Space Telescope Designer

Jeste li se ikada zapitali što se sve nalazi unutar teleskopa kojeg svemirska agencija lansira u istraživanje svemira? Jeste li pomislili koliko je stupnjeva potrebno kako bi se teleskop ohladio? Koje vrsta raketa postoje uz pomoću kojih možemo lansirati teleskop? Space telescope designer je online aplikacija koja nam djelomično daje odgovor na postavljena pitanja. U mogućnosti ste sami odabrati misiju, a prema odabranoj misiji dobit ćete proračun s kojim možete raspolagati i ciljeve koje morate zadovoljiti, a na vama je kako ćete složite svoj teleskop. Tijekom ćete procesa uvidjeti kako zadatak nije jednostavan. Proces je kompleksan, ali nakon uspješnog lansiranja razjasnit će se od kojih se komponenti sastoji cijeli sustav.

Sama je aplikacija jednostavna. Prvi je korak odabir misije, a nakon odabrane misije započinje sastavljanje teleskopa. Imamo mogućnost odabratio veličinu leće (ovisno o tome koji nam je cilj), dodajemo mjerne instrumente na teleskop, određujemo tip i razinu hlađenja, vrstu rakete, mjesto s kojeg ćemo lansirati teleskop u orbitu i trajanje misije.

Za primjer ćemo upotrijebiti misiju snimanja i istraživanja promjena UV spektra u dalekom svemiru. Odaberite UV leću velikog promjera i dodajte instrumente, jedan za UV mjerenje, a drugi za ostala mjerenja (obratite pozornost na proračun). Ako želite dodati još jedan instrument, a ovaj teleskop ima samo dva slota za instrumente, možete odabrati veću leću s čime ćete dobiti još slotova. U tom će slučaju raketa biti premalena i odabrat ćete veću raketu, ali ona se neće moći lansirati s mjesta odakle možete doprijeti do orbite koju odabrali. Na samome kraju, kada je sve dovršeno, aplikacija može označiti pogrešku kako je hlađenje preslabo za instrumente. Rješenje je veće hlađenje, ali s tom odlukom  izlazi se iz okvira zadanog proračuna. Sastavljanje će vlastitog teleskopa zasigurno biti užitak i izazov za sve koji odluče pristupiti i sudjelovati u njegovoj izradi.

Na stranici se osim aplikacije nalaze brojne zanimljive infomacije o istraživanju svemira, ali glavna je orijentacija točnije na satelitu Herschel Space Observatory koji je lansiran u svibnju 2009. godine. Glavne informacije o satelitu su: težak je 3,4 tone, visok oko 7,5 metara i 4 metra širok. Informacije sadrže satelitovu misiju i od kojih se komponenti sastoji. Osim samih informacija o satelitu, dostupni su rezultati misije, istraživanja i pregled fotografija.

Izvori za uporabu u nastavi

Projektom su razvijeni različiti materijali za nastavu, od materijala za preuzimanje do online simulatora. Na poveznici http://herschel.cf.ac.uk/education možete saznati više o vrstama materijala i kako ih koristiti.

Fotografije iz misije. Cijelu galeriju možete pogledati ovdje.

Detalji iz simulatora sastavljanja teleskopa: