Moovly – izrada animiranog sadržaja

Moovly

http://www.moovly.com/

Preuzmite priručnik na hrvatskom jeziku o radu u Moovly-u nastao u ICT Edu projektu. Priručnik

Moovly je SaaS (eng. Software as a service, hr. Programska podrška kao usluga) alat temeljen na oblaku koji je namijenjen izradi animiranog sadržaja za različite teme. Alat služi za: obične video materijale, nove načine izrada promotivnih poruka i prezentacije.  Alat koristi Flash i važno je imati najnoviju verziju na svom računalu kako bi se mogao koristiti. Potrebna je registracija koja pruža mogućnost izrade tri različita korisnička računa:

  • Besplatan korisnički račun omogućava neograničen broj uradaka, izvoz videa SD 480p kvalitete na servise Facebook i YouTube i korištenje dva standardna stila. Veličina je osobne biblioteke radova ograničena na 100 MB ili 20 datoteka, a dužina je sadržaja maksimalno 10 minuta
  • Plus korisnički račun omogućava izvoz videa HD 720p kvalitete, korištenje tri standardna stila, veličina je osobne biblioteke ograničena na 500 MB ili 100 datoteka. Na radovima se ne nalaze Moovly vodeni pečati ili odjavni popisi s glavnim sadržajem, a duljina je sadržaja maksimalno 30 minuta
  • Pro korisnički račun omogućava izvoz videa do HD 1080p kvalitete, izvoz MP4, FLV, WMV i drugih formata, korištenje četiri standardna stila. Osobna je biblioteka veličine 1 GB ili 200 datoteka, postavljanje kratkih video isječaka i neograničena duljina sadržaja

Važno je napomenuti kako postoji mogućnost prijave i s Facebook korisničkim računom.

Moovly alat omogućava četiri biblioteke standardnih grafičkih objekata, no nisu svi dostupni za svaki tip korisničkog računa:

                  – Doodle Maker dostupan je za sva tri oblika korisničkog računa

                  – Infographics je dostupan u sva tri oblika korisničkog računa

                  – Colorful Cartoon je dostupan za Plus i Pro korisnički račun

                  – Paper Cut-out je dostupan za Pro korisničkog računa

Nakon izrade korisničkog računa otvara se osobna korisnička stranica od počinje daljnje istraživanje alata.

Značajke Moovly alata:

                  – drugačiji pristup izradi animiranog video sadržaja

                  – široki raspon mogućnosti primjene (od običnog video materijala do prezentacija, reklama ili e-poruka)

                  – mogućnost dijeljenja uradaka na YouTube i Facebook servisima ili integriranja u mrežne stranice

                  – pohrana video uratka na računalo za offline korištenje

                  – dostupnost dodatnog materijala putem Moovly trgovine

                  – korištenje predložaka koji su unaprijed prilagođeni određenim tematikama

                  – jednostavan uvod u korištenje alata

                  – dobra korisnička podrška

                  – potiče kreativnost mjesečnim natjecanjima za najbolji uradak

                  – osobna radna površina za jednostavniji rad

                  – osobna biblioteka radova za pregled sadržaja koji je kupljen u trgovini ili koji korisnik sam postavi

Dodatna je motivacija korisnicima ovog alata mogućnost sudjelovanja u mjesečnom natjecanju za najbolji rad u sklopu kojeg se kao nagrada omogućava godišnje korištenje Pro ili Plus oblika korisničkog računa. Dostupan je pregled sudjelujućih Moovly videa.

Pogledajte kratak video What is Moovly?

What is Moovly? from Moovly on Vimeo.

Pregled funkcionalnosti

Nakon uspješne registracije ili prijave, alat korisnika preusmjerava na njegovu osobnu stranicu na kojoj započinje izradu svojeg animiranog videa ili pregledati već izrađene radove. Ukoliko se dogodi kako korisnik želi vratiti neki od obrisanih radova, na osobnoj je stranici kategorija koš za smeće iz koje korisnik može vratiti obrisani Moovly video.

Za nove je korisnike prije početka izrade vlastitog videa preporučeno pogledati video s uputama o korištenju alata koji je jednostavno i razumljivo izrađen. Ukoliko je korisnik propustio poveznicu ili ne želi pogledati video, prilikom izrade prvog videa, alat će korisniku samostalno prikazati osnove korištenja pomoću uputa na ekranu. Ako korisnik ne želi uvodne upute prilikom kreiranja svakog novog rada, može isključiti tu mogućnost.

