H5P – jednostavno izradite interaktivni sadržaj

 

 

H5P

H5P besplatan je alat otvorenog koda namijenjen izradi raznovrsnih interaktivnih sadržaja. Zbog svoje jednostavne uporabe, intuitivnosti i činjenice kako je ovaj alat besplatan, stekao je veliku popularnost među korisnicima koji imaju potrebu izraditi interaktivne prezentacije, igre, kvizove, video zapise i brojne druge sadržaje. Alatu je moguće pristupiti direktno putem mrežnih stranica alata H5P na adresi: https://h5p.org/. Za korištenje alata potrebno se registrirati e-adresom koja se kasnije koristi za prijavu. Sadržaje koji se izrade pomoću alata H5P moguće je izvoziti i uvoziti ili ugraditi na druge mrežne stranice. Međutim, kako je H5P dostupan i kao dodatak za brojne druge platforme, nerijetko se koristi upravo kao integrirani dio nekog većeg sustava, poput platformi za upravljanje sadržajima (CMS) ili sustava za e-učenje (LMS). Upravo u sklopu sustava za e-učenje Moodle, proći ćemo načine korištenja H5P alata. Budući da se CARNET-ov sustav Loomen temelji na sustavu Moodle, u ovom članku proći ćemo kroz korištenje H5P alata na primjeru jednog tečaja. Kako se H5P stalno razvija, tako se i njegove značajke gotovo kontinuirano nadograđuju. Trenutno H5P omogućava više od 40 različitih izvedbi korištenja ovog alata.

Neke od značajki H5P alatu: Course Presentation, Fill in the Blanks, Interactive Video, Memory Game, Documentation Tool, Quiz (Question Set), Timeline. Cjelokupan popis značajki dostupan je na službenim mrežnim stranicama H5P alata: https://h5p.org/content-types-and-applications. Važno je napomenuti kako je H5P u potpunosti besplatan alat i korisnicima na raspolagnaje nudi sve svoje funkcionalnosti.

Primjenu H5P alata proći ćemo kroz Moodle sustav Loomen unutar kojeg je H5P integriran kao dodatak i dostupan kao aktivnost. Dovoljno je kliknuti na dodavanje nove aktivnosti ili resursa i iz popisa odabrati „Interaktivni sadržaj“ kojeg lako prepoznajemo pomoću ikone H5P alata.

H5P

U novom prozoru dodajemo opis naše aktivnosti unutar sustava Loomen, dok se ispod opisa nalazi sučelje H5P alata. Važno je istaknuti kako je sučelje H5P alata gotovo u svim načinima uporabe identično pa je rad olakšan bez obzira koristili H5P alata samostalno ili kao integralni dio nekog većeg sustava, poput Loomena.

H5P

Na početku korištenja H5P alata potrebno je odabrati koju vrstu sadržaja želimo koristiti. Također, odmah je istaknuta i opcija učitavanje prethodno izrađenog i lokalno pohranjenog sadržaja. U polje za pretraživanje možemo unijeti naziv sadržaja koji želimo kreirati na engleskom jeziku, ali ako nismo sigurni koju vrstu sadržaja tražimo, iste možemo pregledati u donjem dijelu.

H5P

Nakon pronalaska željenog tipa sadržaja klikom na gumb „Detalis“ možemo saznati više informacija o ovom tipu sadržaja kao i pregledati neke od primjera na službenim mrežnim stranicama. Klikom na sam naziv vrste sadržaja, vršimo njegov odabir i sučelje H5P alata nam se prilagođava dodavanju sadržaja za odabranu vrstu.

H5P

U ovom primjeru odabrali smo prezentacijski tip sadržaja (Course Presentation) i sučelje je učitano za obradu ove vrste sadržaja. Bez obzira koju smo vrstu sadržaja odabrali, H5P krasi intuitivno i jednostavno korisničko sučelje razumljivo kako početnicima, tako i naprednijim korisnicima. U polje naslov dodajemo naziv našeg sadržaja, dok se ispod njega nalazi uređivač kojim vršimo cjelokupnu izradu prezentacije. Dodavanje sličica (eng. slide), tekstualnih i multimedijalnih okvira, upitnika i drugih sadržaja prezentacije odvija se jednostavno i intuitivno klikom na za to namijenjen gumb i popunjavanjem polja.

Po završetku izrade sadržaja, potrebno ge je pohraniti klikom na gumb za pohranu pri kraju stranice.

H5P

Izrađeni je sadržaj dostupan polaznicima, a možemo ga i izvesti te uvesti u drugi tečaj ili na sasvim drugu platformu na kojoj koristimo H5P alat. Za preuzimanje H5P interaktivnog sadržaja dovoljno je kliknuti na poveznicu „Ponovno upotrijebi“ pri pregledu sadržaja. Zatim preuzimamo H5P datoteku koju učitavamo u prvom koraku pri dodavanju novog sadržaja, a gdje odabiremo opciju „Upload“.

H5P

H5P

H5P u nastavi

H5P je visoko primjenjiv za nastavu različitih predmetnih područja budući da se može koristiti kao prezentacijski alat, prikaz interaktivnih video zapisa, lente vremena, upitnika, i brojnih drugih interaktivnih sadržaja. Jednostavan je i intuitivan i zbog toga nastavnici i učenici neće morati uložiti mnogo vremena za upoznavanje s funkcionalnostima. Idealan je za nastavnike koji žele učenicima pomoću ovog alata pripremiti različite interaktivne sadržaje, npr. učinkovite prezentacije, video zapisi, kvizovi.

Video upute