možemo dodati naslov stranice, pitanje i izabrati da li hoćemo odgoovr u obliku “Istina/Laž”, višestrukog odgovora ili višestrukog odgovora sa više točnih izbora. Također možemo dodati sliku kako bi dopunili pitanje koje je postavljeno.

Pri dodavanju slike na stanicu, slike odabiremo sa našeg uređaja i možemo im odrediti visinu, širinu i okvir. Također možemo odabrati animaciju slike na klik, koja tada ima par opcija animacije. Dodavanje videa je omogućeno putem URL linka na YouTube ili MP4 video.

Kod uređivanja knjige u završnim koracima, dolazimo do novog sučelja gdje možemo poglavljima dodati slike, logo, i pozadinsku boju po želji. Također za vrijeme ove faze možemo pregledati kako bi knjiga izgledala u različitim formatima na različitim platformama i uređajima, kako mobilnima tako i web.

Na kraju samo ostaje izvoz datoteke koji se može izvesti u formatu EPUB, Kindle, PDF ili Word Dokumenta.

Kotobee publisher

Kotobee Publisher je alat pomoću kojega dizajniramo djećje knjige i magazine koji su obogaćeni mogućnošću interakcije i uvoza multimedije namjenjene svim platformama.

Kod dolaska na početnu stranicu Publisher aplikacije imamo izbor da li ćemo započeti knjigu od početka ili ćemo otvoriti već postoječu knjigu za uređivanje. Ukoliko odaberemo izraditi knjigu od početka, alat će nas pitati ime knjige, autora i ključne riječi koje će opisivati knjigu. Također će pitati jezik na kojem će knjiga bit pisana i strana sa koje će s eknijga čitat (npr. Arapski se čita sa desna na lijevo).

Sljedeća stranica nas pita da dodamo poglavlja (kojih se u besplatnoj verziji aplikacije može dodati do 10) i broj stranica svakog poglavlja. Nakon odabira poglavlja imamo mogućnost promjene boje stranica, takozvanih predložaka od kojih je jedan već instaliran, ali se može dodati vlastita slika.

Na poslijetku knjigu možemo objaviti za Android i iOS uređaje, Web, Windows i Mac aplikacije.

Kotobee reader

Kotobee Reader je alat pomoću kojega je omogućeno interaktivno čitanje eKnjiga ili vlastitih ili preuzetih sa knjižnice, što znači da je moguće pretraživati sadržaj unutar knjige, ne samo pojmove već i multimediju. Moguće je i dodavanje bookmarka, zabilješki i highlightsa.

Kotobee cloud

Kotobee Cloud je alat pomoću kojega je moguće na oblak pospremiti eKnjige, također nudi mogućnost kontroliranja korisničkog pristupa. Cloud usluga se naplačuje po dolje prikazanim cijenama:

kotobe003