Što donosi Moodle 3.6?

Moodle se stalno razvija već 17 godina od prve verzije izdane 2002. godine do danas aktualne inačice 3.6, a osim godina, stigle su i brojne novosti. Ponekad je korisnicima teško uočiti novosti i funkcionalnosti koje donose nove inačice Moodlea. Razlog su neke od novosti vezane uz programerski dio koji nije vidljiv, ali se osjeti u radu u vidu boljih izvedbi sustava, veće stabilnosti i slično. Međutim, određene su novosti direktno vezane uz korisnike. Moodle 3.6 na kojem se trenutno pokreće sustav Loomen donio je među ostalim i nekoliko novih, zanimljivih i istaknutih funkcionalnosti kako bi ih korisnici odmah mogli primijeniti bez obzira jesu li dizajneri tečajeva ili polaznici.

  1. Unaprijeđen popis tečajeva na Mojoj naslovnici

Popis se tečajeva sada može prilagoditi i prikazati prema više kriterija: U tijeku, Buduće, Prošlo, Označeno zvjezdicom, Skriveno. Popis može biti abecedno raspoređen prema naslovu ili zadnje pristupanom tečaju i prikazan kao lista, s ikonom ili sa sažetkom.

  1. Navigacija između sadržaja

Dodana je mogućnost brzog prelaska na sljedeću ili prethodnu aktivnost, bez potrebe za povratkom na naslovnicu tečaja. Pri kraju svake aktivnosti ili resursa, poveznice prikazuju naziv prethodne i sljedeće aktivnosti.

  1. Dodavanje video i/ili audio sadržaja direktno u sustav

Kao dio osnove funkcionalnosti, Moodle omogućava snimanje videa i/ili audio priloga direktno u uređivaču teksta, na primjer pri predaji zadaće, rješavanju testa, komentiranju na forumu i slično. Ikona mikrofona i video kamere služi za pokretanje navedene funkcionalnosti.

  1. Timeline

Na Mojoj naslovnici, odmah nakon prijave u sustav, dostupan je novi blok pod nazivom Timeline. Blok prikazuje sve aktivnosti koje slijede.

  1. Skrivanje statusa u bloku Korisnici online

Svaki korisnik može sakriti svoje prisustvo u tečaju jednostavnim klikom na ikonu oka desno od imena i prezimena.

 

Navedenih prvih pet novosti koje Moodle 3.6 omogućava namijenjene su prvenstveno polaznicima. Polazniku će pomoći u aktivnostima koje provodi u sustavu Loomen. Na primjer, brže će se pristupiti većim mogućnosti prikaza kolegija na naslovnici i dodatno istaknuti one koji su važni. Za vrijeme rješavanja aktivnosti, pomoću unaprijeđene navigacije, jednostavnije će se prijeći na sljedeći zadatak ili aktivnost. Predaja odgovara, na primjer rješavanje zadaće sada će se moći uraditi i u obliku audio/video poruke, a kako rokovi više ne bi na raspolaganju je blok Timeline koji će poredati aktivnosti koje  slijede.

U nastavku su navedene novosti koje donosi Moodle 3.6 i namijenjene su prvenstveno dizajnerima tečaja. U novoj će se inačici Moodle 3.6 jednostavnije upravljati korisnicima i njihovim ulogama. Moći će se jednostavnije javiti svim polaznicima slanjem grupne poruke i imati mogućnost promjene dovršenosti određene aktivnosti.

  1. Jednostavnije upravljanje korisnicima na tečaju

Poveznica na Sudionici i Korisnici > Upisani korisnici prikazuje isti popis polaznika na tečaju i olakšava upravljanje, upisivanje i druge radnje nad polaznicima. Također, dodan je i izbor početnog slova imena za brži pronalazak polaznika.

  1. Promjena uloga na tečaju

Promjenu je uloge polaznika na tečaju jednostavnije izvršiti prilikom pregleda sudionika, odnosno polaznika. Dovoljno je pored uloge polaznika kliknuti na ikonu olovke. Nakon toga, u otvorenom se polju za unos teksta može početi upisivati uloga i izabrati je iz padajućeg izbornika.  Uloga se može izabrati i klikom na strelicu prema dolje iz padajućeg izbornika. Nakon odabira, uloga se dodaje iznad polja za unos. Ako je pojedinu ulogu potrebno izbrisati, dovoljno je odabrati X za brisanje. Za spremanje je promjene uloga potrebno odabrati ikonu diskete.

  1. Grupno slanje poruka i novo sučelje za poruke

Novi izgled sučelja za upravljanje i slanje poruka donosi mogućnost slanja poruka određenoj grupi primatelja, ako je to omogućio nastavnik. Za studente to znači sudjelovanje u komunikaciji grupe čiji su članovi.

  1. Mogućnost uređivanja dovršenosti aktivnosti

Ako je u tečaju uključeno praćenje dovršenosti aktivnosti, nastavnicima je sada omogućeno ažuriranje statusa za svaku pojedinu aktivnosti za koju se dovršenost prati. Na poveznici Postavke >Izvještaji > Dovršenost aktivnosti prikazan je popis polaznika i aktivnosti koje se prate. Nastavnik može ažurirati trenutni status aktivnosti jednostavnim klikom miša na kućicu i označiti aktivnost kao dovršenu (oznaka kvačice) ili nedovršenu (kućica bez kvačice).

  1. “Freez” aktivnosti na tečaju – blokiranje aktivnosti na tečaju (uz odobrenje administratora sustava)

“Freez” aktivnosti omogućava nastavniku blokiranje svih aktivnosti na tečaju sve dok se tečaj ponovo ne aktivira. Naime, nakon odabira mogućnosti “Freeze this context” tečaj je isključivo dostupan za pregledavanje i nalazi se u “read-only” statusu. Polaznici mogu pregledavati sadržaj, ali onemogućeno im je rješavanje aktivnosti kao što su testovi, forumi i slično. Odabirom “Unfreeze this context” tečaj ponovo postaje aktivan. Važno: ova je postavka u fazi testiranja i nastavnici tečajeva mogu je koristiti uz odobrenje administratora sustava.

Provjera novosti u sustavu može se učiniti pristupanjem mrežnoj adresi: loomen.carnet.hr AAi@EduHr s elektroničkim identitetom. U sustavu Loomen može se putem Zahtjeva za novim tečajem otvoriti novi (prazni) tečaj i u njemu kreirati sadržaj koji će se koristiti u nastavi.

Kao pomoć, može poslužiti tečaj Moodle dizajner, namijenjen za samostalno učenje. Tečaj je dostupan na poveznici https://tesla.carnet.hr/course/view.php?id=112.