Word Search Labs – izradite svoju osmosmjerku

Word Search Labs jednostavan je i besplatan digitalni alat koji omogućava generiranje osmosmjerke koja se može rješavati online ili ispisati na papir. Za korištenje nije potrebna registracija ili prijava i alatu može pristupiti putem mrežnog preglednika. Nisu omogućene mobilne varijante alata u obliku aplikacije za mobilne uređaje.

Sučelje je alata jednostavno i intuitivno s jasnim uputama za korištenje. Korisnik svoju osmosmjerku generira u nekoliko koraka. Prvo unosi naziv osmosmjerke koju želi generirati, a zatim željene pojmove. Kako bi sustav prepoznao zasebne pojmove korisnik ih može razdvojiti na tri načina: zarezom, razmakom ili unosom jednog pojma u jedan red. Korisnik zatim određuje željeni smjer i kako će sustav rasporediti pojmove.  Moguće je birati između osam različitih smjerova u kojima se žele rasporediti pojmovi, a osnovni su smjerovi vodoravno, okomito i dijagonalno. Korisnik može definirati broj slova po stupcima i redovima i na taj način odrediti veličinu osmosmjerke i prilagoditi ju broju pojmova koje je unio. Posljednji je korak opcionalan i omogućava unos zaporke kako bi korisnik kasnije mogao izmijeniti osmosmjerku ukoliko on to želi.

Nakon definiranja svih parametara klikom na gumb “Preview” korisnik ima uvid u konačan izgled osmosmjerke i raspored pojmova. U tom trenutku korisnik se može vratiti natrag na uređivanje osmosmjerke ili ju pohraniti kao konačan sadržaj. Nakon što je pohranjen konačan izgled osmosmjerke, ona se može podijeliti i rješavati online. Korisnik izrađenu osmosmjerku može pohraniti u PDF ili Word formatu i po potrebi ju ispisati na papir i primjerice podijeliti za domaću zadaću ili za vrijeme nastave.

Word Search Labs u nastavi

Word Search Labs alat je jednostavan s jasno definiranom svrhom i stoga je teško definirati nedostatke s obzirom kako korisnik bez problema može generirati osmosmjerke što je u konačnici i zadaća alata. Nema potrebe za registracijom niti se od korisnika traže osobni podaci pa tako ne postoji opasnost od otkrivanja identiteta učenika. Alat se može primijeniti u brojnim situacijama, ali najčešće se koristi za učenje stranih jezika gdje učenici jednostavno mogu zapamtiti različite pojmove i kako se pišu. Alat je prilagođen i za učenike nižeg uzrasta koji na ovaj interaktivniji i zabavniji način jednostavnije uče.