Pixton – Udahnite život u strip

pixtoncomics-logo-reg-web-white-bkgd

Pixton je jednostavan alat namijenjen izradi stripova s već unaprijed pripremljenim repozitorijem sadržaja. Korisnik se može prijaviti klasičnim putem unosom e-mail adrese i zaporke, ali i svojim Google, Facebook, Edmodo ili Office365 korisničkim računom. Korisnici mlađi od 19 godina umjesto vlastite e-mail adrese unose adresu roditelja koji zatim povrđuju korisnički račun. Kao dodatna mjera sigurnosti, za sve korisnike ispod 13 godina, korisnički je račun nakog potvrde, automatski namješten na siguran način rada. Alat je prilagođen za najnovije varijante sljedećih web preglednika: Firefoxa, Internet Explorera, Safarija, Opere i Google Chroma. Preglednici moraju imati omogućen javascript i najnoviju verziju Flash Playera. Postoje i mobilne aplikacije za Android i iOS uređaje, ali su te aplikacije namijenjene kao nadopuna verziji dostupnoj preko web preglednika. Postoji besplatan oblik korisničkog računa i nekoliko oblika plaćenog korisničkog računa. Besplatan korisnički račun omogućava namještanje položaja likova prema unaprijed definiranim pozama, komentiranje i ocjenjivanje stripova, sudjelovanje u natjecanjima, preuređivanje drugih stripova (gdje je autor omogućio), neograničena izrada stripova (samo za funkcionalnosti Comic Strip, Storyboard, Graphic Novel osnovni predlošci).

Nakon prijave u sustav korisnik može odabrati između izrade stripa ili lika. Kod odabira izrade lika korisniku se nizom koraka omogućuje izrada lika kojeg kasnije može koristiti kod izrade stripova. Po završetku izrade prikazuje se izbor jednog od tri predloška za izradu stripa. Isto se sučelje također prikazuje korisniku kada izravno odabere opciju izrade stripa. Predlošci koji su ponuđeni se dijele na “Comic Strip”, “Storyboard” i “Graphic Novel”. Razlika je između predložaka što “Comic Strip” ima jednaku veličinu okvira, ali korisnik određuje u kojoj količini ih želi na stranici, “Storyboard” sadrži okvire od kojih svaki od njih ima naslov i/ili opis. “Graphic Novel” se sastoji od okvira različitih dimenzija za bolju dinamiku elemenata i radnje, i taj je predložak najbliži načinu na koji se izrađuju klasični stripovi. Nakon odabira predloška prikazuje se sučelje za odabir pozadine gdje je ponuđeno oko pedesetak tematskih kategorija pozadina, a klikom na jednu od kategorija prikazuju se pozadine koje korisnik može odabrati. Kada korisnik odabere željenu pozadinu ponuđen mu je odabir broja likova u stripu. Odabir se dijeli na jednog, dva ili tri lika. Nakon odabira broja likova u stripu se korisniku prikazuje izbornik za odabir željenih likova i prelazi na sučelje za izradu stripa.

Funkcionalnosti koje se omogućavaju u sučelju za izradu stripa su: dodavanje novog okvira, uređivanje ili dupliciranje postojećeg kao i brisanje postojećeg okvira. Za pojedini je okvir također dostupna pohrana ili odbacivanje izmjena koje su napravljene, dodavanje drugačije pozadine ili još likova. Klikom je na željeni lik moguće odabrati neku od unaprijed definiranih poza i izraza lica, promijeniti boju kože, zamijeniti lik s nekim drugim, promijeniti smijer gledanja lika ili ga izbrisati. Svakome je liku moguće dodati tekst u okvir za dijalog.

Strip je moguće pohraniti za kasnije, što znači kako neće biti objavljen, ali sve će promjene koje su nastale biti pohranjene kako bi se u nekom kasnijem trenutku moglo nastaviti s radom na stripu. Ispis i pohrana stripa na vlastito računalo dostupni su u plaćenoj verziji korisničkog računa. Strip je moguće objaviti kako bi bio vidljiv u zajednici i kako bi ga mogli dijeliti dalje.

Pixton tutorial

Pixton u nastavi

Pixton je alat idealan za razradu književnih djela gdje učenici mogu na vizualan način prikazati radnju lektire koju su pročitali ili prikazati određene dijelove radnje unutar nekog književnog djela. Primijenjiv je kod učenja stranih jezika gdje učenici mogu vizualno prikazati određeni dio teksta koji moraju učiti. Osnovni korisnički račun omogućava dovoljno funkcionalnosti za raznolikost bez zbunjivanja korisnika i zato se rad u alatu može brzo savladati. Nedostatak je zajednica gdje drugi korisnici objavljuju svoje radove koji mogu biti neprimjereni za djecu školskog uzrasta, ali zato postoji funkcionalnost sigurnog filtriranja koji blokiraju prikaz takvog sadržaja. Dodatni je nedostatak nemogućnost pohrane stripa na vlastito računalo s osnovnim korisničkim računom, ali korištenjem nekih od “Screen capture” ili “Screenshot” alata, nedostatak se može nadoknaditi.