Curipod – digitalni alat za stvaranje interaktivnih lekcija pomoću umjetne inteligencije

Curipod je digitalni alat koji stvara slajdove i prezentacije pomoću umjetne inteligencije. Učitelj treba odabrati predmet i razred u kojem želi koristiti interaktivnu lekciju te odabrati jednu od ponuđenih aktivnosti. Ponekad je potrebno napisati i temu te tako olakšati umjetnoj inteligenciji da stvori materijal za odabranu aktivnost. U bilo kojem trenutku se stvoreni materijal može mijenjati ili doraditi.

 

  • Kako se registrirati?

Registracija za korištenje ovog alata je vrlo jednostavna. Na stranici www.curipod.com odaberite opciju Sign up i pratite navedene korake. Potrebno je odabrati zanimanje, predmet i razrede kojima predajete te svrhu/razlog korištenja ovog alata. Nakon toga (ako želite) možete upisati i naziv škole u kojoj radite te svoju mail adresu i spremni ste za rad.

  • Plaćanje

Postoje besplatna i premium opcija korištenja. Besplatna verzija sadrži osnovne značajke, neograničen broj sudionika i izrađenih Curipoda. Dostupno je 20 kredita mjesečno koji se mogu koristiti za prijevod teksta na slajdovima. Prisutna je i podrška putem chata ili mail adrese. Nije moguće preuzeti izrađene materijale (koriste se samo online).

Premium verzija sadrži sve značajke kao i besplatna verzija uz dodatak neograničeni prijevod teksta. Prezentacije i slajdovi se mogu preuzeti u obliku PDF dokumenta. Također, prilikom kupnje postoje i paketne opcije za škole i okruge.

  • Kako izraditi interaktivnu lekciju?

Nakon što se registrirate, na naslovnoj stranici, gore u desnome kutu nalazi se tipka Create lesson. Kada ju odaberete otvoriti će vam se novi predložak u kojem su ponuđene dvije osnovne opcije. Prva opcija je da UI stvori cijelu prezentaciju (Full lesson). Učitelj treba upisati temu koju želi obraditi (npr. Drugi svjetski rat) te odabrati razred u kojem želi koristiti ovu interaktivnu lekciju. Druga opcija je da učitelj učita već izrađenu prezentaciju te odabere opciju dorade (Curify my slides). Tada UI u prezentaciju ubacuje dodatne slajdove, prilagođene razredu koji je učitelj prethodno odabrao. Alat nudi i samostalno kreiranje slajdova i prezentacija bez pomoći UI (Create your own).

Osim toga, Curipod stvara slajdove u kojima se mogu nalaziti ankete, pitanja višestrukog izbora, oblak riječi, izlazne kartice, pitanja za raspravu, objašnjenje zadanog koncepta, samorefleksija, itd. Osim toga, izrađuje i aktivnosti koje mogu poslužiti za razbijanje treme, zabavu ili kratki odmor poput:

  • Would you rather? – stvara zanimljivu dvojbu na koju učenici moraju odgovoriti,
  • Brain break – učenici moraju nacrtati zadani prijedlog,
  • Curiosity poll – anketa koja provjerava što bi učenike najviše moglo zanimati o zadanoj temi, itd.

U bilo kojem trenutku neželjeni slajdovi se mogu obrisati, može se mijenjati njihov redoslijed ili ih se može dodati još.

Na lijevom rubu nalazi se izborna traka s dodatnim mogućnostima koje nudi ovaj alat. Tamo se mogu pronaći već izrađene lekcije na odabranu temu (Lessons). Mogu se učitati već postojeće prezentacije te ih samostalno dorađivati (Uploads). Klikom na slajdove s nekom od odabranih aktivnosti može se dodatno urediti  npr. promijeniti vrijeme trajanja aktivnosti, omogućiti glasanje, izabrati pobjednika i sl. (Edit activity). Dostupno je i ubacivanje teksta, multimedije i elemenata, a može se mijenjati i boja podloge na slajdovima (Background).

  • Kako pokrenuti interaktivnu lekciju?

Nakon što izradite prezentaciju kliknite na tipku Present i ona će se pokrenuti.

Na prvome slajdu nakon naslovnog će se pojaviti QR kod i pin pomoću kojeg se učenici mogu pridružiti interaktivnoj prezentaciji. QR kod ih direktno vodi na stranicu www.curi.live na kojoj će se automatski upisati pin broj. Moguće je i da učenici do materijala dođu samostalnim upisom stranice u tražilicu na kojoj će onda upisati pin broj. Moguće je raditi potpuno anonimno i poluanonimno. Ako se dopusti poluanonimni način učenici će morat upisati svoje ime, ali će im alat dati i nadimak (npr. Znatiželjni vulkan) tako da sve što rješavaju pod svojim nadimkom. Jedino učitelj ima uvid tko je tko.

Ako je na slajdu zadana aktivnost u kojoj učenici trebaju aktivno sudjelovati, potrebno je pokrenuti štopericu koja zatim odbrojava koliko imaju minuta/sekundi za izvršenje zadatka.

Vrijeme se može dodatno promijeniti u postavkama, ali i tijekom trajanja aktivnosti npr. postoji mogućnost dodavanja dodatnih 30 sekundi, ali i ranijeg završetka aktivnosti. Na kraju aktivnosti mogu se zajednički pogledati odgovori učenika, a ovisno o vrsti aktivnosti može se i glasati za najbolji odgovor (alat isto odbrojava vrijeme).

  • Dijeljenje materijala

Izrađene lekcije mogu se dijeliti na način da se kopira poveznica prezentacije koja se zatim može poslati putem WhatsAppa ili Teamsa drugim učiteljima. Preko dobivene poveznice učitelji mogu prilagođavati slajdove i prezentacije svojim potrebama dok original na vašem profilu ostaje nepromijenjen.

Postoji i opcija pretraživanja lekcija i aktivnosti među izrađenim materijalima zajednice učitelja (Immerse yourself  → Discover). Upisom područja ili teme koja vas zanima predložiti će se neki od već gotovih materijala. Odabranu lekciju možete dodati u svoje materijale te ju prema potrebi dorađivati.

 

  • Nedostaci

Curipod je alat koji radi na engleskom jeziku što znači da će prezentacije i slajdovi koje stvori umjetna inteligencija biti napisani ne engleskom. Postoji opcija prijevoda na određene jezike, ali na žalost hrvatski jezik nije jedan od njih. Isto tako, gotove prezentacije nije moguće preuzeti na vlastito računalo što može biti problem ako je slaba povezanost s internetom pa se ne može pristupiti alatu i doći do svojih materijala.

Zaključak

Curipod je digitalni alat koji je vrlo jednostavan za korištenje. Stvara zanimljive interaktivne lekcije koje su zabavne ne samo učenicima već i učiteljima. Tijekom trajanja lekcije omogućava pravovremeno dobivanje povratnih informacija tako da učitelji mogu lakše pripremati i prilagođavati nastavne materijale. Iako umjetna inteligencija stvara slajdove na engleskom jeziku, njih je lako prevesti pomoću prevoditelja tako da se materijali mogu vrlo brzo prilagoditi na željeni jezik.

Ocjena

4,5/5

Autorica: Jasenka Meštrović