Emaze

emaze_logo

Emaze je web alat namijenjen brzoj i jednostavnoj izradi: prezentacija, malenih jednostavnih internetskih stranica, elektroničkih čestitki, igara i vizualnih priča. Emaze web alat podržan je na najnovijim verzijama Firefoxa, Internet Explorera, Safarija i Google Chrome preglednika. Za sve korisnike Windows sustava od sedme verzije 7 pa nadalje preporučeni je preglednik Google Chrome. Pristup je alatu preko mobilnih uređaja u ovom trenutku u optimizaciji.

Registracija je omogućena na uobičajen način unošenjem e-mail adrese i zaporke ili Facebook korisničkim računom. Prilikom registracije može se odabrati između nekoliko područja zanimanja kojima se korisnik bavi: dizajn, menadžment, prodaja, student, učenik, obrazovanje, specijalist za obrazovne tehnologije itd. Korisnik ima mogućnost birati između plaćenog ili besplatnog korisničkog račua. Besplatni korisnički račun omogućava istovremenu izradu do 12 sadržaja, a za više potrebno je izbrisati neki od prethodno napravljenih sadržaja. Izrađeni su sadržaji javno dostupni i nema postavki privatnosti i važno je na tu činjenicu obratiti pozornost ukoliko će učenici koristiti Emaze alat za izradu sadržaja. Sukladno tome svaki je sadržaj pod nekomercijalnom i neekskluzivnom licencom za pristup, pregled, distribuciju i prikaz. Svaki će sadržaj sadržavati Emaze logo koji se neće moći ukloniti. Besplatni korisnički račun ne omogućuje pohranu sadržaja na vlastito računalo za offline korištenje i uvid u analitiku pregleda i korištenja sadržaja koji je korisnik izradio.

Korisničko sučelje omogućava uvid u izrađen sadržaj i funkcionalnosti za izradu novog sadržaja, uređivanje postojeće Power Point prezentacije u emaze stilu ili pregled već nastalog sadržaja koji se može prenijeti na vlastiti profil i prilagoditi svojim potrebama

Izradom novog sadržaja, uz prezentaciju, omogućen je odabir između nekoliko varijanti sadržaja (malena internetska stranica, e-card, igra ili vizualna priča). Nakon odabira varijante sadržaja ponuđen je odabir nekog od postojećih predložaka ili čista pozadina. Pretraživanje je predložaka omogućeno u nekoliko kategorija (posao, obrazovanje, umjetnost i dizajn) i potrebno ih je prije odabira za korištenje.

Sučelje je za izradu i uređivanje sadržaja jednostavno kako bi korisnik imao što kvalitetnije iskustvo za vrijeme korištenja alata. S lijeve se strane sučelja nalazi pregled stranica (poput Power Point prezentacije) gdje je moguće podijeliti stranice u skupine/sekcije za jednostavniju organizaciju oko pojedinih tematskih cjelina unutar sadržaja. S gornje se strane radne plohe nalazi alatna traka sa svim dostupnim funkcionalnostima. Funkcionalnosti su podjeljene u skupine od kojih se prva odnosi na dodavanje novih stranica i cjelina i definiranje postavki dokumenta koji se izrađuje. Druga se skupina odnosi na uređivanje elemenata unutar dokumenta: uređivanje teksta, dodavanje slika i medijskih zapisa, dodavanje raznih oblika i grafikona u koje se mogu uvoziti podaci iz tabličnih kalkulatora ili unijeti izravno u obrazac. Treća skupina omogućava korisniku vraćanje na prethodne korake (undo/redo), kopiraj/zalijepi, brisanje, pohranu (na sustavu ili na vlastito računalo koje je dostupno u plaćenim verzijama), dijeljenje i pregled sadržaja.

Emaze tutorial

Emaze u nastavi

Emaze alat prikladan je za nastavnike koji u svojoj nastavi učenicima žele omogućiti nešto drugačije od klasičnog alata Power Pointa koji se najčešće koristi za izradu prezentacija, ali isto tako i za izradu vlastitog nastavnog sadržaja koji mogu koristiti za vrijeme nastavnog sata. Ukoliko se koristi kao dodatak za izradu nekog zadatka za zadaću, važno je upozoriti učenike o pravilima privatnosti i kako su sadržaji izrađeni u alatu javno dostupni svima. Ograničenja su besplatnog korisničkog računa prihvatljiva i omogućavaju nastavniku prostor za izradu dovoljnog broja različitog sadržaja. Nastavnici mogu iskoristiti alat za izradu različitih varijanti kvizova u obliku igre kako bi učenici na zabavn način mogli ponoviti određeni nastavni sadržaj. Jednostavno sučelje i funkcionalnosti ne iziskuju puno vremena koje nastavnik ili učenici moraju utrošiti na učenje samog alata ili izradu sadržaja.