Prilagodba Google Chrome preglednika slijepim i slabovidnim osobama

tumblr_mog1ed3eWb1svlv8bo1_1280Google Chrome jedan je od najkorištenijih preglednika. Odlikuje ga jednostavnost, brzina (u slučaju korištenja više istovremeno otvorenih prozora Chrome “pojede” veliki dio radne memorije što može uzrokovati usporedni rad računala), kompatibilnost i integracija s ostalim Google uslugama. Kako bi preglednik prilagodili vlastitim potrebema moguće je instalirati dodatke u preglednik tj. module. Među velikim se brojem dostupnih modula nalaze i moduli koje je Google razvio zbog olakšavanja rada slabovidnim i slijepim osobama pri čitanju i pregledavanju mrežnog sadržaja. Google omogućava pet dodatnih modula koji se mogu instalirati u Google Chrome (izravno iz preglednika), a koji uvelike olakšavaju rad navedenim osobama. Pojedini se moduli koriste kao pomoć pri isticanju sadržaja dok ostali rade u kombinaciji s čitačima ekrana.

Moduli su:

  • Modul za dulje opise na kontekstnom izborniku
  • Prilagodljiv filtar boja kojim mijenjamo kontraste unutar sadržaja
  • Modul za zamjenu svih fotografija na stranici s njihovim “alt” tekstom
  • Modul za navigaciju sadržajem uz korištenje strelica tipkovnice
  • Modul za promjene ili zamjene sheme boja radi bolje vidljivosti

Postupak dodavanja modula (add-on) u preglednik

U gornjem desnom kutu preglednika klikom na izbornik (tri horizontalne crtice) i zatim odabir stavke Postavke (Settings).

Screenshot at Apr 28 13-20-33

 

Screenshot at Apr 28 13-21-14

 

Nakon što nam se otvori prozor s postavkama Google Chrome preglednika, na dnu ekrana moramo otvoriti napredne postavke kako bi prikazali dio s “pristupnošću”.

 

Screenshot at Apr 28 13-20-10

 

Screenshot at Apr 28 13-19-25

Odabirom željenih modula s liste, dodajemo ih u vlastiti preglednik. Za svaki pojedini modul kliknemo na “Add to Chrome” s desne strane popisa.

Screenshot at Apr 28 13-18-44

 

 

U izradi ovog članka sudjelovao je praktikant Mario Orlić!