Tackk – alat za objavu raznolikog sadržaja na jednom mjestu

Tackk je besplatn digitalni alat koji korisnicima omogućava izradu stranice na kojoj mogu postavljati različite varijante sadržaja i dijeliti ih sa svojim kontaktima ili drugim korisnicima alata. Dostupan je putem mrežnog preglednika ili mobilnih aplikacija za Android i iOS uređaje. Alat je moguće koristiti bez registracije ili prijave, ali sav izrađeni sadržaj više neće biti dostupan nakon tjedan dana. Korisnik se može registrirati izradom korisničkog računa ili putem već postojećeg korisničkog računa nekog od sljedećih servisa: Google, Facebook, Twitter, Edmodo, Clever i Instagram. Registracija se razvija u nekoliko koraka neovisno o načinu registracije: unos osnovnih podataka, povezivanje s korisničkim računima na društvenim mrežama (nije obvezno), definiranje kategorija interesa (nije obvezno, prema tome se odabire sadržaj koji se prikazuje korisniku), praćenje drugih korisnika (kao na Twitteru) i odabir sljedećeg koraka (izrada sadržaja, otvaranje internetskog brbljanja (eng. chat) ili pretraga izrađenog sadržaja drugih korisnika).

Kod izrade novog sadržaja, pored prazne radne površine, omogućava se nekoliko predložaka: o autoru, mala tvrtka, Instagram, blog, školski zadatak i internetsko brbljanje.

Sadržaj koji se može dodati:

  • Naslov – služi za definiranje naslova stranice sadržaja ili novog odlomka/cjeline. Moguće je definirati boju teksta, veličinu i poravnanje.
  • Tekst – služi za unos dužeg teksta. Moguće je definirati poravnanje i oblik teksta.
  • Slika – omogućava postavljanje jedne ili više slika. Ukoliko se dodaje više slika bit će prikazane u obliku galerije. Slike je moguće postaviti direktnom pretragom unutar okvira, učitavanjem s računala, povezivanjem Instagram korisničkog računa i odabirom slike i unosom poveznice na željenu sliku. Postavke omogućuju definiranje načina prikaza slike (u okviru ili bez okvira), naknadno uređivanje slike i dodavanje vanjske poveznice na sliku. Formati slike koje korisnik može postaviti su JPG, PNG i GIF, a maksimalna je veličina 8 MB.
  • Video – omogućava dodavanje video sadržaja na stranicu. Video je moguće postaviti direktnom pretragom unutar sučelja, učitavanjem s računala ili putem različitih servisa koji omogućavaju prikaz i izradu videa poput YouTube, Vimeo, Animoto, Vine i dr. Postavke omogućuju definiranje načina prikaza videa (u okviru ili bez okvira), naknadno uređivanje videa.
  • Glazba – omogućava dodavanje audio zapisa. Audio je zapis moguće postaviti direktnim unosom poveznice ili putem nekih od servisa za reprodukciju glazbe poput SoundCloud, Spotify, Rdio i sl. Postavke omogućuju definiranje načina prikaza audio zapisa (u okviru ili bez okvira), naknadno uređivanje audio zapisa.
  • Gumb – služi za dodavanje poveznice na neki vanjski sadržaj. Postavke omogućuju naknadno uređivanje poveznice i naziva gumba, definiranje boje i oblika gumba.
  • Lokacija na karti – omogućava dodavanje određene lokacije na karti koja se prikazuje putem Google Maps sučelja. Po potrebi moguće je povećati prikaz karte za detaljniji prikaz lokacije. Postavke omogućuju definiranje načina prikaza karte s lokacijom (u okviru ili bez okvira), naknadno uređivanje lokacije.
  • Obrazac za kontakt – omogućava posjetiteljima da autoru stranice pošalju poruku uz navođenje svojeg imena i e-adrese.
  • Povezivanje na vanjske servise – omogućava povezivanje sadržaja putem različitih servisa (Twitter, SlideShare, ThingLink ili Embed poveznice).
  • Događaj i mogućnost potvrde dolaska – omogućava postavljanje sučelja za potvrdu ili odbijanje dolaska na određeni događaj vezan za sadržaj na stranici i prikaz broja osoba koje su potvrdile događaj.

