Upravljanje vidljivošću malih aplikacija (widgets)

Ne postoji mrežna stranica pa tako niti ona koja koristi WordPress kao platformu, koja ne koristi male aplikacije (eng. widgete) u izbornicima. Ovisno o izgledu teme (eng. layout), mogu biti podržani lijevi ili desni bočni izbornici, footer ili specijalizirani izbornici unutar sadržaja. Unutar bočnih izbornika koristimo male aplikacije različitih namjena: Facebook pratitelji, anketa, nove objave, navigacija, oznake, čisti html, slika, prijava na newsletter itd. Namjene su malih aplikacija različite i ovise o samom obliku stranice.

Upravljati bočnim izbornicima možete kroz admin sučelje
Admin sučeljem moguće je upravljati bočnim izbornicima

Kako svaka mala aplikacija ima svoju namjenu, ne mora se pojavljivati na svakoj stranici, postu i kategoriji na vašoj mrežnoj stranici. Koristeći određeni plug-on, možemo upravljati s vidljivošću pojedine male aplikacije ovisno o parametrima koja joj je zadana.

Wordpress_logo_8

WordPress Tips&Tricks

CARNetov e-Laboratorij u ovoj će kategorije objavljivati kratke savjete kako se rad u WordPressu može olakšati. Od jednostavnih i kratkih uputa i savjeta do usporedbe dodataka i plug-inova.

e-Lab tim

Na WordPress repozitoriju plug-inova, brojni su oni koji imaju funkcionalnost prilagodbe vidljivosti malih aplikacija:

Naveden je samo određeni broj pluginova, a orijentirat ćemo se na Jetpack plugin koji sadrži brojne funkcionalnosti koje nam olakšavaju rad na našoj WordPress stranici. Nakon instalacije Jetpacka i povezivanja s WordPress korisničkim računom, unutar svake male aplikacije pojavit će se gumb Visibility kojim dodajemo uvjete prikaza widgeta.

002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koristeći padajuće kućice postavljamo uvjete: “Show” if “Page” is “npr. Naslovna” ili “Hide” if “Category” is “npr. Novosti”.

Odabrana mala aplikacija za koju smo postavili jedan od ova dva uvjeta, prikazat će se samo kad je korisnik na naslovnici (prvi uvjet) ili će se uvijek prikazivati osim ako je kategorija postova Novosti (drugi uviet)

Kombinirajući razne uvjete koje možemo dodati na jednostavan način, upravljamo vidljivošću naših malih aplikacija.