Alati za spajanje i razdvajanje PDF datoteka

Brojni su online alati koji korisnicima omogućavaju razne manipulacije nad PDF datotekama, ali ponekad je teško odabrati jedan mnogobrojnih ponuđenih alata. Odabrali smo nekoliko alata koji su jednostavni za korištenje, omogućavaju dodatne funkcionalnosti poput učitavanja datoteka s Google Drive ili Dropbox usluga, sigurni su za podatke i omogućavaju besplatno korištenje.

iLovePDF http://www.ilovepdf.com/merge_pdf

Alat besplatno omogućava spajanje i razdvajanje većeg broja PDF datoteka. Korisnik ima mogućnost registracije, a razlika je u količini i veličini datoteka PDF datoteka koje se mogu spajati (bez registracije 15 datoteka i ukupna veličina 80 MB; s registracijom 20 datoteka i ukupna veličina 100 MB) ili razdvajati (bez registracije maksimalan je broj raspona 10 i ukupna veličina 80 MB, a s registracijom maksimalan je broj raspona 12 i ukupna veličina 100 MB. Podaci se obrađuju na sigurnim serverima, ali u besplatnim varijantama nije moguća kriptrana veza, vidljive su reklame, vremensko ograničenje poveznice za preuzimanje (bez registracije jedan sat, s registracijom dva sata) i broj preuzimanja (bez registracije pet puta, s registracijom deset puta).

Smallpdf  https://smallpdf.com/

Besplatan alat omogućava spajanje i razdvajanje većeg broja PDF datoteka i ne zahtijeva registraciju ili prijavu. Podržava dodavanje datoteka s računala ili s Dropboxa i Google Drive servisa. Serveri su sigurni, a svi podaci koji su korišteni, brišu se unutar sat vremena. Posebna je funkcionalnost koju alat omogućava pregled prema stranicama. Na taj način korisnik kod spajanja datoteke može odabrati postojeće stranice unutar jedne datoteke i razmjestiti ih drugim redoslijedom ili ukloniti neželjene stranice i tako stvoriti novu datoteku. Kod razdvajanja datoteke korisnik može umjesto definiranja određenog raspona stranica, označiti one stranice koje želi klikom miša i na taj način razdvojiti datoteku. Navedena se funkcionalnost može koristiti i u kombinaciji s više datoteka.

Mrežni preglednik (Google Chrome, Opera)

Učitavanjem PDF datoteke u mrežni preglednik, desnim klikom miša i odabirom opcije “Print” korisnik ima mogućnost razdvajanja PDF datoteke bez korištenja mrežnih ili instalacijskih alata. Potrebno je odabrati opciju PDF kod odabira printera i zatim definirati raspon stranica koje želimo kao zasebnu datoteku. Na taj će način preglednik, umjesto slanja printeru za ispis, željene stranice pohraniti kao zasebnu PDF datoteku.

PDF Merge http://www.pdfmerge.com/

Alat omogućava besplatno spajanje većeg broja PDF datoteka. Sadrži ograničenje na veličinu datoteka i maksimum je 15 MB. Ukoliko korisnik želi spojiti povjerljive datoteke, omogućena je i sigurna poveznica za povezivanje datoteka. Nije potrebna prijava ili registracija.

PDF Split https://www.splitpdf.com/

Sestrinski alat omogućava razvajanje PDF datoteka koja također ne zahtijeva registraciju. Ograničenje je na veličinu datoteke 15 MB, spajanje se odrađuje preko sigurne poveznice i omogućeno je učitavanje datoteka s računala ili Dropboxa ili Google Drive servisa. Korisnik je u mogućnosti definirati raspon dijeljenja datoteke koliko god je puta potrebno i može definirati da se svaka stranica pohrani kao zasebna datoteka ili da se definirani rasponi stranica pohrane u jednu datoteku.

FoxyUtils https://foxyutils.com/mergepdf/

Alat besplatno omogućava spajanje i razdvajanje većeg broja PDF datoteka. Datoteke se postavljaju s računala ili povezivanjem na Google Drive ili Dropbox servise. Ukupna je maksimalna veličina datoteka 50 MB za korisnike koji se ne registriraju, a uz besplatnu registraciju maksimalna veličina je povećana na 200 MB. Promet je kriptiran kako bi sve datoteke bile sigurne i nakon završetka spajanja ili sat vremena neaktivnosti, datoteke se brišu. Zanimljivost je servisa što se svaka akcija s PDF datotekama (spajanje, razdvajanje, konverzija u druge formate) broji, i za svakih 5 000 akcija, vlasnici servisa doniraju drvo za sadnju.