Link shortener – skraćivanje poveznica

Korištenjem Web 2.0 alata ili objavljivanjem određenog mrežnog sadržaja na različitim portalima, često imamo potrebu osim samog teksta unijeti i poveznice. Ako u tekstu koristimo poveznicu koja nema puno znakova, kao npr. http://www.carnet.hr ta poveznica ne narušava formatiranje teksta i vizualni izgled. Kada koristimo poveznicu koja ima više znakova,

npr. https://www.google.hr/#hl=hr&output=search&sclient=psyab&q=wordpress+plugins&oq=wordpress+plugins&gs_l=hp.3..0l10.894.6335.1.6758.17.11.0.6.6.0.125.873.10j1.11.0…0.0…1c.1.4.hp.XVJEsUy5vmk&psj=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&bvm=bv.42965579,d.Yms&fp=5f4c9dcfbee793b6&biw=1280&bih=929koja u ovom slučaju upućuje na pretragu u Google tražilici, tada izgled te poveznice nije pregledan niti vizualno prihvatljiv. Problem je još očitiji kada poveznice koristimo za objavljivanje gdje nam je ograničen broj znakova npr. u Twitteru gde bi nam u ovom slučaju sama poveznica iskoristila sve dozvoljene znakove po objavi. Za rješavanje problema postoje mrežni servisi koji se zovu “Link shortener”, gdje unesemo dugačaku poveznicu i kao krajnji rezultat dobijemo skraćenu poveznicu koja upućuje na isti sadržaj samo znatno kraći. U slučaju naše dugačke poveznice iz primjera, njegova skraćena verzija bi bila: http://goo.gl/zt2kY. Klikom na obje poveznice možemo uočiti kako nas vodi na isti sadržaj. Na internetu se nalaze brojni servisi za skraćivanje poveznica, a neki su najpoznatiji Googleov http://goo.gl/, ili http://tiny.cc/http://is.gd/ i http://cli.gs/.

Ako koristite Google Chrome kao vaš zadani preglednik postoji mogućnost dodavanja Google link shortenera kao add-on u sam preglednik i brže pristupanje samom servisu.