Wakelet

Wakelet je besplatna platforma pomoću koje se može spremati, organizirati, prezentirati i dijeliti sadržaj dostupan na internetu. Na jednostavan način bilo koji sadržaj s interneta: video zapise, članke, linkove, slike, možete pohraniti kao kolekciju zapisa. Tako napravljene kolekcije mogu se dijeliti s drugim sudionicima za zajedničko uređivanje ili prezentiranje. Platformi se pristupa putem mrežnog preglednika na adresi https://wakelet.com/. U sustav se potrebno registrirati (logirati) kreiranjem novog računa ili putem Apple, Google, Microsoft ili Facebook korisničkog računa, a može se prijaviti i sa e-adresom. Budući da je Wakelet dio Office 365 paketa svi iz domene skole.hr mogu koristiti opciju Microsoft logiranja.

Pregled funkcionalnosti

Tri su najvažnije funkcionalnosti:

  • Kreiranje kolekcije
  • Spremanje sadržaja pronađenog na internetu
  • Dijeljenje kolekcije s učenicima i mogućnost kolaboracije

Kreiranjem kolekcija organizirate pohranjene zapise u atraktivan sadržaj. Mogu se dodavati vlastite slike, tekst i raspored kakav želite.

Gotovo sve što je dostupno na internetu može se pohraniti u kolekciju, razni članci, video zapisi, tweetovi, slike i bilo koja dostupna poveznica. Sve što je dodano privatno je i može se po potrebi mijenjati.

Kolekcija može ostati privatna, ali se može i podijeliti sa svima s kojima želite. Dodatno možete ugraditi (embedati) kolekciju na bilo koji blog ili mrežnu stranicu.

Kreiranje kolekcije u 5 koraka:

Nakon prijave na svoj račun otvara se početna stranica na kojoj su prikazane sve naše kolekcije i/ili grupne kolekcije, kao i popis svih mrežnih oznaka koje smo prikupili (Collections, Bookmarks, Group collections). Pored svake prikazane kolekcije nalaze se tri točkice koje otvaraju dodatne opcije dijeljenja, brisanje i premještanje.

  1. Na stranici odabiremo Create a new collection
  2. Dodajemo naslov i opis, naslovnu i pozadinsku sliku. Pozadinska se slika dodaje opcijom “Add a background image” i odabiremo neku vlastitu ili iz “Unsplash.com” biblioteke.

  3. Resurse dodajemo klikom na pojedinu ikonu (poveznica, tweet, Youtube video, slika, oznake, PDF). Može se dodati više poveznica odabirom zelenog znaka “+”.
  4. Izgled kolekcije biramo “Media View” izborom jedne od opcija (Media, Compact ili Grid view)
  5. Na kraju odabiremo vidljivost kolekcije opcijama Public, Unlisted ili Private. Završavamo proces kreiranja klikom na Save i Exit.

 

Opcije dijeljenja i kolaboracije

Odabirom kolekcije s početne stranice otvaraju nam se mogućnosti dijeljenja.

Možemo podijeliti kolekciju putem društvenih mreža koristeći bar kod ili skraćenu poveznicu.

Možemo ugraditi kod u blog ili mrežnu stranicu i uskladiti prikaz kako bi se prilagodio izgledu naše stranice.

Što se tiče opcija suradnje možete i ne morate imati Wakelet račun. Možete surađivati na kolekciji odabirući Group collections i odabirom kolekcije upisati pristupni kod koji vam je dodijeljen.

Da bi dozvolili suradnju na kolekciji odabiremo opciju Invite nakon što smo otvorili kolekciju:

Možemo pozvati učenike generirajući kod ili podjelom poveznice, ili dodavanjem njihove e-adrese.

Dodavanje Wakelet ekstenzije u mrežni preglednik

Na početnoj stranici nudi se opcija odabira ekstenzije za preglednike: Chrome, Firefox i Edge. Naš preglednik dobija ikonu W, te na taj način maksimalno jednostavno odabiremo internetski sadržaj koji pronađemo i dodajemo ga našoj arhivi mrežnih oznaka (Bookmarks) i po želji kasnije dodajemo pojedinim kolekcijama.

Wakelet ima i mobilnu aplikaciju (Wakelet App za iOS i Android) kojom se na isti način dodaju sadržaji iz preglednika u kolekcije.

 

Wakelet u nastavi

Ova platforma na zaista jednostavan način dovodi do dobre organizacije i atraktivnosti sadržaja koji se može obrađivati. Za nastavu je korisna mogućnost uključivanja različitih sadržaja iz raznih internetskih izvora kao i mogućnost suradnje. Više o Wakeletu u nastavi pogledajte u snimci radionice:

Wakelet – suradnja na valovima koju su održale na  CUCu 2020 ambasadorice Wakeleta Antonija Kojundžić,  Ivana Frančić i Lidija Cvetko:

https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/19118