PowToon

UntitledUkoliko su vam “klasične” prezentacije postale predvidljive i jednolične, pomoću PowToona izradu svojih prezentacija možete podići na višu i zabavniju razinu, a ujedno osigurati ciljanoj publici lakše razumijevanje prikazanog sadržaja.

PowToon je online alat za izradu animiranih videozapisa i prezentacija. Jednostavan je i zabavan za korištenje i istovremeno djelotvoran za prezentaciju sadržaja različitih namjena. Videozapisi i prezentacije napravljeni pomoću PowToona omogućavaju lakše razumijevanje  sadržaja i prilagođenost ciljanoj publici i na slikovit i zabavan način prezentiranje (nastavnog) sadržaja, izvještaja, analiza rezultata, simulacija i sl.

Tri su razine korištenja Powtona: besplatno, Pro i Business.

Ograničenja besplatne verzije PowToona su:

 • ograničen broj stilova, pozadina, elemenata i audio zapisa
 • nemogućnost uklanjanja PowToon loga iz prezentacije/videozapisa
 • nemogućnost direktnog preuzimanja na računalo (osim preuzimanje preko Youtube-a)
 • maksimalno trajanje do 5 minuta
 • korištenje u nekomercijalne svrhe

Pro i Business verzije omogućavaju HD download, uklanjanje PowToon loga iz prezentacije ili videozapisa, duže trajanje videozapisa (15 ili 60 minuta) i mogućnost kolaboracije tj. istovremenog rada više autora na istom sadržaju.

Iako besplatna verzija ima ograničenja u broju dostupnih  stilova i elemenata, omogućava veliki broj izbora prilikom izrađivanja kvalitetnih animiranih videozapisa i prezentacija. U nastavku donosimo pregled funkcionalnosti besplatne verzije.

Prikaz funkcionalnosti

PowToon svojim funkcionalnostima i mogućnostima korištenja različitih stilova i elemenata omogućava izradu različitih multimedijskih sadržaja:

 • Prezentacije
 • Edukativni videozapisi
 • Uvod, kratki pregled ili podsjetnik na nastavni sadržaj
 • Simulacije pojava i procesa
 • Marketing i predstavljanje proizvoda
 • Analiza rezultata i izvještaji

Budući da se radi o online alatu, izrada se videozapisa u potpunosti provodi u web pregledniku. Potrebno je posjetiti web stranicu www. powtoon.com i prijaviti se. Osim klasične registracije i ispunjavanja obrasca, svoju prijavu možete napraviti i automatski korištenjem Facebook ili Google korisničkog računa.

Nakon prijave, započinje proces izrade videa ili prezentacije. U oba slučaja princip je izrade isti. Jedina je razlika što tijekom prezentacije možete upravljati sami, dok se video automatski prikazuje od početka do kraja.

Izrada započinje odabirom odgovarajućeg stila ili gotovog predloška. Odabirom stila odabirete temu i vrstu elemenata što će se pojavljivati u vašoj prezentaciji: skupinu pozadina, karaktera (likovi), oblika, oznaka i sl. Bez obzira na prvi odabir stila u svakom trenutku možete promijeniti svoj odabir ili koristiti pojedine elemente drugih stilova.

Osim odabira stila, možete odabrati i gotove predloške – unaprijed napravljene slajdove s postavljenim elementima na kojima je samo potrebno izmjeniti tekst. U ovom se slučaju sve može izmijeniti i takve predefinirane slajdove možete uređivati ukoliko odaberete Costumize mode.

Sučelje je za izradu sadržaja poprilično jednostavno i intuitivno. Potrebno je odabrati odgovarajuću pozadinu i od ponuđenih elemenata odabrati one koje želite uvrstiti u prezentaciju i postaviti ih na pozornicu (stage). Svaki se dodani element automatski prikazuje i na vremenskoj crti (Timeline) kako bi mogli definirati način i vrijeme pojavljivanja. Pomoću klizača određujete kada će se pojedini elementi pojaviti u prezentaciji i učinak pojavljivanja/nestajanja. Učinke također možete koristiti i prilikom prijelaza na sljedeći slajd.

Osim postojećih elemenata koji su dio Powtoona u prezentaciju se mogu dodavati fotografije, kratki videozapisi i audio zapisi koje je potrebno učitati s računala.

Untixtled

Nakon završetka izrade sadržaj se objavljuje na web stranicama PowToona, Youtube-u, a pomoću embed koda može se ugraditi i u vlastite web stranice, online tečajeve i sl…

Detaljne video upute o korištenju PowToona možete pronaći na web stranici: https://www.powtoon.com/tutorials/

Zaključak

Besplatna verzija PowToona sasvim je dovoljna i može pronaći široku primjenu u nastavi. Bilo da nastavnik želi na jednostavan način objasniti i približiti učenicima kompeksni sadržaj, napraviti kratki uvod u novu nastavnu cjelinu kako bi motivirao učenike na interakciju, ili dati zadatak učenicima da na zabavan i edukativan način prezentiraju rezultate seminarskog rada ili zajedničkog projekta – PowToon je odličan odabir.

Podjednako je zanimljiv i onome tko izrađuje sadržaj, a i publici kojoj se prezentira sadržaj. Naravno, poželjno je prilagoditi prezentaciju/videozapis vrsti sadržaja i publici korištenjem prikladnih elemenata i stilova. Pri tome treba umjereno koristiti mogućnosti koje se nude – u fokusu uvijek treba biti sadržaj i poruka koja se ovakvim načinom prezentiranja želi prenijeti publici.

Iako je PowToon poprilično jednostavan i relativno brzo možete dobiti gotov videozapis ili prezentaciju, imajte na umu da ćete dosta vremena potrošiti na sam odabir potrebnih elemenata te na vremensko usklađivanje pojavljivanja različitih elemenata.