Animoto – izrada video materijala

Animoto je omogućio verziju za edukaciju koja pruža funckionalnosti premium korisničkog računa a u ovom slučaju je besplatna. Sve detalje možete saznati na ovom linku.

animoto-logoAnimoto je web alat koji korisniku omogućava izradu video materijala na visokoj razini korištenjem glazbe, slika, teksta i drugih video materijala. Osnivači su veterani MTV-a, Comedy Centrala i &ABC emisija. Alat je sam po sebi estetski ugodan i jednostavnog dizajna.

Alat ima tri oblika korisničkog računa: besplatni, Plus i Pro.

 • Besplatni koji ima ograničenje trajanja videa na 30 sekundi. Web kvaliteta videa i stilovi su ograničeni. Postoji mogućnost korištenja 300 pjesama iz biblioteke i postavljanje vlastite glazbe. Ne postoji mogućnost pohrane video materijala na računalo i uklanjanje Animoto loga.
 • Plus ima ograničenje trajanja videa na 10 minuta, web kvalitetu, pravo korištenja 50 stilova, 300 dostupnih pjesama iz biblioteke i mogućnost postavljanja vlastite glazbe. Omogućena je pohrana materijala na računalo, ali ne postoji mogućnost uklanjanja Animoto loga.
 • Pro ima ograničenje trajanja video materijala na 20 minuta uz mogućnost dodavanja više od jedne pjesme, HD kvaliteta, korištenje 71 stila, 2000 pjesama koje su licencirane. Omogućena je također pohrana na računalo i uklanjanje Animoto loga.

Postoji mogućnost posebnog korisničkog računa za nastavnike. Nastavnici se mogu prijaviti za besplatan Animoto Plus korisnički račun kako bi mogli koristiti alat za izradu nastavnih materijala.

Značajke Animoto Plus alata:

 • Filmska umjetna inteligencija (automatski analizira glazbu, slike, video isječke i orkestrira ih)
 • Jednostavno uključivanje teksta za prikaz bitnih informacija
 • Spotlight opcija s kojom se može istaknuti neka posebna slika
 • Dijeljenje video materijala na popularne društvene mreže
 • Dodavanje glazbe za zanimljiviji prikaz sadržaja
 • Uključivanje vlastitih slika s popularnih servisa za postavljanje slika
 • Tematski stilovi za bolji efekt
 • Podrška za pametne telefone

Pregled funkcionalnosti

Animoto alat ima jednu i glavnu funkcionalnost, stvaranje video materijala pomoću postojećih slika, videa i teksta. Sučelje je za pregled već izrađenih radova minimalističko i jednostavno što uvelike olakšava njegovo korištenje i omogućava bolju preglednost.

Kako bi korisnik započeo izradu videa prvo je potrebno odabrati neki od stilova koji su mu ponuđeni. Ovisno o obliku korisničkog sučelja koji korisnik upotrebljava, toliko ima dostupnih stilova. Ukoliko je to korisnikov prvi rad, alat će ponuditi upute kako izdraditi rad. Sučelje je za izradu videa također jednostavno i intuitivno. U sredini je radna površina na koju se pozicionira glazba, slike, video i tekst. Iznad radne površine nalazi se alatna traka koja prikazuje naziv videa i njegovo trajanje, odabir postavki i spremanje videa. U alatnoj traci koja se nalazi na lijevoj strani ključne su mogućnosti za izradu videa. Moguće je promijeniti stil, dodati logo tvrtke ili organizacije, slike ili video. Slike i video moguće je odabrati iz postojeće biblioteke ili koristiti svoje postavljanjem s vlastitog računala ili s nekih od servisa za dijeljenje slika. Moguće je također unijeti vlastiti tekst. Korisnik može iskoristiti pojedini element koji želi istaknuti uz pomoć Spotlight opcije. Elementi se mogu duplicirati, rotirati, izmiješati i pobrisati.

Pogledajte tutorijal kako raditi u Animoto alatu

Animoto alat ima jednu svrhu koju izvršava ali iz tog bi se razloga  moglo očekivati više mogućnosti manipuliranja sadržajem koje se postavlja u video. Pozitivna je strana Animoto alata što se može integrirati s višebrojnim servisima za dijeljenje slika i dijeljenjem radova na društvenim mrežama pored klasičnog slanja elektroničkom poštom ili integriranja u web stranicu. Nedostatak je besplatne verzije ograničenje na 30 sekundi. U sklopu obrazovanja nastavnici imaju mogućnost besplatnog Plus korisničkog računa s kojim mogu izraditi desetominutni video materijal i time neke dijelove svog nastavnog sadržaja učiniti zanimljivijima. Gledajući na vrstu alata i njegove mogućnosti mogao bi biti iskorišten u obrazovanju, ali u ograničenoj mjeri. Animoto alat nema mogućnosti kolaboracije i ograničen je trajanjem. Postoje alati koji služe za istu svrhu ali s više mogućnosti. Postojanje različitih stilova i mogućnosti besplatnog Plus korisničkog računa za nastavnike, alat može poslužiti za potporu predavanju ili pojašnjavanju stvarne tematike. Za ozbiljniji i složeniji pristup, preporuča se rad u drugačijem alatu.