Gamma.app

 

Gamma.app koristan je alat za stvaranje prezentacija uz pomoć umjetne inteligencije. Osim što omogućuje brzu i jednostavnu izradu vizualno atraktivnog i interaktivnog sadržaja, svojim intuitivnim sučeljem i jednostavnim uputama čini proces izrade prezentacija pristupačnijim i efikasnijim, ne zahtijevajući posjedovanje specifičnog znanja ili vještina u području dizajna i kodiranja.

O alatu Gamma.app

U osnovnoj, besplatnoj verziji, svaki korisnik dobiva 400 kredita. Krediti omogućuju stvaranje i uređivanje pomoću umjetne inteligencije. Svaki korisnik ima svoj radni prostor s vlastitim kreditima. Jedna prezentacija izrađena uz pomoć AI iznosi 40 kredita, dok AI generirana slika iznosi 10 kredita. Prezentacije se mogu preuzeti u .pptx i .pdf formatima s vodenim žigom “Made with Gamma”. Besplatna verzija omogućuje neograničen broj korisnika i prezentacija te osnovnu analitiku. Za korisnike koji žele 400 kredita mjesečno ili neograničen broj AI generiranih prezentacija bez vodenog žiga, detaljnu analitiku i brojne pogodnosti, u ponudi su plaćene verzije Plus za 8€ i Pro za 15€ mjesečno.

Gamma.app omogućuje kreiranje tematskih mapa, koje služe kao virtualni prostor za organizaciju sadržaja. Svaka tema, svaki projekt ili tim može imati vlastiti radni prostor za suradnju a pozivanje suradnika ostvaruje se putem elektroničke pošte ili poveznice.

Prvi korak u korištenju aplikacije je registracija. Nakon brze i jednostavne registracije, ulazi se u centralnu upravljačku ploču, poznatu kao All Gammas. Gamma.app osigurava veliku fleksibilnost u procesu stvaranja prezentacija. Korisnici imaju mogućnost odabira između različitih opcija, ovisno o tome koliko žele sudjelovati u samom procesu. Moguće je odabrati stvaranje prezentacije uz pomoć AI, gdje umjetna inteligencija vodi proces izrade, potpuno samostalno počevši sa praznom prezentacijom ili uvozom unaprijed izrađenih dokumenta i prezentacija pri čemu je moguće odabrati njihovo uređivanje uz pomoć AI ili vlastoručno.

Slika 1 Centralna upravljačka ploča All Gammas

Slika 1 Centralna upravljačka ploča All Gammas

Izrada prezentacije uz pomoć AI – Create with AI

Tri su različite metoda za stvaranje prezentacija uz pomoć umjetne inteligencije.

  1. Stvaranje iz bilježaka, sažetka ili postojećeg sadržaja jednostavnim postupkom kopiranja informacija s izvora i njihovim lijepljenjem u za to namijenjen prostor (paste in). Ova opcija omogućuje korisnicima brzu i jednostavnu izradu prezentacije kopiranjem i lijepljenjem gotovih sadržaja. Omogućeno je i učitavanje sadržaja iz Google Slides-a, Google Docs-a, ppt/x i docs-a.
  2. Stvaranje prezentacije temeljem jednostavnih uputa u svega nekoliko sekundi. Ova mogućnost pogodna je ukoliko želimo brzo generirati prezentaciju a nemamo unaprijed pripremljen sadržaj.
  3. Promjene ili poboljšanje postojećih dokumenata ili prezentacija (Google Slides, Google Docs, ppt/x i doc). Ova opcija omogućuje dodavanje kreativnih elemenata i poboljšanja uz pomoć umjetne inteligencije.

Slika 2 Metode stvaranja prezentacije

Neovisno o odabranoj metodi za stvaranje prezentacije uz pomoć umjetne inteligencije, izrada započinje uvođenjem korisnika u interaktivni proces vođen AI chatbotovim upitima. Nakon personaliziranog pozdrava, chatbot postavlja upit što želimo izraditi. Moguće je birati između prezentacije, dokumenta i web stranice. Upisujemo temu na željenom jeziku a kao povrat dobivamo sažetak (na žalost sažetak nije dostupan na hrvatskom jeziku) koji možemo prihvatiti ili još dodatno samostalno urediti. Kad je sažetak spreman, slijedi izbor jedne od 30tak ponuđenih tema. Omogućen je pregled teme (preview) u kojem je vidljivo kako će izgledati oblikovanja koja obuhvaćaju tekst, slike, poveznice, pozadinu i slično.

Slika 3 Vrste generiranog sadržaja

Slika 4 Izbor teme

Nakon odabira teme, AI započinje generiranje prezentacije. Za  svega nekoliko sekundi, prezentacija je gotova. Nakon što AI generira prezentaciju temeljenu na odabranoj temi, korisnici imaju na raspolaganju alatnu traku i niz opcija koje omogućuju dodatno uređivanje i personalizaciju prema vlastitim preferencijama.

