Padlet – kolaboracija na dohvat ruke

padlet_blog_300Padlet je online alat namijenjen suradnji. Alat se koristi kao “prazan papir”, tj. online zid na kojem možete dodavati svoje ideje, recenzije, obavijesti, informacije, učitavati slike i dokumente, a možete i drugim sudionicima omogućiti sve navedeno. Odlikuje ga jednostavnost korištenja, dostupnost na različitim uređajima, prilagođenost potrebama korisnika i raznovrsna namjena.

Zbog jednostavnog kreiranja sadržaja i suradnje unutar istog dokumenta, Padlet je alat koji će biti koristan svim korisnicima, neovisno o razini informatičke pismenosti. Brzo i bez dodatnih uputa, svaki će korisnik jednostavno otkriti sve njegove funkcionalnosti. Jednom kada kreirate svoj zid, dovoljno je drugim korisnicima poslati poveznicu i suradnja može započeti. Korisnici mogu unositi sadržaj na vaš zid i bez prethodne prijave u sustav.

Načini korištenja Padleta:

 • Besplatno korištenje bez kreiranja korisničkog računa. Zid možete kreirati i bez pethodne prijave u sustav. Dovoljno je na naslovnici Padleta odabrati poveznicu “Create something” i dobit ćete svoj radni prostor u koji možete pozvati i druge korisnike. Ovim ćete načinom moći koristiti osnovne funkcionalnosti alata: unos teksta i datoteka i suradnju s drugim korisnicima, ali ograničene su dodatne su funkcionalnosti koje su ovdje opisane
 • Besplatni korisnički račun. Na naslovnici Padleta odaberite poveznicu “Sign up”, kreirajte svoj korisnički račun i moći ćete primijeniti sve funkcionalnosti koje su potrebne za izradu sadržaja i upravljanje mogućnostima vašeg zida. Korištenjem ovakvog pristupa možete učitati datoteke do 25 MB veličine.
 • Korištenje u nastavi (Backpack). Backpack je varijanta alata namijenjena nastavnicima uz mjesečnu ili godišnju naknadu, a sadrži dodatne mogućnosti: učitavanje većih datoteka (do 250 MB), upravljanje učenicima i njihovim ovlastima, definiranje više razina ovlasti (ograničenje ovlasti unutar škole ili razreda), korištenje domene škole unutar poveznice, umetanje loga i naziva škole. U planu je razvoj dodatnih funkcionalnosti koji će omogućiti detaljnije praćenje i analizu učenika, izradu izvještaja i integraciju s Google aplikacijama, Edmodom i LMS-ovima. Naknadu za korištenje plaćaju samo nastavnici, a uključuje i dobivanje neograničenog broja besplatnih korisničkih računa za učenike. Backpack se varijanta može eksperimentalno koristiti 30 dana bez naknade (Trial).
 • Korištenje u poslovnom okruženju (Briefcase). Briefcase je varijanta Padleta namijenjena tvrtkama, a po iznosu mjesečne naknade i samim funkcionalnostima gotovo se uopće ne razlikuje od Backpack inačice. U ovom slučaju naknada se plaća po svakom korisniku/zaposleniku i nema mogućnosti dobivanja besplatnih korisničkih računa.

Glavne značajke:

 • Online zid (wall)
 • Jednostavan i intuitivan
 • Prijava u sustav nije prijeko potrebna
 • Dostupnost 24/7 (uvijek i na svakom mjestu)
 • Zajednička suradnja više korisnika
 • Mogućnosti dijeljenja kreiranog sadržaja (share/export/embed)
 • Raznovrsna primjena u nastavi
 • Različite ovlasti korisnika i mogućnosti pristupa

Pregled funkcionalnosti

Za kvalitetno korištenje alata i njegovih mogućnosti preporučamo pristup besplatnim korisničkim računom.

