Kako komentirati predane zadaće na Loomenu putem unosa bilješki u PDF?

Zadaća je vrlo često korištena aktivnost na kolegijima sustava Loomen. Kao što je poznato, pomoću zadaće možemo lako polaznicima kolegija, odnosno učenicima ili studentima zadati zadatak te uz parametre kao što je vrijeme za predaju zadaće, format, opis i očekivanja, te brojne druge mogućnosti. Pored brojnih mogućnosti, jedna koju je potrebno posebno istaknuti je mogućnost kreiranja komentara na vlastito odabranim mjestima, unutar same predane zadaće. Na ovaj način polaznicima je lako vidjeti što je nastavnik točno komentirao, na što moraju obratiti pozornosti ili što su odradili dobro.

Aktivnost zadaću dodajemo klikom na dodavanje resursa ili aktivnosti te upisivanjem u tražilicu aktivnosti i resursa pojam „zadaća“ ili pronalaskom aktivnosti kliknemo na Zadaća.

Prilikom dodavanja aktivnosti Zadaća potrebno je definirati neke od parametara, poput vremena predaje zadaće, njene dostupnosti, datoteka koje podržavamo (ukoliko želimo omogućiti predaju zadaće kao datoteka, primjerice Word, slikovna ili .pdf datoteka). U postavkama padajućeg izbornika pod nazivom Vrste povratnih informacija potrebno je svakako označiti kućicu za Unos bilješki u PDF.  Nakon odabranih željenih parametara i postavljanja zadaće, polaznici imaju mogućnost predati zadaću.

Nakon predaje zadaće pristupamo njenom ocjenjivanju. Samo ocjenjivanje je neophodno za napredak, međutim ovdje ćemo veći naglasak staviti na komentare putem PDF dokumenta i na ukazivanje polaznicima što su dobro napravili ili na što trebaju obratiti pozornost.

Klikom na gumb „Ocjena“ pored svake pojedine predane zadaće otvara nam se editor unutar kojeg imamo pregled predane zadaće i unutar kojeg možemo ostaviti komentare za polaznika.

Komentar možemo ostaviti za samu zadaću u bloku s desne strane, ali puno važnija mogućnost je i ostavljanje komentara direktno unutar same zadaće.

Za tu mogućnost koristimo ikonicu ‘post-it’ papirića u traci izbornika. Klikom na ikonicu dobivamo mogućnost dodavanja tekstualnog bloka pomoću kojeg ćemo dodati komentar na dokumentu. Komentar možemo dodati na bilo koje mjesto.

Praktično je to što sustav automatski kreira .pdf dokument zadaće zajedno s komentarima. Na taj način, ocjenjenu zadaću polaznik ili nastavnik mogu pospremiti lokalno na računalo ili ispisati.

Polaznik također dobiva mogućnost preuzeti PDF datoteku s komentarima.