Sučelje je alata minimalističko i slično današnjim varijantama poznatih alata za grafičko i digitalno uređivanje. Nekoliko je alatnih traka, svaka sa svojim obilježljima za jednostavnije snalaženje. S lijeve strane nalaze se objekti i sve informacije o njima. Jedna je od značajki pregled biblioteke objekata koje je korisnik kupio u Moovly trgovini ili koje je sam postavio u svoju biblioteku (slike, zvukovi ili snimke). Objekti se postavljaju na radnu površinu jednostavnim povlačenjem.

U sredini je glavni prostor na koji korisnik postavlja objekte koji će se nalaziti u radu. Iznad se nalazi traka s funkcionalnostima: promjena pokazivača, undo/redo, kopiraj/izreži/zalijepi, povećanje i smanjene radne površine. Ispod se nalazi traka za vremensku manipulaciju objektima gdje korisnik određuje trajanje pojedinog isječka ili zvuka i definira koji se efekti primjenjuju nad kojim objektom i koliko dugo.

S desne se strane nalazi traka kojom korisnik definira postavke animacije: kvaliteta samog videa, način izrade (video ili prezentacija), želi li automatsko spremanje i pozadinsku boju.

Zatreba li korisnik pomoć, dostupne su korisničke upute ili ponovni prolaz uvodnim uputama.

Korisniku je omogućeno uređivanje vlastitog korisničkog računa i oblika njegove nadogradnje. Korisnik može unijeti dodatne informacije koje nisu bile zahtijevane od njega za vrijeme registracije kao što su osobni ili profesionalni podaci gdje može unijeti informacije o tvrtki ili organizaciji u kojoj radi. Korisnik je u mogućnosti mijenjati korisničku zaporku, procijeniti koliko još prostora ima za nove sadržaje, dodavati sredstva za kupnju ili pratiti provedene transakcije u Moovly trgovini.

Želi li korisnik dodatne materijale za izradu videa moguće ih je kupiti u Moovly trgovini koja omogućava grafičke objekte, zvukove i predloške. Moguće je kupiti stilove koji nisu uključeni u neki od oblika korisničkih računa. Predlošci koji se nalaze u trgovini, besplatni su i potrebno ih je samo uključiti u svoju biblioteku.

U svakom se trenutku korisnik može obratiti povratnom informacijom koja je omogućena izbornikom s desne strane sučelja i pogledati korisničke upute i pomoć. Korisniku je uvijek dostupan uvodni video.

Dodatni je izvor informacija za rad u Moovly alatu i Moovly blog. Korisnik može pristupiti blogu kako bi mogao proučiti određene informacije.

Zašto je Moovly dobar alat za primjenu u obrazovanju? Danas je važno približiti ključne informacije i sadržaj koji je ponekada težak za praćenje ukoliko se koriste klasični oblici prikaza. Moovly omogućuje novi i kreativniji način izrade video materijala. Uobičajene Power Point prezentacije poprimaju drugačiju razinu i pružaju kreativniji i drugačiji prikaz sadržaja. Nastavnici korištenjem alata mogu na zanimljiv način približiti učenicima sadržaj koji sam po sebi možda nije dovoljno zanimljiv. Učenici svoje projekte i radove mogu prezentirati na kreativan i interaktivan način što ih potiče na ulaganje dodatnog truda. Prednosti su jednostavno i intuitivno sučelje, pomoć u bilo kojem trenutku i mogućnost dijeljenja radova, ali samo za pregled, ne i za uređivanje. Nedostatak je što osobna biblioteka sadržaja još nije razvijena, kupnja dodatnih sadržaja u Moovly trgovini i ograničenje od 10 minuta za besplatni oblik korisničkog računa. U konačnici, razvojem osobne biblioteke sadržaja, novih sadržaja u trgovini i povećanje vremenskog ograničenja za besplatne i plus oblike korisničkih računa, Moovly je kvalitetan alat koji omogućava kreativniji način izrade video materijala

Pregled slika funkcionalnosti Moovly-a.