Portal “Šah u školi”

logoŠah u školi zanimljiv je i interaktivan portal gdje imamo mogućnost uz pomoć zabavnih i poučnih lekcija naučiti igrati šah po modelu Šahovske zaklade Kasparov. Lekcije dostupne na portalu objašnjavaju osnovna pravila i poteze u šahu, figure, a nakon svake lekcije u interaktivnim vježbama možemo provjeriti svoje znanje. Iako je portal namjenjen djeci (vježbe su više prilagođene dječjem uzrastu) svi su zainteresirani polaznici pozvani pridružiti se i naučiti igrati šah. Na portalu nalaze se 34 lekcije 1. godine šaha, a u daljnjem razdoblju, predviđene su još 64 lekcije za 2. i 3. godinu. Nositelj je projekta Šahovski klub “e4” i sponzoriran je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Projektom su organizirane i brojne manifestacije koji promiču učenje šaha.

Na adresi http://sah-uz-skolu.eu/ nalazi se pristup portalu. Potrebno je registrirati svoj korisnički račun ili ako posjedujete korisničke podatke iz sustava AAI@Edu.Hr možete se izravno s tim podacima prijaviti na portal. Nakon inicijalne prijave ulazi se na radnu površinu s prikazom vlastitog rasporeda i prvim lekcijama. U izborniku klikom na “Lekcije” pristupamo popisu svih lekcija iz škole šaha.

Klikom na “Pokaži” ulazimo u odabranu lekciju. Svaka je pojedina lekcija objašnjena u video sadržaju što uvelike olakašava usvajanje znanja. Nakon video lekcija, vježbama provjeravamo naučeno. Svaka je vježba prilagođena nastavnom materijalu lekcije. U pojedinačnim vježbama tražimo bijela polja po određenoj slici, a u drugima pomičemo figure po šahovskoj ploči. Osim osnovnih vježbi u nekim lekcijama, postoje i dodatne (napredne) vježbe.