Popplet – organizirajte svoje ideje i informacije umnim mapama

Popplet je jednostavan digitalni alat za vizualizaciju i organizaciju ideja ili informacija u obliku umne mape pri čemu koristi suradnju. Alat je dostupan u mrežnoj verziji ili kao verzija za iOS mobilne uređaje. Mrežna je verzija podržana u svim novijim verzijama popularnih mrežnih preglednika: Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer i Safari. Ključan je element korištenja mrežne verzije alata instalirani Adobe Flash Player (preuzimanje je moguće isključivo sa službene stranice) i omogućeno pokretanje Flasha u mrežnom pregledniku. Popplet korisniku omogućava demo-pristup alatu gdje se uz upute može upoznati s načinom rada bez prethodne registracije. Ako korisnik želi koristiti alat u svojoj nastavi, preporučuje se izrada korisničkog računa. Izrada se korisničkog računa radi isključivo unosom korisničkih podataka: e-adresa, zaporka i ime i prezime. Alat ne omogućava povezivanje s Google, Facebook, Twitter i sličnim korisničkim računima. Popplet korisniku omogućuje odabir između besplatnog ili plaćenog korisničkog računa. Besplatni korisnički račun omogućuje izradu do maksimalno 10 dokumenata, odnosno mapa i korištenje svih funkcionalnosti. Postoji i verzija za škole koja omogućava grupne popuste ovisno o broju korisnika unutar škole.

Nakon što se korisnik registrira ima uvid u svoje korisničko sučelje gdje su prikazane mape koje je izradio, mape koje su postavljene na javnu vidljivost i primjeri mapa kako bi se korisnik jednostavnije upoznao s mogućnostima alata. Kod prvog se korištenja korisniku također prikazuju upute i koraci koje prolazi za upoznavanje s alatom. Ovaj alat svojom jednostavnoću i lakoćom dodavanja novih elemenata podsjeća na digitalni alat Coggle. Elementi se mogu zasebno dodati, neovisno jedan o drugom ili međusobno povezivati, ovisno o potrebama. Elementu se mogu mijenjati boje okvira i/ili teksta i pored teksta dodavati poveznice, crteži, slike i video sadržaji (YouTube i Vimeo servisi). Popplet automatski u određenim intervalima pohranjuje nastale promjene unutar mape, ali korisnik također ima mogućnost ručne pohrane. Dodatne funkcionalnosti nad mapom korisniku omogućavaju kopiranje i lijepljenje neke druge mape i poništavanje napravljene promjene. Pod kategorijom organizacije korisniku se omogućava okomito ili vodoravno poravnavanje elemenata, raspoređivanje po visini i širini, izrada stupaca i redova i automatsko poravnavanje po rubu. Kategorija za prezentaciju pruža tri načina prikaza mape kao prezentacije što omogućava prikaz zasebnih elemenata ili grupe elemenata na koje se želi usmjeriti fokus prezentiranjem (koncept je izrazito sličan digitalnom alatu Prezi). Mapu je moguće pohraniti kao JPEG, PNG ili PDF dokument. Moguće je i cijelu drugu mapu dodati kao element unutar mape u izradi. Korisnik na pojedinu mapu može dodati suradnike i omogućiti im dodavanje elemenata ili uređivanje postojeće mape. Na taj se način omogućuje suradnja, a kao dodatna funkcionalnost postoji vremenska crta koja omogućava uvid u sve nastale promjene. Suradnici se dodaju upisom imena ili e-adrese ukoliko imaju već izrađen korisnički račun unutar alata, a ukoliko željeni suradnik nema izrađen korisnički račun, omogućeno je slanje pozivnice za registraciju. Mapa se može namjestiti kao javna i svi će korisnici alata imati mogućnost gledati mapu. Mapu se također može podijeliti putem društvenih mreža Facebooka i Twittera, slanjem poveznice ili ugradnjom u neku mrežnu stranicu pomoću embed koda.

Popplet video upute

Popplet u nastavi

Popplet na jedan jednostavan i brz način omogućava nastavnicima i učenicima izradu umnih mapa, ali i raspravu o različitim temama koje zatim mogu kategorizirati, povezivati i organizirati. Alat se može iskoristiti kao nadopuna grupnom zadatku, kao način za učenje ili razmjenu informacija između učenika, ali jednako tako nastavnici ovaj alat mogu koristiti međusobno kao način razmjene informacija ili podjele nastavnih tema koje žele predavati učenicima. Korisna je mogućnost dodavanja dodatnog sadržaja pored teksta kao i drugih mapa ako su teme povezane. Nedostatak je registracija korištenjem e-adrese i ograničenje na 10 mapa. Prednost je mogućnost suradnje i vremenska crta koja omogućava uvid u nastale promjene. Vrlo je korisna mogućnost izrade prezentacije jer se na taj način lakše ostvaruje fokus na ključne elemente u određenom trenutku tokom izlaganja umjesto pregleda cijele mape odjednom.