Decktopus AI

Decktopus AI je alat umjetne inteligencije koji na osnovu zadatog teksta generira relevantne i zanimljive prezentacije.  Za samo nekoliko trenutaka ovaj alat generirat će prezentaciju na osnovu vašeg pdf dokumenta ili možete početi izradu prezentacije od samog početka.

Decktopus AI je online alat za čije korištenje je potrebno izraditi korisnički račun ili se možete prijaviti preko postojećeg Google računa. Kao i drugi alati u digitalnom oblaku i Decktopus će  sačuvati vaše prezentacije.  Svaki novi korisnik ima kredit od 3 besplatne prezentacije, nakon čega se uporaba aplikacije naplaćuje.

Prezentacije možete izraditi na klasičan način, tako što ćete sami izrađivati slajdove, upisivati tekst i dodavati slike i ostale potrebne elemente. Sučelje je vrlo jednostavno za uporabu i prilično nalik sučelju Canve. Za sva pitanja i potrebnu pomoć tu je korisnička podrška, dostupna putem chata. Prednost Decktopusa je što izradu  možete prepustiti umjetnoj inteligenciji i imati gotovu prezentaciju u svega nekoliko koraka. No, krenimo redom.

 1. Korak: Tema

  Prvi korak jest zadavanje teme prezentacije na osnovu čega će Decktopus odabrati sadržaj prezentacije. Dobro zadata tema poštedjet će vas traganja po bespućima weba i gubitka vremena. Nema ograničenja na izbor teme, te možete zadati i imaginarne teme ili usporedbu nekih pojmova. Temu zadajete na jeziku na kojem želite prezentaciju.

 2. Korak: Publika

  Nakon odabira teme, aplikacija vas pita tko je vaša publika što svakako utječe na izbor sadržaja prezentacije. Možete odabrati neku od ponuđenih opcija ili sami upisati tko je publika ako vam nijedna ponuđena opcija ne odgovara. To mogu biti edukatori, poslovni stručnjaci, studenti, putnici, programeri i drugi.

 3. Korak: Cilj – što želite reći prezentacijom

  I u ovom koraku sami možete upisati cilj prezentacije ili odabrati neku od ponuđenih opcija. Ukoliko niste zadovoljni ponuđenim opcijama, možete ih ponovno generirati i dobit ćete nove ciljeve. Aplikacija je prilično kreativna. Nakon višegodišnjeg rada i uslijed brojnih obveza, ponekad nam nedostaje kreativnosti i novih ideja. Na popisu ponuđenih ciljeva možemo pronaći neke koje upućuju na potpuno novi pristup dobro poznatoj temi  što možemo iskoristiti za izradu prezentacije za obradu novog gradiva ili kao ideju za razgovor ili zadatak za učenike. Na primjer, na temu Povijesni razvoj Interneta jedan od ponuđenih ciljeva prezentacije bio je Kako zamišljamo daljnji razvoj Interneta s obzirom na tehnologije koje su danas dostupne.

 1. Korak: Skica

Ponuđenu skicu sadržaja prezentacije možete prihvatiti ili izmijeniti.

 1. Korak: Trajanje prezentacije

  Na temelju vašeg odgovora Decktopus će stvoriti dovoljno dug ili dovoljno kratak slajd za vremensko ograničenje.

 2. Korak: Dizajn

  U posljednjem  koraku odabirete dizajn prezentacije. Desctopus nudi nekoliko predložaka. U gotovoj prezentaciji predložak možete promijeniti ili prilagoditi njegove boje svojim željama i potrebama prezentacije.

Preostaje generiranje prezentacije. Za manje od minute imat ćete gotovu prezentaciju. Sadržaj gotove prezentacije je potpuno relevantan i upotpunjen slikama koje AI generira za vašu prezentaciju te ne morate brinuti o autorskom pravu. Postavljene slike možete zumirati, mijenjati veličinu ili položaj na slajdu. Ukoliko niste zadovoljni gotovom prezentacijom možete ja nadopuniti i preoblikovati. Slike možete zamijeniti slikom po svom izboru ili generirati novu sliku. Dovoljno je da kliknete na postavljenu sliku ili odaberete postavke slike iz izbornika sa lijeve strane a zatim kliknete na AI Image Generator u desnom kutu. Svojim slajdovima možete dodati i videozapise ili gifove.

Za one koji nemaju iskustva u prezentiranju tu je AI pomoćnik. Generirat će savjete kako probiti led na početku prezentacije, kako pridobiti publiku, o govoru tijela i slično. Možete zatražiti i A&Q pitanja i odgovore uz vašu prezentaciju. U prezentacijskom modu možete pristupiti svojim bilješkama na slajdovima i baciti brzi pogled na njih tijekom prezentacije.

Decktopus AI je vrlo koristan u pripremi nastave, jer štedi vrijeme, a kreativan je, te nam pomaže osvježiti nastavu novim idejama i činjenicama. Omogućava dodavanje suradnika koji mogu pogledati prezentaciju ili im možete omogućiti uređivanje. Prezentaciju možete i podijeliti. Ukoliko u prezentaciji imate interaktivne elemente, možete prikupiti podatke od vaših suradnika, koji će biti obrađeni i grafički prikazani u realnom vremenu. Takva prezentacija učinit će nastavu dinamičnom, a nastavnik ima trenutnu informaciju što su učenici razumjeli i u kojoj mjeri te može pravilno usmjeriti tijek sata.

Autorica: Nevena Varga