Google Classroom

Google Classroom je online alat koji služi za komunikaciju i odvijanje dijela nastave online. U izradi Google Classrooma sudjelovali su različiti stručnjaci iz područja obrazovanja kako bi stvorili platformu koja je jednostavna za korištenje, a koja će ujedno olakšati nastavnicima organizaciju njihovog predavačkog posla. Google Classroom se temelji na korištenju drugih Google alata, poput Gmail servisa za komunikaciju, Google Drive za pohranu, Calendar za organizaciju, itd..

Zbog svoje popularnosti, Google Classroom koristi preko 40 milijuna nastavnika te učenika diljem svijeta.

Prijavu na sustav Google Classroom vršimo korištenjem AAI@EduHr korisničkog računa. Sutavu pristupamo upisivanjem poveznice u internetski preglednik: https://classroom.google.com.

U polje za prijavu, unosimo AAI@EduHR korisničko ime te smo nakon toga prebačeni na novi prozor za unos AAI@EduHR korisničkih podataka.

Ukoliko su podaci točni, uspješno smo prijavljeni u Google Classroom.

Nakon uspješne prijave u Google Classroom na izbor nam se nude dva načina korištenja sustava – kao nastavnik ili kao učenik. U ovome slučaju odlučujemo se za nastavnika klikom na pripadajući link.

Nakon toga, dočekuje nas početna ploča. U gornjem desnom uglu klikom na simbol „+“ imamo mogućnost kreirati novu učionicu (predmet) ili pristupiti postojećoj učionici (predmetu).

Kao nastavnik kreiramo novu učionicu klikom na kreiranje novog predmeta.

Klikom na kreiranje nove učionice otvara se prozor u koji unosimo osnovne podatke o našoj učionici. Obavezni podatak je naziv predmeta (učionice), a kao izbor nude se još podaci poput Odjeljka, Predmeta, Učionice.

Nakon unošenja podataka dočekuje nas početna stranica virtualne učionice.

 

Osnove snalaženja u učionici

    • Upisivanje polaznika

Upisivanje polaznika obavljamo na način da našim polaznicima pružimo jedinstveni kod naše učionice. Jedinstveni kod nalazi se na dijelu virtualne učionice klikom na Osobe. Ovdje vidimo nastavnike u virtualnoj učionici, te kod za upis. Kod za upis u premet također se nalazi na naslovnici.

Za upis u virtualnu učionicu polaznik treba unijeti jedinstveni kod klikom na „+“ te „Pridruži se predmetu“. Nakon toga polaznik je upisan u virtualnu učionicu kao polaznik.

Polaznici će vam biti prikazani na stranici naziva osobe unutar učionice.

    • Naslovnica

Na naslovnici virtualne učionice (Stream) imamo mogućnost postaviti rasprave, odgovarati na rasprave polaznika, objavljivati dokumente kao priloge s računala, Google Diska, vanjske poveznice ili YouTube video zapisa.

Unutar Stream odjeljka omogućene su objave koje se mogu izraditi, objaviti kada to želite, a učenici mogu odgovarati vama ili međusobno.

Kroz objavu možete polaznike podsjećati na rokove predaje zadataka, pitanja ili na neke druge obveze, a objavu možete napraviti sada i objaviti je kasnije, sukladno potrebama nastave.

Sve što ste napravili unutar odjeljka Školska zadaća je vidljivo na Streamu u vrijeme kada odlučite objaviti zadaću, pitanje ili kada bilo što želite podijeliti s učenicima. Polaznici mogu te objave komentirati.

    • Dodjeljivanje zadataka

Dodjeljivanje zadataka vršimo klikom na Školska zadaća dio virtualne učionice. Pod zadacima imamo mogućnost dodati razne zadatke kao što je zadaća, kviz, upitnik, tema, materijal. Također, možemo dodati i dokumente s Google Diska.

Zadatke možemo dodijeliti točno određenom polazniku ili svima.

U postavkama zadataka moguće je odrediti vrijeme dostupnosti, bodove i druge parametre.

Unutar odjeljka Školska zadaća možete polaznike ocijeniti, a i dobiti povratnu informaciju koliko su oni posvetili pozornost kreiranoj online nastavi. Kada izrađujete zadatak, možete postaviti posebne i specifične upute za rješavanje zadatka, kao primjerice do kada vam polaznici trebaju poslati rješenja, za koje ukoliko zakasne, biti će obaviješteni da je zadatak predan nakon roka predodređenog za predaju.

Unutar odjeljka školska zadaća, možete učenicima postavljati pitanja. Pitanjima se također mogu dodati datoteke, poveznice za video zapise, mogu se postaviti opcije kratkih odgovora ili pak višestrukih odgovora za učenike.

Kod opcije kratkih odgovora, potrebno je odgovoriti i ocijeniti učenika pojedinačno. U slučaju višestrukih odgovora, Google Classroom je omogućio tablični prikaz iz kojeg je vidljivo tko je dao odgovor, a tko nije, te tko je kako odgovorio.

    • Ocjene

Rezultate polaznika pratimo pod kraticom Ocjene.