Chamilo LMS

320px-Chamilo_LMS.svg

Chamilo LMS je alat otvorenog koda (Open source) u vlasništvu Chamilo VZW neprofitabilne udruge. Alat koristi više od 3,55 milijuna korisnika diljem svijeta. Chamilo LMS alat ima odlične povratne informacije od strane korisnika i često se spominje kao najbolja konkurencija najpoznatijem LMS-u Moodle. Postoje dvije varijante: Chamilo LMS kao i Chamilo LCMS Connect (u procesu razvoju).

Značajke Chamilo LMS:

 • Jednostavno stvaranje obrazovnih sadržaja
 • Jednostavno i čisto sučelje, pozornost je korisnika usmjerena na obrazovni sadržaj
 • Sinkroni i asinkroni komunikacijski alati
 • Višebrojnost alata za sve vrste učenja (vizualni, praktični, igre)
 • Služenje s eksternim sustavima za pohranu podataka
 • Praćenje korisnika radi poboljšanja metodologije učenja

Pogledajte nekoliko prikaza izgleda u Chamilu:

Korisnici koji su se na E-learning akademiji okušali u radu u Chamilu, bili su zadovoljni i zadivljeni jednostavnošću cjelokupnog sustava kao i mogućnošću prikaza obrazovnog sadržaja na zanimljiviji način. Nakon hvalevrijednog je iskustva jedna profesorica odlučila nastaviti koristiti sustav za potrebe svoje nastave. Sučelje je sustava prevedeno na hrvatski jezik, iako se povremeno može naići na pojedine dijelove koji još nisu u potpunosti prevedeni.

Pogledajte prezentaciju koju je izradio Yannick Warnier o prednostima Chamila spram ostalih LMS-ova.

Chamilo LCMS Projekt

Osim standardnog LMS-a udruga je pokrenula i LCMS projekt koji je potpuno nova instanca LMS-a Chamilo. Varijanta spaja najbolje od područja e-learninga (Chamilo LMS) uz dodatke društvenog povezivanja kao i napredne kolaboracije i održavanje webinara (mogućnost integriranja Big Blue Button videokonferencijskog sustava). Osnovni je koncept povezanost na način da je naglasak stavljen na osobne stranice povezane s obrazovnih sadržajem LMS+CMS. Postoji mogućnost stvaranja repozitorija materijala i dijeljenje kolegija na tom repozitoriju. Iako je u stupnju razvoja, već sada pokazuje odlične rezultate u radu.

Glavne značajke LCMS  Chamila:

 • Prilagodljiva osobna naslovnica
 • Suradnja portfoliom, djeljenje materijala i povratne informacije
 • Stvaranje puta učenja i povezivanje sadržaja s istim
 • Povezivanje Google Docsa i You Tubea
 • Kombiniranje učenja s poslom
 • Uvoz/izvoz materijala jednim klikom

Cijela platforma ima napredne funkcije u repozitoriju materijala. Platforma je modularna i fleksibilna, postoji mogućnost kreiranja osobne stranice gdje biramo što želimo unijeti na nju (poruke, tečajeve, knjige i slične blokove). Svaki korisnik ima svoj repozitorij, postoji mogućnost pohranjivanja materijala i može ga se koristiti više puta u sustavu i korištenje vanjskih repozitorija materijala (You Tube, Google Docs, Picasa, Slideshare, itd).

Više o LCMS Chamilo projektu.

Chamilo u e-Laboratoriju

U e-Laboratoriju instaliran je LMS Chamilo i omogućen korisnicima na probno korištenje. Kreirajte korisnički račun u sustavu i isprobajte LMS sustav. Kreirajte jedan kolegij, dodajte materijal i isprobajte sve ostale mogućnosti LMS-a. Poslužite se uputama za nastavnike koje su stvorili kreatori Chamila (upute su na engleskom jeziku).