Sučelje aplikacije

Za dodatno se uređivanje i dalje može koristiti pomoć umjetne inteligencije ili samostalno korištenjem alatne trake koja se pojavljuje u desnom dijelu sučelja. Alatna traka nudi širok spektar predložaka kartica (Card templates). Korisnici mogu birati između naslovnih kartica, kartica sa slikama i sadržajem, praznih kartica i sl. Ovaj dio sučelja i rad s karticama gotovo je identičan sučelju i radu sa slajdovima u PowerPointu, što olakšava i aplikaciju čini pristupačnom i jednostavnom za korištenje. Omogućeno je i detaljno oblikovanje teksta, uključujući uređivanje naslova i podnaslova. Osim toga, korisnici imaju dodatne mogućnosti poput pisanja jednadžbi koristeći KaTeX sintaksu, unošenja koda i drugih elemenata za dodatnu personalizaciju. Korisnici mogu prilagoditi izgled svake kartice, uključujući raspored sadržaja, dodavanje slika i videozapisa. I ovaj se dio ne razlikuje od načina na koji navedeno uređujemo u PowerPointu, no Gamma.app dodatno omogućuje stvaranje originalnih ilustracija i grafika uz pomoć umjetne inteligencije. Aplikacija omogućuje ugradnju interaktivnih aplikacija, web stranica, dokumenata i slajdova. Također, korisnici mogu iskoristiti mogućnosti alata poput Figma za stvaranje interaktivnih dizajna i prototipova. Ujedno, integrira zajedničko radno okruženje s Miro Bordom. Ova funkcionalnost omogućuje stvaranje dijagrama, prikazivanje ideja te izradu planova u realnom vremenu. Uz to, korisnici mogu integrirati bazu podataka, obrasce iz Airtable-a kao i interaktivne Google obrasce.

Način prikaza kartica, nalazi se s lijeve strane radne površine i može biti u obliku Filmstrip i List view. Filmstrip je prikaz kartica poredanih u nizu, slično kao na filmskoj vrpci, pri čemu njihova vizualnost omogućuje i njihov brz pregled dok List view predstavlja prikaz kartica u obliku popisa, naslova svake kartice. Ova opcija poput prikaza strukture u PowerPointu pruža strukturalniji pregled i omogućuje brzu identifikaciju i odabir specifičnih kartica. List View koristan je za situacije kada je važno imati jasan i uređen pregled svih dostupnih kartica.

U središnjem – radnom dijelu aplikacije, nalaze se kartice, koje je poput slajdova moguće duplicirati, kopirati, izvesti i obrisati. Gamma.app omogućuje korisnicima dodavanje novih kartica prema njihovim potrebama. Mogu izabrati praznu karticu, dopustiti umjetnoj inteligenciji da kreira karticu ili odabrati iz bogate kolekcije predložaka. Karticama je moguće mijenjati redoslijed prikaza i međusobno ih povezivati i spajati (Merge into card above). Opcija Card Styling ključna je značajka za prilagodbu izgleda kartica. Sadrži elemente koji doprinose stilizaciji kartice, omogućavajući prilagodbu izgleda kako bi se postigao željeni dizajn ili estetski dojam. Tako je moguće naglasiti određeni element na kartici, odabrati boje pozadine kartice kako bi se postigao određeni vizualni efekt, postaviti kartice tako da slika ili sadržaj zauzima cijelu površinu kartice bez vidljivih rubova ili margina kao i omogućiti prikaz šireg sadržaja (teksta, slike) unutar kartice te postaviti određeni vizualni element ili pozadinsku sliku kako bi se stvorila određena atmosfera ili estetski dojam.

Slika 5 Uređivanje prezentacije

Po završetku izrade prezentacije, istu je moguće podijeliti s pojedincima kojima se mogu dodijeliti i određene ovlasti poput pregledavanja, komentiranja, oblikovanja i dijeljenja. Također, prezentacija može biti i javno dostupna za čitanje ili ju se može preuzeti kao statičku kopiju u formatima .pdf i .pptx kao i ugraditi pomoću embed koda bilo gdje online. U besplatnoj verziji, uz pomoć analitike može se vidjeti broj pregleda objavljene prezentacije.

Slika 6 Suradnja, dijeljenje, izvoz i ugradnja prezentacije

Primjena u obrazovanju

Integracijom umjetne inteligencije i sučeljem koje podsjeća na poznati PowerPoint, ova aplikacija pruža učenicima i nastavnicima mogućnost jednostavnog i učinkovitog stvaranja vizualno atraktivnih sadržaja. Nastavnici mogu brzo stvarati zanimljive prezentacije, prilagoditi ih svojim potrebama i implementirati ih u nastavu. Učenici imaju mogućnost koristiti AI za stvaranje prezentacija na temelju unaprijed pripremljenih materijala ili tematskih bilježaka. AI će im pomoći u generiranju vizualno privlačnih prezentacija, prilagođenih odabranoj temi. Gamma.app omogućuje eksperimentiranje s AI-generiranim sadržajem, poput slika i ilustracija što učenike može potaknuti na istraživanje različitih mogućnosti koje pruža umjetna inteligencija. Nastavnici i učenici mogu surađivati u stvaranju prezentacija unutar istog radnog prostora i zajednički oblikovati materijale. Zajednički rad u stvarnom vremenu osigurava dinamično okruženje koje potiče interaktivnost i učinkovitu suradnju. Mogućnost personalizacije ali i suradnje kroz radne prostore te intuitivno korištenje AI u generiranju sadržaja olakšava proces stvaranja obrazovnih materijala omogućujući interaktivno, personalizirano i učinkovito učenje.

Autorica: Sanja Pavlović Šijanović