The BioDigital Human

Dodavanje biljeske na odabrani elementThe BioDigital Human je web alat koji na 3D modelima prikazuje pojedine dijelove ljudskog tijela i stanja unutar tijela. Alat je nastao s ciljem da se pomoću digitalne tehnologije svima omogući prilika istražiti i saznati informacije vezane uz ljudsko tijelo. Zbog naprednijih 3D grafika koje se koriste za prikaz, autori kao minimalne hardverske zahtjeve navode: procesor Intel Core i3 ili više, 4GB RAM memorije ili više, grafičku karticu koja podržava WebGL kako bi se mogla prikazivati interaktivna 3D grafika unutar mrežnog preglednika, omogućen WebGL unutar preglednika i neki od novijih operacijskih sustava. Autori navode kako su Google Chrome i Mozilla Firefox najbolji izbor za korištenje ovog alata, a slijedi ih Safari. Omogućeno je nekoliko varijanti korisničkih računa: besplatan za pojedince, premium koji za 4 dolara mjesečno pruža dodatne mogućnosti dodatnih stanja, modela i grupnih i korporativnih planova. Za brži je pristup alatu moguće u svoj Google Chrome preglednik uključiti dodatak za alat koji se nalazi na Google Chrome Store. Postoje mobilne aplikacije za Android, iPad i iPhone uređaje.

Za brži je pristup alatu moguće u svoj Google Chrome preglednik uključiti dodatak za alat koji se nalazi na Google Chrome Store. Postoje mobilne aplikacije za Android, iPad i iPhone uređaje.

Korisničko je sučelje alata je jednostavno, bez brojnih funkcionalnosti u koje za korisnika mogu djelovati zbunjujuće. Određene funkcionalnosti naizgled nisu očite, ali u sklopu sučelja ponuđena je pomoć u obliku tekstualnih okvira koji korisnika upoznaju s funkcionalnostima ili  video priručnika. Korisniku je omogućen pregled preko tisuću modela anatomskih i stanja u ljudskom tijelu.

Pregled se modela dijeli na dvije kategorije: anatomija i stanja, a svaka od tih kategorija omogućuje pregled po sustavu (dišni sustav, mišićni sustav i sl.) ili po istaknutim modelima. Pregledavajući modele prema sustavu korisnik može gledati jedan ili više sustava kao cjelinu ili pojedine elemente sustava. Primjerice, prikazan je mišićni sustav, ali korisnik želi proučavati samo mišiće glave i unutar te skupine može detaljnije prikazati samo poneki mišić ili manju skupinu mišića. Pored te dvije kategorije postoje još dvije; zajednica unutar koje se nalaze različiti pogledi koje su drugi korisnici podijelili i kategorija Moj čovjek gdje korisnik može pohraniti određene prikaze modela za jednostavnije buduće korištenje. Model nije univerzalan, već se dijeli na muški i ženski model zbog razlika u tijelu.

BioDigital Human

Odabirom pojedinog elementa korisniku se prikazuju osnovne informacije koje se kasnije mogu detaljnije istražiti. Alatna traka omogućava nekoliko funkcionalnosti pogleda: standardni (puni prikaz), prozirni (gdje se prikazuje samo pojedini odabrani element, ostatak tijela je prikazan kao obris) i izolirani pomoću kojeg se prikazuje samo odabrani element. Funkcionalnost raščlanjivanja omogućuje korisniku uklanjanje pojedinog elementa ako primjerice promatra skupinu nekog mišića i kostiju na jednom mjestu. Alat sadrži dvije korisne funkcionalnosti. Prva je dodavanje bilješki koje se mogu povezati na odabrani element što je korisno za vrijeme učenja, ako se želi istaknuti neki bitni dio tijela na prikazu pa čak i za definiranje pojedinih dijelova tijela. Druga  je funkcionalnost u ovom kontekstu, generiranje poveznice određenog prikaza (slika gore) kako bi ga mogli uklopiti na mrežnu stranicu ili sustav za e-učenje. U sklopu premium korisničkog računa, prikaz je moguće pohraniti i za korištenje u dokumentima poput prezentacija ili tekstualnih datoteka. Korisnik može promijeniti boju pozadine u bijelu ili crnu. Posljednja funkcionalnost koja je također korisna, prikaz je presjeka koji omogućava pregled dijelova tijela kroz nekoliko načina presjeka kako bi korisnik mogao vidjeti što se nalazi unutar određenog organa ili drugog dijela tijela. Prednost je što se različiti presjeci mogu kombinirati pa tako korisnik može gledati presjek s prednje i gornje strane u isto vrijeme. Ako korisnik želi, može odabrati opciju kviza i provjeriti svoje znanje o anatomiji i odabrati na koliko pitanja želi odgovoriti. Broj je pitanja podijeljen na 5, 10, 20 i 50 pitanja. Pitanja su oblikovana s više odgovora, ali jedan točan odgovor pruža povratnu informaciju za svaki odgovor, primjerice ako je odgovor netočan u povratnoj će se informaciji prikazati točan odgovor.

Iako se alat čini zahtjevnim i s brojnim informacijama, moguće ga je prilagoditi potrebama osnovnih i srednjih škola jer se prikaz elemenata može prilagoditi svakoj potrebi. Alat je koristan budući da omogućava prikaze sličnim onima u medicinskim atlasima i na taj način učenici imaju priliku vidjeti realnije prikaze pojedinih dijelova tijela koje uče u sklopu nastave. Prednost je što nastavnici pojedine prikaze koje žele pokazati učenicima mogu uklopiti u svoje digitalne nastavne materijale. U konačnici, alat je dobar i kvalitetan izbor za nadopunu klasičnim materijalima kako bi učenici mogli imati realniji i stvarniji pogled u svoje tijelo. Alat je zabavan za korištenje, što će sigurno motivirati interes učenika.