ChemSketch – crtanje kemijskih spojeva pomoću računala

ChemSketch je digitalni alat koji omogućava crtanje organskih, polimerskih i sličnih kemijskih struktura. Također, omogućava sljedeće funkcionalnosti: računanje molekularnih svojstava (težina, gustoća), 2D i 3D pregled i uređivanje struktura, predviđanje logP i imenovanje struktura. Dostupna je besplatna i plaćena varijanta alata. Besplatna verzija omogućava: funkcionalnosti naprednih alata za crtanje, identifikaciju tautomera, imenovanje struktura do 50 teških atoma, 3D preglednik i izvoz u PDF datoteku. Besplatna je varijanta dostupna za korištenje kod kuće ili u svrhu obrazovanja i potrebna je registracija kako bi korisnik mogao preuzeti instalacijski paket. Alat je dostupan kao instalacijski paket za Windows uređaje.

Nakon instalacije korisnicima je dostupan dokument s detaljnim korisničkim uputama kroz sučelje alata pod kategorijom Help. Korisnicima je dostupno nekoliko alatnih traka unutar sučelja pored osnovne s opcijama za dokumente, pogled, alata, predložaka, dodataka. S lijeve se strane nalazi alatna traka koja omogućava odabir osnovnih atoma koji se najčešće koriste, ali također je dostupna tablica periodnog sustava gdje korisnik može odabrati druge atome. Navedena alatna traka  omogućuje uređivanje oznake atoma, prikaz svojstava, dodavanje inkrementa i oznake radikala. Desna alatna traka omogućava korisniku dodavanje unaprijed definiranih osnovnih struktura ili dodavanje vlastite strukture kao predloška. Srednja alatna traka omogućava različite funkcionalnosti: alat za označavanje struktura ili njihovih dijelova, crtanje različitih veza, prikaz broja veza, smijera reakcija. Dostupan je i kalkulator reakcija, alat za biosekvence, 3D optimizacija struktura. Jedna je od najbitnijih funkcionalnosti mogućnost automatskog uređivanja struktura pomoću koje korisnik strukture koje je nacrtao može urediti na način da veze budu poravnate i jednakih duljina. Alat omogućava korisniku kopiranje strukture koju kasnije može zalijepiti u određeni uređivač teksta npr. Microsoft Word.

ChemSketch video upute:

ChemSketch video upute:

ChemSketch u nastavi

ChemSketch je alat koji nastavnici se uz pomoć video i tekstualnih uputa mogu brzo savladati i koristiti u nastavi. Učenicima će biti potrebno vodstvo nastavnika kako bi se uspješno upoznali s alatom. Nastavnici pomoću ovog alata učenicima mogu pripremiti nastavni sadržaj ili ga objašnjavati za vrijeme nastavnog sata. Učenici imaju mogućnost vizualno upoznati kompleksne spojeve i njima manipulirati kako bi promatrali promjene. Alat je koristan za samostalno učenje i izradu projektnih zadataka.