Wisemapping

logo_185pxWisemapping (http://www.wisemapping.com/) besplatan je online alat za izradu mentalnih mapa. Wisemapping je prikladan za korištenje u svakodnevnom radu jer se radi o online aplikaciji koja je jednostavna i intuitivna. Sadrži osnovne funkcije za izradu mentalnih mapa i pogodan je za korisnike koji nemaju visoke zahtjeve i prethodno znanje.

Screen Shot 2015-09-18 at 11.48.24

Opis funkcionalnosti:

Za razliku od večine drugih alata s istom namjenom, Wisemapping ima samo jednu funkcionalnost: kreiranje mentalnih mapa. Upravo se u tome ističe njegova jednostavnost i prilagođenost svim korisnicima, bez obzira na razinu informatičke pismenosti.

Korisniku je Wisemapping aplikacije dovoljno posjetiti službeno web sjedište Wisemappinga, registrirati se, na početnom korisničkom sučelju odabrati opciju za stvaranje nove mape i izrada prve mentalne mape može započeti.

Prilikom osmišljavanja i izrade preporučljivo je držati se osnovnih pravila u stvaranju mentalnih mapa :

  • izrada započinje od centra dokumenta gdje se navodi središnja tema
  • podteme povezuju se sa središnjom temom, a unose se samo kratki nazivi podtema
  • vizualizacija se postiže planskim dodavanjem različitih boja i formata teksta (npr. sve podteme iste razine imaju isti format, oblik i boju)
  • umetanjem odgovarajućih simbola dodatno se ističe važnost i uočljivost pojedine podteme
  • svakoj se podtemi mogu pridružiti vanjske poveznice i bilješke u kojima se navode detaljnije informacije

Sve se navedeno jednostavno može ostvariti pomoću funkcija sadržanih unutar alatne trake Wisemappinga: dodavanje, grafičko oblikovanje i međusobno povezivanje novih podtema, formatiranje teksta i umetanje bilješki, vanjskih poveznica i simbola.

Nakon što ste izradili mentalnu mapu, možete je javno objaviti, isprintati ili konvertirati u prikladniji format (pdf, jpg).

Unutar je dokumenta omogućena suradnja s drugim korisnicima. Pri tome dovoljno je unijeti e-mail adresu korisnika i odrediti ovlasti koje mu želite dodijeliti unutar dokumenta: mogućnost pregleda ili uređivanja.

Osim alatne trake, određene funkcionalnosti možete postići i odgovarajućom kombinacijom tipki na tastaturi (popis naredbi na linku “Shortcut”).

Detaljnije upute o svim funkcionalnostima i načinu izrade možete pogledati u videozapisu:

Zaključak:

Osim jednostavnosti korištenja i mogućnosti suradnje unutar istog dokumenta, Wisemaping u potpunosti zadovoljava sve osnovne funkcionalnosti koje su potrebne ovoj vrsti alata. Uzme li se u obzir kako je Wisemaping alat besplatan i ne zahtijeva prethodnu instalaciju na računalo, svakako se može svrstati u sam vrh programa za izradu mentalnih mapa.