Sigil – uređivanje e-knjiga u EPUB formatu

logo-sigil

Sigil je besplatan alat za izradu i uređivanje e-knjiga u EPUB formatu. E-knjige su elektroničke knjige koje je moguće čitati na računalima, tabletima, pametnim telefonima ili e-čitačima. E-knjiga čitatelju omogućava dodatne opcije koje je nemoguće uključiti u tiskanoj verziji knjige: poveznice na vanjske ili sadržaje unutar e-knjige, različite bilješke i audio i video datoteke, označavanje sadržaja, odabir odgovarajućeg fonta i kontrasta prilikom čitanja, umetanje komentara, dodavanje poveznica na vanjske izvore od strane samog čitatelja te međusobna komunikacija čitatelja.
Jedan od najčeščih formata e-knjiga je EPUB koji je podržan na većini uređaja, a odlikuje ga automatsko prilagođavanje različitim veličinama zaslona.
Pomoću Sigila možete stvoriti novu e-knjigu u EPUB formatu ili uređivati postojeću. U većini slučajeva, već postoji pripremljeni sadržaj u npr. pdf, html ili doc formatu koji se različitim konverterima (Calibre, Aspose, Online konverteri) može pretvoriti u EPUB format. Sadržaj konvertiran na takav način često treba dodatno prilagoditi i ispraviti eventualne pogreške nastale konverzijom.
Sigil je alat jednostavan za korištenje koji radi po WYSIWYG principu, što znači da odmah ima uvid u završni proizvod.
Pomoću Sigila može se:

  • uređivati sadržaj koji je u EPUB formatu,
  • raditi konverzija HTML i TXT datoteka u EPUB format,
  • izravno mijenjati HTML i CSS kod svojih datoteka,
  • umetati i uređivati naslovnicu e-knjige,
  • uređivati metapodatke e-sadržaja,
  • izraditi tablicu sadržaja pomoću koje se pristupa sadržaju knjige.

Sigil se može koristiti na sve tri platforme: Windows, Linux te Mac OS-u, i možete ga preuzeti na službenim Sigilovim Google Code stranicama.

Detaljnije indformacije o e-knjigama, EPUB formatu, konverziji i izradi e-knjige pomoću Sigila možete pronaći u CARNetovom Otvorenom tečaju Izrada e-knjige u EPUB formatu (https://loomen.carnet.hr/course/view.php?id=3287). Tečaju možete pristupiti bez prethodne prijave u sustav Loomen i kroz screencastove i aktivnosti u obliku jednostavnih zadataka možete brzo naučiti uređivati sadržaj u Sigilu.

Detaljnije i nešto naprednije funkcije programa možete pronaći u mrežnom vodiču za Sigil :

http://web.sigil.googlecode.com/git/files/OEBPS/Text/tutorials.html

Pogledajte video o osnovama uređivanja e-knjige: