Kako upravljati backup datotekama na Loomenu?

O prednostima i preporukama izrade i korištenja sigurnosnih kopija, poznatijih i kao back-up datoteke, bespredmetno je raspravljati. Jednom obrisane podatke, ispite, testove, zadaće i druge aktivnosti za koje bismo pomislili kako su bespovratno izgubljene, lako je povratiti uz pomoć back-up datoteka.

Sustav Loomen, odnosno Moodle nudi bogate mogućnosti pri izradi backup datoteka. Izradi back-up datotekama pristupamo klikom na Backup unutar kolegija te u bloku Postavke.

Klikom na Backup pristupamo procesu izrade sigurnosne kopije. Prvi korak nudi nam mogućnost odabira što sve želimo obuhvatiti u procesu backupa. Tu su primjerice stavke poput datoteka, aktivnosti i resursa, korisnika, blokova, filtera i drugo.

U sljedećem koraku odabiremo koje sve aktivnosti i resurse želimo obuhvatiti u procesu izrade sigurnosne kopije.

Te za kraj vršimo pregled odabranih postavki i završavamo izradu sigurnosne kopije, odnosno backup datoteke.

U ovom koraku također možemo našoj sigurnosnoj kopiji tečaja dodati ime s kojim ćemo lakše znati o kojoj se sigurnosnoj kopiji radi. Preporučujemo ime kao naziv kolegija i datum izrade sigurnosne kopije radi lakšeg raspoznavanja backup datoteke.

Izrađenim backup datotekama pristupamo klikom na poveznicu Vraćanje iz kopije u bloku postavke tečaja.

Na otvorenoj stranici imamo pregled sigurnosnih kopija izrađenih u trenutnom e-kolegiju, dok odjeljak „Osobni korisnički prostor za backup Pomoć za Osobni korisnički prostor za backup“ prikazuje sve datoteke koje ste izradili na drugim kolegijima unutar sustava Loomen.

Kako biste lakše upravljali svim svojim backup datotekama preporučujemo držanje svega jedne sigurnosne kopije po tečaju. Tako imamo lakšu organizaciju i uvijek spreman backup bez razmišljanja koji od ponuđenih koristiti u slučaju potrebe za vraćanjem backupa.


Brisanje ostalih backup datoteka odvija se klikom na gumb Uredi backup datoteke. U novom prozoru klikom na pojedinu backup datoteku nudi se mogućnost preuzimanja ili brisanja klikom na gumb Izbriši.

Ako želite zadržati sve starije backup datoteke preporuka je preuzeti ih lokalno na osobno računalo.