Tricider – razmijenimo ideje

Tricider je besplatan digitalni alat namijenjen za prikupljanje ideja i poticanje diskusije na određenu temu i glasanje. Funkcionira poput alata Doodle (čija je orijentacija na odabir datuma i termina) gdje sudionici imaju mogućnost glasanja o određenoj temi, pokretanje diskusije i predlaganje alternativne ideje. Alat je moguće koristiti bez registracije ili kao registrirani korisnik. Može se koristiti u svim novijim varijantama popularnih mrežnih preglednika: Google Chrome, Mozilla Firefox i Safari. Prijava je moguća Google ili Facebook korisničkim računim i klasičnim načinom unosom e-mail adrese i zaporke. Pokretanje nove diskusije i prikupljanje ideja može se napraviti odabirom mogućnosti “Create new tricision” ili direktnim unosom pitanja u polje unutar sučelja koje nalikuje na polje Google tražilice.

Funkcionalnosti dostupne neprijavljenim ili neregistriranim korisnicima: prikupljanje ideja na definiranu diskusiju, glasanje za pojedinu ideju, pozivanje novih sudionika, zaštita od spam poruka, definiranje rokova, dodavanje arugmenata, uređivanje postavki, obavijesti o promjenama, dodavanje slika i poveznica u ideje, pokretanje javnih diskusija, dijeljenje na društvenim mrežama, ugrađivanje u blog ili mrežnu stranicu i administratorska prava nad pokrenutom diskusijom.

Svi korisnici koji žele koristiti alat bez registracije/prijave mogu to jednostavno učiniti putem polja na početnoj stranici unosom pitanja, odnosno teme za diskusiju. Otvara se sučelje gdje se mogu dodavati ideje ili upravljati diskusijom. Neprijavljeni korisnik neće imati mogućnost uvida u kontrolnu ploču gdje postoji pregled nad svim diskusijama, već će morati pohraniti poveznicu kako bi kasnije imao pristup diskusiji i mogućnost njezine izmjene. Korisnik koji želi dodati ideju, a nije prijavljen, alat će mu ponuditi prijavu kako bi kasnije mogao uređivati svoje prijedloge. Kako bi korisnik mogao pratiti izmjene unutar diskusije, odnosno primati obavijesti, postoji mogućnost pretplate, ali će alat od korisnika zahtijevati prijavu kako bi mu se obavijesti mogle proslijediti. Korisnik koji je pokrenuo diskusiju ima mogućnost izmjene krajnjeg roka za trajanje diskusije i definiranje vremenske zone po kojoj se računa vrijeme. Postoji mogućnost dijeljenja i pozivanja drugih sudionika kako bi mogli predložiti svoje ideje i komentirati tuđe ideje. Diskusiju se može podijeliti putem e-mail poruke, na Facebook zidu, putem Facebook poruke, Twittera, LinkedIna ili slanjem poveznice. Korisnici koji nisu prijavljeni u sustav, svoje prijedloge mogu pisati bez obveznog unošenja imena, ali općenito je dobra ideja napisati ime ukoliko se diskusija pokreće u poznatom krugu ljudi. Prijvljenim će korisnicima automatski pisati ime kod unosa nove ideje, ali postoji mogućnost brisanja imena. Moguće je komentirati ukupnu diskusiju, ali u tom slučaju sustav obavezno zahtijeva unos ime korisnika i potreban je unos imena kod glasanja za pojedinu ideju. Postavke diskusije koje su dostupne neprijavljenim/neregistriranim korisnicima uvrštavaju se u nekoliko kategorija. Korisnik može definirati želi li onemogućiti sudionicima dodavanje novih ideja, pojavljivanje novih i boljih ideja pri vrhu diskusije i želi li omogućiti limit od 100 znakova za nove ideje ili argumente. Može onemogućiti sudionicima glasanje za pojedinu ideju, ograničavanje broja glasova koje sudionik može dati i onemogućavanje prikaza glasova sudionicima. Autoru je diskusije dostupna funkcionalnost pregleda statistike diskusije. Statistika prikazuje ukupan pregled stranice, broj predloženih ideja, ukupnih glasova i broj potvrđenih, odnosno registriranih korisnika. Korisnik ima uvid u broj glasova po pojedinačnoj ideji i prikaz iz kojih su zemalja sudionici diskusije. Ako želi, korisnik ima mogućnost pohrane statistike u obliku Excel datoteke.

Registrirani odnosno prijavljeni korisnici pored već navedenih funkcionalnosti imaju mogućnost upravljanja svim pokrenutim diskusijama s jednog mjesta, arhiviranje prethodnih diskusija, zaštitu zaporkom, ispravljanje ideja/argumenata/glasova, uklanjanje promotivnih poruka, SSL enkripciju, onemogućavanje gumba za dijeljenje sudionicima i dodavanje vlastitog loga i pozadinske teme na diskusiju. Nakon završetka diskusije korisnik ima mogućnost slanja statistike, odnosno rezultata diskusije svim sudionicima.

Tricider tutorial

Tricider u nastavi

Tricider je jednostavan alat s prednošću što ne zahtijeva registraciju kako bi se mogao koristiti. Regestracija koja nije potrebna, svojevrsno je olakšanje nastavnicima koji žele jednostavno i brzo prikupiti povratne informacije od svojih učenika, a ujedno učenicima osiguravaju anonimnost. Ako se nastavnici, ali i njihovi učenici ipak odluče registrirati uvijek postoji mogućnost zaštite diskusije zaporkom ili brisanje imena koje je unijeto prilikom registracije. Ovaj se alat može koristiti za prikupljanje ideja vezanih uz razredne aktivnosti: terenska nastava, rok za predaju zadaće ili školski izlet. Može se iskoristiti kao način diskusije vezan za neku nastavnu temu. Učenici koji imaju strah od javnog nastupa na ovaj način jednostavnije mogu izraziti svoje mišljenje i raspravljati o tuđim mišljenjima. Jedan je od primjera za primjenu lektira i diskusija o radnji u pročitanom književnom djelu. Nastavnici ovaj alat mogu koristiti za međusobnu razmjenu ideja vezanih za izvođenje nastave ili uz pomoć ovog alata mogu komunicirati s roditeljima i dogovarati roditeljske sastanke.