Na dnu se stranice ispod sadržaja nalazi sučelje za komentiranje koje omogućava drugim korisnicima koji imaju pristup stranici, ostavljanje komentara unosom teksta, dodavanjem slika, sadržaja s drugih servisa kao što je YouTube, emotikona i sl. Važno je znati kako korisnik može onemogućiti ili omogućiti anonimnim korisnicima dodavanje komentara.

Opće su postavke uređivanja definiranje boja pozadine cijele stranice. Moguće je odabrati jednu ili paletu boja koje kasnije određuju četiri boje koje se mogu odabrati za naslovni tekst dok se primarna boja koristi za pozadinu stranice. Omogućeno je i definiranje oblika slova za naslov, a odabir je moguć između četrdeset različitih oblika. Moguće je definirati prikaz nekog od dvadeset dostupnih uzoraka preko pozadinske boje. Posljednja se kategorija odnosi na definiranje vidljivosti stranice sadržaja. Moguće je odabrati javno ili privatno, a privatno ujedno ima i mogućnost zaštite zaporkom za dodatnu sigurnost. Dostupna je mogućnost dodavanja oznaka prema kojima se generira tzv. Tackkboard gdje će biti prikupljene sve stranice s tim oznakama što je praktično ako nastavnik treba pregledati sadržaj koji su učenici napravili. Moguće je također definirati poseban naslov stranice koji ne utječe na naslov koji je definiran u sadržaju stranice i dodavanje slike kao pozadine, učitavanjem s računala ili uvozom s određene mrežne stranice. Omogućeno je uređivanje poveznice na stranicu sadržaja i onemogućavanje polja za komentiranje, što je preporučljivo ukoliko se stranica sadržaja postavlja na javno. Kao Twitter, Tackk omogućava praćenje izabranih korisnika kako bi mogli vidjeti njihove najnovije objave sadržaja ili stranica.

Dodatna funkcionalnost koju ovaj alat omogućava je pokretanje sobe za internetsko brbljanje za komunikaciju s drugim korisnicima ili putem privatnih soba ili putem polja za internetsko brbljanje na profilu korisnika. Internetsko brbljanje na profilu omogućava pozivanje drugih korisnika u razgovor, dok privatne sobe omogućavaju komunikaciju jedan na jedan.

Tackk tutorial

Tackk u nastavi

Tackk je jednostavan i intuitivan alat koji omogućava objavu različitog sadržaja na stranici i dobiva izgled bloga. Pomoću Tackk alata nastavnici mogu objavljivati važne informacije učenicima, kolegama ili roditeljima. Može se koristiti za definiranje nastavnih zadataka za učenike. Imaju mogućnost direktno stavljati sadržaj u komentare na stranici koju je nastavnik izradio i podijelio ili da svaki učenik zasebno (ili u grupama) izradi svoju stranicu sa sadržajem definiranim u zadatku. Prednost je alata što je besplatan i omogućava prostor za prikupljanje različitog sadržaja i stoga je prilagodljiv za različite oblike zadataka ili načina prikaza informacija. Nedostatak je što alat na određeni način funkcionira kao društvena mreža i nije zatvorenog okruženja. Zbog toga postoji mogućnost da učenici slučajno odaju informacije o sebi koje bi trebali zaštititi, a ujedno mogu doći u kontakt s različitim korisnicima koji nisu dio njihovog razreda ili škole. Važno je uzeti u obzir kako Tackk alat prikazuje promotivne poruke i moguće je kako će se u određenim slučajevima prikazati neprimjerena promotivna poruka. Važno je znati kako javno objavljene stranice sadržaja mogu biti pretraživane od strane drugih korisnika ili putem internetskih tražilica i postoji mogućnost kako će se na javnim stranicama koje je stvorio nastavnik ili učenik pojaviti neprimjereni komentari. Takvi se komentari mogu spriječiti isključivanjem mogućnosti anonimnih komentara ili općenito prostora za komentiranje i u konačnici postavljanjem stranice na privatno i kontroliranim dijeljenjem poveznice na stranicu. Zaključak je kako alat omogućava široko područje primjene, ali se preporuča nastavnicima da učenike upoznaju s nedostacima i poduzmu korake kako bi ih zaštitili.