WordPress dodatak za Pixabay fotografije

Na portalu e-Laboratorija objavljen je tekst o digitalnom alatu i portalu Pixabay gdje se mogu potražiti i preuzeti besplatne fotografije. Otkada je prvobitni tekst objavljen, Pixabay je razvio brojne dodatne funkcionalnosti u svrhu poboljšanja svoje usluge. Jedna je od tih funkcionalnosti posebno korisna za sve koji koriste WordPress sustav za svoje blogove ili mrežne stranice jer od sad fotografije mogu pretraživati i preuzimati izravno iz vlastite WordPress stranice. Pixabay je izbacio dodatak (eng. plug-in) koji omogućava nove funkcionalnosti. Više je infromacija dostupno ovdje.

Implementacijom dodatka u mrežnu stranicu omogućava se funkcionalnost pretraživanja i dodavanje besplatnih fotografija izravno s Pixabay stranice.

Kako omogućiti ovu funkcionalnost unutar vlastite WordPress stranice?

Instalacija Pixabay Images dodatka

U vlastitom WordPress sustavu, unutar nadzorne ploče klikom na opciju “Dodatci”, zatim na “Dodaj novi” pristupa se sučelju za instalaciju novih dodataka. Za ovu radnju korisnik mora imati administratorske ovlasti. U desnom gornjem kutu u polje za pretragu dodataka potrebno je upisati ključnu riječ “pixabay”. Sustav tada prikazuje sve dodatke relevantne s ključnom riječi. Pored prvog dodatka s popisa “Pixabay Images” klikom na “Instaliraj” preuzet će se i željeni instalirani dodatak. Nakon preuzimanja, gumb “Instaliraj” promijenit će se u “Aktiviraj” čime je instalirani dodatak aktiviran.

Pixabay images dodatak

Podešavanje Pixabay Images dodatka

Unutar nadzorne ploče odabirom opcije “Postavke”, a zatim i “Pixabay Images” pristupa se sučelju za podešavanje postavki dodatka.

Postavke su:

  • odabir jezika dodatka (hrvatski jezik još nije podržan, ali e-Laboratorij sudjeluje u izradi jezičnog paketa za hrvatski jezik)
  • SafeSearch – onemogućuje pretragu i prikaz eksplicitnog sadržaja
  • Attribution – omogućuje opcije za prikaz autorskih podataka slike unutar objave ili stranice
  • Button – omogućuje gumb iznad sučelja za pisanje sadržaja

Korištenje Pixabay dodatka

Unutar sučelja za pisanje stranica ili objava pored gumba za dodavanje medijskog zapisa postoji i gumb “Pixabay”. Klikom na njega otvara se sučelje gdje unosom traženih pojmova pretražujemo sve fotografije koje se nalaze na portalu Pixabay. Klikom na odabranu fotografiju, preuzima se na mrežnu stranicu.

Nakon odabira fotografije potrebno je unijeti podatke koji se i inače unose pri odabiru fotografije s vlastitog računala. Klikom na “Unesi u objavu” fotografija se dodaje u sadržaj.