Doodle – web alat za dogovore oko termina

Doodle_LogoDoodle je web 2.0 alat namijenjen organizaciji sastanaka. Cilj alata je olakšati organizaciju sastanaka ili nekih događaja kojemu treba prisustvovati veći broj ljudi, a njihovi rasporedi nisu poznati. Vrlo je jednostavan i lak za korištenje, a osnovno korištenje ne zahtjeva niti registraciju. Omogućava organizatorima da ponude određen broj termina za neki sastanak ili drugi događaj, a sudionici zatim označavaju koji od ponuđenih termina im odgovara. Nakon što su svi sudionici odgovorili, alat na temelju odgovora ponuđuje najbolji mogući termin za održavanje sastanka ili nekog drugog događaja. Organizator prolazi kroz četiri jednostavna koraka da bi kreirao upitnik za sastanke. Bitno je napomenuti kako osobe koje odgovaraju na upitni ne moraju biti registrirane.

Doodle je dostupan i na mobilnim uređajima putem aplikacije za Android, iPhone i iPad uređaje, a također je web sučelje alata prilagođeno i za prikaz u preglednicima na mobilnim uređajima.

Doodle alat nudi nekoliko načina korištenja:

  • Bez kreiranja korisničkog računa

Ovaj način omogućava organizatoru kreiranje upitnika za sastanak bez prethodne registracije. Nakon kreiranog upitnika organizator na svoju email adresu dobiva poveznicu s kojom može pregledavati stanje upitnika, zatvoriti upitnik i pregledati odgovore.

  • Besplatni korisnički račun

Ovaj način ima sve funkcionalnosti koje su dostupne i u opciji bez kreiranja korisničkog računa uz dodatak mogućnosti pregleda svih kreiranih upitnika i uvoza kalendara iz Google Calendar ili iCloud servisa. Također postoji korištenje MeetMe funkcionalnosti koja omogućava korisniku da kreira posebnu stranicu s kalendarom i svojim kontaktima prikaže svoj raspored i raspoloživost. Korisnikovi kontakti zatim mogu poslati zahtjeva prema prikazanom kalendaru za neki sastanak ili događaj.

  • Plaćeni korisnički račun

Ovaj način omogućava dva korisnička računa, osobni i poslovni, koji pored osnovnih funkcionalnosti dostupnih u prethodna dva načina pruža različite dodatne funkcionalnosti za profesionalno korištenje.

Glavne značajke alata:

  • Jednostavno i brzo kreiranje upitnika
  • Podrška za vremensku zonu
  • Mogućnost korištenja glavnih funkcionalnosti bez kreiranja korisničkog računa
  • Mogućnost povezivanja sa kalendarskim servisima Google Calendar i iCloud
  • Pohrana rezultata u Excel ili PDF dokument
  • Podrška za mobilne uređaje
  • Nije potrebna registracija za odgovaranje na upitnik

Pregled funkcionalnosti

Doodle je alat koji ima jedan zadatak i obavlja ga veoma dobro. Korisnik koji želi kreirati upitnik za neki događaj prolazi četiri jednostavna i intuitivna koraka. Ne zahtjeva mnogo uloženog vremena kako bi se korisnik upoznao sa funkcionalnostima i sučeljem.

Za početak je potrebno unijeti neke osnovne informacije o upitniku poput naziva, imena organizatora i email adresu organizatora na koju mu se kasnije šalju podaci vezani za upitnik. Također je moguće (ali nije obavezno) unijeti lokaciju događaja i neki opis kako bi sudionici lakše znali o čemu se radi. Slijedeći korak od organizatora zahtjeva unos nekoliko datuma koje želi sudionicima ponuditi. To može napraviti na dva načina: preko jednostavnog sučelja organizator odabire datume koje želi ponuditi i zatim u podkoraku upisuje vrijeme za odabrani datum (ili nekoliko, ovisno o terminima koje planira ponuditi) ili organizator može odabrati kalendarsko pregled gdje jednostavnim klikom odabire planirano vrijeme unutar datuma (poput unosa događaja u Google Calendar). U ovom koraku moguće je postaviti vremensku zonu kako bi sudionici koji možda nisu iz iste vremenske zone lakše znali kada se neki događaj treba odvijati. U trećem koraku organizator može birati između osnovnog upitnika ili postavljanja nekakvih dodatnih opcija za svoj upitnik. Dodatne opcije uključuju mogućnost dodavanja statusa „ako baš mora“ za sudionike koji imaju popunjene rasporede, postavljanje upitnika skrivenim gdje sudionici međusobno ne vide odgovore već samo organizator ima uvid u sve odgovore. Također postoji opcija koja od sudionika traži da odaberu isključivo jedan ponuđeni termin i opcija ograničavanja sudionika, odnosno broja sudionika koji mogu odgovoriti na upitnik. U posljednjem koraku organizator određuje način na koji će pozvati sudionike koji trebaju ispuniti upitnik. Pružaju mu se dvije mogućnosti: preuzimanje poveznice gdje svaki sudionik koji primi poveznicu može pristupiti upitnikom ili slanje pozivnice na mail adresu sudionika. U drugom slučaju organizator koji ima kreiran korisnički račun može povezati svoje kontakte sa Google ili iCloud servisa. Ukoliko nema registriran korisnički račun organizator ručno upisuje mail adrese sudionika koje poziva da ispune upitnik. Također može napisati poruku u kojoj objašnjava svrhu upitnika i daje nekakve upute.

Zaključak

Doodle je namijenjen za jednu svrhu koju ispunjava veoma kvalitetno. Alat je potpuno primjenjiv i u najosnovnijem obliku, odnosno bez registracije. Jednostavan je i intuitivan pogotovo zbog podjele u nekoliko koraka. Najbitnija značajka je doduše što nije potrebna registracija kako bi se odgovaralo na upitnike. Alat je moguće primijeniti u nastavi na mnogo načina, primjerice za određivanje datuma školskog izleta ili vrijeme predaje projekta ili zadaće. Odlična funkcionalnost je to što se može pristupiti preko mobilnog uređaja pa se upitnik može provesti i tijekom nastave ako je nastavniku bitno dobiti brze odgovore. Također je praktično povezivanje sa svojim kalendarom Google ili iCloud usluge pa na taj način nastavnik može sve termine pratiti unutar svojeg kalendara.

Link na često postavljana pitanja i upute: http://support.doodle.com/

Pogledajte fotogaleriju iz sustava: