Conceptboard

Conceptboard kolaboracijski online alat namijenjen je prvenstveno suradnji unutar tima, objedinjavanju ideja, informacija, slika i dokumenata, a može se jednostavno i učinkovito koristiti za strukturne i grafičke prikaze (umne mape, vremenske crte, dijagrame i sl.).

Odlikuje se jednostavnošću izrade sadržaja i velikim brojem funkcionalnosti za različite namjene. Članovi tima mogu istovremeno surađivati na istom dokumentu (online ploči) i ravnopravno koristiti sve funkcionalnosti obuhvaćene licencom.

Alatu se pristupa na poveznici https://conceptboard.com uz lokalnu registraciju. Osim više razina plaćenih licenci, dostupna je i besplatna licenca koja sadrži dovoljno funkcionalnosti za kvalitetno kreiranje dokumenata i suradnju. Sve funkcionalnosti opisane ovdje, dio su besplatne verzije alata. U spomnutoj verziji ne postoje ograničenja u broju kreiranih dokumenata, već samo u količini elemenata unutar dokumenta i broju članova tima. Svaki dokument može sadržavati do 100 elemenata, a na jednom dokumentu može surađivati maksimalno 50 korisnika.

Jedna je od značajki Conceptboarda i istovremeni rad na više dokumenata (ploča). To znači da svaki korisnik može imati neogrančen broj dokumenata u kojima može surađivati s različitim članovima tima i uz različite razine ovlasti. Promjene se unutar dokumenta automatski spremaju, a svaki se dokument može i naknadno uređivati i kopirati dio sadržaja iz jednog dokumenta u drugi.

U trenutku kada nam dokument više nije aktualan ili ne želimo da se u njega unosi novi sadržaj, on se arhivira (Archive). To znači da će i dalje biti dostupan za pregled svim članovima tima, ali neće imati mogućnost uređivanja. U slučaju potrebe za naknadnim uređivanjem, dokument treba vratiti iz arhive.

Osnovne funkcionalnosti alata

Možemo reći da svaki dokument predstavlja praznu online ploču na kojoj surađuje više korisnika dodavajući različiti sadržaj: tekt, slike, grafičke oblike, ikone, medijske datoteke i sl. Sadržaj se može unositi na praznu ploču, a može se koristiti i jedan od mnoštva gotovih predložaka: projekti, umne mape, vremenske crte, dijagrami, brainstorming…

Važna je značajka i iznimno velika površina ploče, što nam omogućava da na istu ploču umetnemo i više različitih predložaka. Na taj način na istoj ploči mogu biti objedinjeni svi elementi ili faze jednog projekta, a preglednost je svakog dijela ploče osigurana uvećavanjem (zoom) do najsitnijih detalja.

Baš kao i praznu ploču i gotove predloške možemo upotpuniti dodavanjem različitih elemenata koji se nalaze u alatnoj traci:

  • Podsjetnik (sticky note) – mogućnosti prilikom dodavanja i oblikovanja podsjetnika: odabir dimenzija, proporcionalnost, boja i veličinu fonta, umetanje poveznice ili slike…
  • Označavanje teksta –  dijelove teksta koji je upisan ili kopiran iz drugih programa dodatno se može istaknuti označavanjem (highlights) ili pocrtavanjem (scribble) u različitim bojama.
  • Grafički elementi (shapes, lines, arrows…) – umetanje crta, strelica, geometrijskih oblika uz odabir dimenzija, boja, debljine i vrste crta i unos teksta uz osnovne mogućnosti formatiranja
  • Tekst – bilo da se radi o unosu novog teksta ili o sadržaju kopiranom iz drugih alata i programa (npr. Word), svaki se tekst može oblikovati odabirom boje, veličine i vrste fonta.
  • Komentari (Comment) – ova je funkcionalnost posebno važna u slučaju kada pojedini članovi tima nemaju ovlasti uređivanja i mijenjanja dokumenta, ali mogu unijeti svoje komentare sa sugestijama na bilo kojem dijelu dokumenta.

Osim za pregledavanje unutar alata, može se napraviti i izvoz dokumenta u slikovnom ili .pdf formatu.

Unutar dokumenta članovi tima mogu imati različite ovlasti, ovisno o postavkama  dokumenta koje definira vlasnik. Tri su osnovne razine:

  • Pregledavanje (Reader) – korisnik može samo pregledati dokument, ali nije u mogućnosti unositi ili mijenjati sadržaj.
  • Komentiranje (Reviewer) – korisnik ne može mijenjati sadržaj unutar dokumenta, ali može označavati i dodavati svoje komentare na svim dijelovima dokumenta.
  • Uređivanje (Editor) – korisnik ima iste ovlasti kao i vlasnik dokumenta.

Iako korisnici ne trebaju biti registrirani kako bi pristupili dokumentu putem poveznice, ovlasti uređivanja imaju samo registrirani članovi tima. Kao dodatnu sigurnost, vlasnik može postaviti i lozinku za pristup dokumentu.

Osim pristupa alatu putem poveznice, njegovo je korištenje moguće i unutar online platforme za učenje MS Teams, dok integracija Conceptboarda s Google Driveom i Dropboxom omogućava direktan prijenos datoteka pohranjenih u oblaku.

Više detalja o opisanim funkcionalnostima alata možete pronaći ovdje.

Zaključak

Zbog različitih mogućnosti koje ovaj alat nudi, učinkovit je i primjeren za sva područja nastave i može izvrsno poslužiti za organizaciju nastavnih i izvannastavnih aktivnosti. Ipak, zbog toga je i nešto kompleksniji i zahtijeva veću razinu informatičke pismenosti u odnosu na alate slične namjene. Zato za svakodnevnu i jednostavnu namjenu poput postavljanja obavijesti ili suradnje s učenicima, prednost svakako imaju jednostavniji alati kao što su Linoit i Padlet. Conceptboard se efikasno može koristiti u suradnji s drugim nastavnicima za zajedničko organiziranje nastave, dijeljenje sadržaja, ili kao vlastito mjesto za izradu dokumenata, različitih vrsta dijagrama, planova i sl.