ClimateCharts.net – izrada klimatskih dijagrama

ClimateChart.net je besplatna aplikacija nastala na odsjeku za Geoinformatiku Tehničkog sveučilišta u Dresdenu. Aplikacija svoju primjenu nalazi u nastavi geografije. Namjenjena je učiteljima i učenicima za utvrđivanje i analizu klimatskih dijagrama, klimatskih razreda i tipova bilo kojeg mjesta na Zemlji. Korištenje stranice ne zahtjeva prethodnu registraciju i kreiranje korisničkog računa.

Odabir geografske karte

Izrada klimatskog dijagrama započinje odabirom vrste osnovne interaktivne karte.

U gornjem desnom kutu možete birati opcije:

· ESRI Base Map ili

· Open Street Base Map

Odabir lokacije

Izradu klimatskog dijagrama započinjemo odabirom željene lokacije na interaktivnoj karti.

Lokaciju možete odabrati na dva načina:

· klikom na točke na interaktivnoj karti. Kako biste se lakše snašli zumirajte kartu mišem ili klikom na znak + u gornjem lijevom kutu.

· unosom geografske širine i geografske dužine

Geografsku širinu i dužinu unosite u rubrike ispod zemljovida. Pored ove rubrike možete odabrati i vremenski raspon podataka te lokaciju. Klimatski dijagrami obično prikazuju podatke za razdoblje od 30 godina, ali ova aplikacija nudi mogućnost odabira željenog vremenskog razdoblja. Tamno sivo područje na vremenskoj lenti označava razdoblje do kojeg postoje dostupni podatci. Svijetlosivo polje označava odabrani vremenski period.

Klimatski dijagram

Ukoliko se odlučite za odabir lokacije klikom na smeđu točku na interaktivnoj karti otvara se bijelo polje s prikazom naziva lokacije, nadmorskom visinom, klimatskim razredom i tipom prema Koppenovoj klasifikaciji klima te vremenskim razdobljem za koje vrijede prikazani podatci. Vremensko razdoblje možete odrediti pomicanjem lente ispod zemljovida

U dnu prikaza odabirom opcije Create Charts generira se klimatski dijagram.

U lijevom desnom kutu možete odabrati vrstu dijagrama: Walther-Lieth linijski klimatski dijagram kao na gornjoj slici ili stupčasti klimatski dijagram kao na slici ispod. Odabir vršite klikom na oznake u gornjem lijevom kutu.

Ostale mogućnosti prikaza podataka su dijagram distribucije podataka i tablica dostupnosti podataka prikazani na slikama ispod:

Kad odaberete željenu vrstu prikaza podataka sliku dijagrama možete spremiti na računalo klikom na odabir oblika formata png u gornjem desnom kutu dijagrama.

Alat nudi mogućnost usporedbe nekoliko klimatskih dijagrama istovremeno. Dovoljno je kliknuti na neku drugu željenu lokaciju na interaktivnoj karti i generirati novi dijagram.

Ova opcija otvara mogućnosti usporedbe i analize podataka, istraživanja biljnog i životinjskog svijeta i životnih uvjeta prostora.

ClimateCharts u nastavi

Alat ClimateCharts.net je jednostavan i intuitivan alat koji može naći široku primjenu u nastavi geografije. Učiteljima omogućuje jednostavnu i brzu izradu klimatskih dijagrama i njihovu primjenu u obradi novih nastavnih jedinica, uvježbavanju nastavnih sadržaja i izradi pisanih pisanih provjera znanja. Učenicima predstavlja temelj upoznavanja s životnim uvjetima na Zemlji te izvor podataka obaveznog istraživačkog rada u nastavi geografije.

Autor: Anita Čota