Canva

Canva je svestrani alat za dizajn koji omogućuje kreiranje raznolikog vizualnog sadržaja korisnih za nastavu svih predmeta tako što je moguće izraditi: dokumente, prezentacije, infografike, objave prilagođene za društvene mreže, video sadržaje, postere, radne listove, životopise, grafikone, umne mape i još puno drugih sadržaja. Canva nudi mnoštvo gotovih rješenja koje možete prilagoditi i mijenjati prema svojim potrebama i željama. Predlošci su zaista korisni i maštoviti te će uštedjeti vaše vrijeme stvaranja.

Digitalni alat Canva moguće je instalirati kao aplikaciju na mobilnom uređaju ili se registrirati s osobnim ili skole.hr računom za online rad na kompjuteru. Tada nije potrebna instalacija već samo prijava. Besplatna inačica za edukatore je svakako privlačna no ima ograničene mogućnosti. Ako vaša ustanova kupi Pro varijantu možete biti dio školskog tima i u tom slučaju koristiti sve mogućnosti ovog digitalnog alata. Pro verzija Canve sigurno će zadovoljiti i najzahtjevnije dizajnerske ideje te uz pravo znanje omogućiti nevjerojatna rješenja i atraktivan dizajn. Svi vaši dizajni bilo da se radi o letku, videu, prezentaciji ili drugom obliku rada sačuvani su na online platformi i uvijek su vam dostupni pod uvjetom da imate Internet. Canva koristi i umjetnu inteligenciju u Čarobnom studiju gdje se mogu kreirati multimedijski sadržaji.

U kontekstu nastave glazbe, Canva nudi resurse za stvaranje privlačnih vizuala koji mogu obogatiti edukativni proces te ga učiniti privlačnim učenicima i suradnicima. Učitelji mogu brzo i kvalitetno izraditi materijale i nisu im potrebne napredne dizajnerske vještine. Tako nastaju video prilozi, lekcije o teoriji glazbe, videa o tradicijskim glazbalima, povezanosti glazbe i prirode, o glazbenim igrama i filmskoj glazbi. Canva za učenike je izvrstan alat jer je intuitivna a vaše učenike potaknuti će na stvaranje, ohrabriti ih u kreativnom procesu i potaknuti da razvijaju maštu bilo da izrađuju logo za projekt ili pravila o sigurnosti na internetu.

Kako sve koristiti Canvu i koje su njene prednosti najbolje je objasniti na primjerima. Učionica glazbene kulture uz Canvu više nije ista što posebno veseli učenike.

Canva olakšava izradu fotografija, čestitki i plakata za događaje u školi. Priredba ili neki događaj uz profesionalni dizajn poprima ozbiljniji i impresivniji karakter te pozitivno utječe na imidž škole. Korištenje vlastite fotografije uz dodatne elemente i tekst te personalizirano korištenje boja stvarate digitalni vizual vaše ustanove i vaših projekata.

Jednostavno i atraktivno mogu se izraditi video sadržaji koji se odnose na video mamce za projekte i prezentacije s video sadržajem. Postoji i mogućnost izrade gifova koji se lako ugrađuju u društvene mreže i web mjesta poput čestitki ili kratkih objava, a tu su i prilagođeni predlošci i dizajni za objave na društvenim mrežama. Izrada prezentacija za učenike na temu glazbe ili dijeljenje primjera dobre prakse kolegama podiže rad na novi nivo. U Canvi su moguće i suradnje s učenicima ili drugim kolegama u radu na nekom projektu. Tako su učenici iz Hrvatske surađivali s učenicima iz Francuske na temu glazba i osjećaji u eTwinning projektu Vjeruj snazi glazbe.

Koristeći umjetnu inteligenciju u Canvinom Čarobnom studiju nastali su zanimljivi video sadržaji povodom Svjetskog dana voda. Učenici su osmislili tekst pjesme u rimi s ekološkom porukom o očuvanje vode, snimili svoje glasove kako „repaju“ a pomoću umjetne inteligencije zajednički s učiteljicom stvorili video koji je uključivao AI fotografije. Ovakve kreativne aktivnosti u glazbi poput glazbenog stvaralaštva učenicima su zanimljive i dodatno će ih potaknuti na stvaranje i razmišljanje.

Canva također pruža kolekciju fotografija, ilustracija i vektora koji se mogu slobodno koristiti kako bi se obogatio materijal za učenje glazbe. Ova raznolikost resursa omogućuje stvaranje raznovrsnih materijala koji potiču angažman i kreativnost učenika. Kombinacija jednostavnosti korištenja i AI funkcija čini Canvu korisnim alatom za stvaranje privlačnog i edukativnog sadržaja za nastavu glazbe. Ovo je primjer za sviranje ritamskim udaraljkama tradicijske pjesme Ja posijah repu.

Zaštita autorskih prava u Canvi je olakšana jer uz svaki element imate mogućnost filtriranja ako želite koristiti besplatan sadržaj koji ne sadrži autorska prava. Klikom na tri točke saznati ćete više o licenciranju. Također u verziji Canve za obrazovne ustanove ima puno takvih besplatnih sadržaja uz uvjet da se dalje ne distribuiraju ili prodaju.

Canva je izvrstan digitalni alat za obrazovanje bilo da je u rukama učitelja ili učenika. Zbog različitih elemenata i nevjerojatnih mogućnosti pruža korisnicima neiscrpan izvor za izradu fotografija, videa, radnih materijala i drugih vrsta sadržaja. Nastale projekte moguće je ugraditi na druga web mjesta ili u druge digitalne alate po izboru kopiranjem poveznice ili ih je moguće izvesti kao jpg, pdf, pptx, mp4 ili gif. Dijeljenjem privatne ili javne poveznice s određenim osobama ili timom omogućuje zajednički rad i suradnju. Canva se ažurira i neprestano nadograđuje novim mogućnostima tako da i edukatori u Canvi rastu kao i ona. Moguće je o Canvi učiti istraživačkim putem ili jednostavno kroz mala uputstva na You tube kanalu koje svakodnevno objavljuju mnogi Canva edukatori u svijetu i Hrvatskoj. Zadovoljstvo stvaranja u Canvi potiču i inspirativni citati koji se pojave na vašem ekranu dok se neki dizajn priprema za preuzimanje jer Canva misli na sve.

Autorica: Pina Žilić