Početno je sučelje Padleta prazna stranica (online zid) unutar koje je dovoljno dva puta kliknuti mišem i započeti s kreiranjem bilješke. Na mjestu gdje ste kliknuli na prostoru stranice možete postaviti slike, dokumente, poveznice ili jednostavno upisati tekst stvarajući vlastitu bilješku. Napisani tekst možete oblikovati, postaviti u obliku citata, paragrafa, koda, uvlake, nabrajanja i naknadno ga uređivati ili izbrisati. Sve se promjene napravljene unutar zida automatski spremaju.

Dodatne su funkcionalnosti alata smještene u okomitoj alatnoj traci s desne strane sučelja, a omogućavaju prilagodbu alata potrebama i željama korisnika. Odabirom ikone za postavke (“Modify this padlet”) u mogućnosti ste:

 • definirati naziv i opis zida i odabrati ili učitati vlastiti sličicu koja će biti oznaka zida (“Basic info”)
 • odabrati jednu od ponuđenih pozadina ili učitati svoju sliku kao pozadinu zida (“Wallpaper”)
 • odabrati izgled zida, tj. način poretka unešenih bilješki i datoteka. Odabirom će slobodne forme (FreeForm) bilješke biti postavljene na radnu površinu gdje želite, tj. gdje kliknete mišem. Preostale dvije opcije (Stream i Grid) smještaju bilješke kronološki jednu iza druge u jednom ili više stupaca i niste ih u mogućnosti naknadno razmještati. (“Layout”)
 • odijeliti ovlasti pregleda i uređivanja zida. Vašem zidu inicijalno mogu pristupiti i unositi bilješke samo oni korisnici kojima ste poslali poveznicu (Hidden link), ali ovisno o namjeni zida možete ograničiti pristup i uređivanje. Možete definirati listu korisnika (e-mail adrese) koji imaju pravo pristupa, postaviti zaporku za pristup, omogućiti samo pregled, ali ne i unos bilješki drugih korisnika, ili dati mogućnost javnog pristupa. (“Privacy”)
 • definirati način na koji vas Padlet informira o aktivnostima drugih korisnika unutar Vašeg zida  (“Notifications”)
 • odabrati naziv poveznice na zid kako bi na taj način drugi korisnici lakše pristupili. U suprotnom će se poveznica na dokument sastojati od dugačkog niza slučajno odabranih alfanumeričkih znakova (“Address”).
 • Duplicirati (Copy) ili izbrisati (Delete) kreirani zid

Nakon što ste definirali sve navedene stavke i kreirali zid prema vlastitoj želji, Padlet omogućava različite načine na koji možete svoj zid podijeliti ili integrirati (Share/Export). Možete ga podijeliti putem raznih društvenih mreža (Facebook, Twitter,  Google+, Pinterest, Linkedln), omogućiti pretplatu kroz RSS feed ili konvertirati u JPEG/PDF/CSV datoteku. Korisna je mogućnost ugradnje kreiranog zida unutar drugih web stranica (blog, WordPress i sl.).

Kako bi vam olakšali testiranje Padleta, kreirali smo zid bez otvaranja korisničkog računa i omogućili vam da unutar njega postavite svoje zabilješke. Dovoljno je otići na adresu http://padlet.com/wall/j5kukdo14ri0  kako bi se i sami uvjerili u jednostavnost i intuitivnost Padleta.

Zaključak

Opisani će alat biti izvrsno pomoćno sredstvo za organizaciju nastavnih i izvannastavnih aktivnosti i uz inovativnog nastavnik biti izuzetno koristan u samom procesu poučavanja. Odlučite li koristiti Padlet kako svojevrsnu oglasnu ploču za učenike i/ili roditelje, zajedničku suradnju pri organizaciji izleta, dobivanje povratnih informacija o naučenom sadržaju/pročitanoj literaturi, izradu zajedničkog plakata ili jednostavno kao mjesto dijeljenja različitih dokumenata i multimedije, jednom kada ga odlučite koristiti, Padlet će vam postati svakodnevna aktivnost.

Link na alat: https://padlet.com/