Kako do besplatnih fotografija koje smijete koristiti u svojim objavama

U svim objavama na društvenim mrežama, mrežnim stranicama i člancima potrebno je obratiti pozornost da su fotografije, ilustracije i animacije koje koristimo i objavljujemo vlastiti uradak ili za njih imamo dozvolu autora. Fotografiju je potrebno kupiti ili preuzeti s mrežnih stranica koje nam omogućavaju besplatan materijal. Pod besplatnim se materijalom podrazumijevaju fotografije koje se mogu preuzeti bez naknade, dijeliti, mijenjati, objaviti i koristiti u komercijalne svrhe. Najčešće su te fotografije objavljene pod Creative Commons licencom. Više o toj licenci možete saznati ovdje.

U nastavku vam donosimo pregled određenog broja portala s kojih možete preuzeti besplatne fotografije potrebne za vaš rad.

Flickr

https://www.flickr.com/

Yahoo je s Flickr portalom poznat kao sustav za pohranu, razmjenu i objavu fotografija. Od nedavno je redizajniran i uvedene su određene promjene. Flickr sadrži izrazito veliku bazu fotografija, virtualnih galerija i društvenih mreža, a registrirani korisnici na besplatno na korištenje dobivaju čak terabajt prostora. Brojne fotografije objavljene na Flickru ne smije se koristiti na drugim stranicama, stoga se tijekom pretrage fotografija obavezno u postavkama mora odabrati “All Creative Commons” licenca čime nam se prikazuju samo one fotografije koje možemo koristiti u vlastite svrhe.

Screenshot at May 03 15-36-19

TinEye

https://www.tineye.com/

TinEye nije mrežna stranica koja koristi sustav za prepoznavanje fotografija niti klasična baza fotografija. Koristi se ako želite provjeriti iz kojeg izvora dolazi određena slika i gdje je objavljena. Unosom slike u pretragu stvara se jedinstveni “digitalni otisak” fotografije koju sustav koristi za pretragu vlastite baze. TinEye podržava JPEG, PNG i GIF slike, a veličina je učitavanja ograničena na 20 MB. U besplatnoj je varijanti omogućeno do 150 pretraživanja tjedno. Za naprednije funkcionalnosti potrebno je kupiti plaćenu varijantu.

Public Domain Photos

http://www.publicdomainpictures.net

Ime stranice objašnjava kako su sve fotografije na njoj javne, odnosno ne postoje autorska prava na njih i niste obvezni navesti njihov izvor. Servis omogućava više od 25 tisuća fotografija, a moguće ih je pretraživati po standardnim kategorijama: ljudi, životinje, priroda, tehnologija, umjetnost, arhitektura, putovanja, znanost, sport itd. Registracija je brza i besplatna i postoji mogućnost učitavanja vlastitih slika.

Shutterstock

http://www.shutterstock.com/

Shutterstock je poznat izrazito velika i brojna baza fotografija koje možete preuzeti uz naplatu (ovisno o vrsti pretplate, određena je količina fotografija dostupna za preuzimanje). Na portalu također se nalazi i određeni broj besplatnih fotografija. Potrebno je stvoriti korisnički račun i započeti s pretragom.

Pixabay

https://pixabay.com/

Na portalu Pixabay sve su fotografije objavljene pod licencom Creative Commons CC0. Fotografije možete preuzeti, izmjeniti, dijeliti i koristiti u bilo koje svrhe (čak i u komercijalne). Cjelokupan je materijal smješten u četiri glavne kategorije: fotografije, ilustracije, vektorske fotografije i video materijali. Poželite li autoru fotografije zahvaliti na preuzetom materijalu, u mogućnosti ste mu donirati novčana sredstva putem PayPala.

Stockvault.net

http://www.stockvault.net/

Ako vam trebaju kvalitetne besplatne fotografije, teksture i predlošci logotipa, kvalitetnu zbirku možete pronaći na Stockvault.net. Fotografije i crteži besplatni su samo za osobnu nekomercijalnu upotrebu. Stranica je jednostavna za korištenje, a registracija besplatna i brza. Na svaodnevnoj se bazi povećava broj korisnika koji dijele svoje sadržaje.

Yandex image search

https://www.yandex.com/images/

Yandex image search besplatna je stranica za pronalazak kvalitetnih slika i wallpapera. Brojne kategorije s velikim izborom rezolucija slika, Yandex image search svrstava se među najbolje mrežne stranice za preuzimanje slika. U mogućnosti ste odabrati rezultate pretraživanja po veličini datoteke (velike, srednje, male). Pretražujte slike brzo, besplatno i bez potrebe za prijavom.

StockSnap.io

https://stocksnap.io

StockSnap.io je portal na kojem su sve fotografije objavljene pod Creative Commons CC0 licencom. Sve fotografije možete mijenjati, preuzeti, objaviti i koristiti za raznovrsnu namjenu. Fotografije možete pretraživati pomoću ključnih riječi ili definiranih kategorija.

U istraživanju je navedenih portala i pisanju članaka sudjelovao vježbenik Mario Orlić!