Google Disk

Google_Drive_Logo_lrg-580x461Google Disk besplatan je društveni programski alat Weba 2.0. Omogućava sljedeće funkcionalnosti: jednostavno stvaranje novih dokumenata na mreži, dodavanje postojećih dokumenata, organizaciju u datoteke, dijeljenje dokumenata i istovremeni rad više korisnika na jednom dokumentu u stvarnom vremenu. Prednost je Google diska što su dokumenti dostupni u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg računala spojenog na internet.
Google Disk može pojednostavniti rad u mnogim područjima života, a koristan je za primjenu u nastavi jer omogućava komunikaciju, suradnju i istovremenu suradnju grupe korisnika (učenika ili nastavnika) na istom projektu.
Google Disk može osnažiti suradnju između učenika i nastavnika, povećati entuzijazam i zalaganje učenika, osigurati uporabu suvremenih tehnologija u učenju, a može doprinijeti onemogućavanju kampanjskog učenja, potaknuti timski rad i jednak doprinos svih učenika u timu. Google Disk označava svaku promjenu i vrijeme koje je učenik proveo na pojedinom dokumentu. Nastavnik na taj način može pratiti zalaganje svakog pojedinog učenika.
Aplikacija Google Disk sve dokumente pohranjuje u oblaku. S bilo kojeg je računala moguće prenijeti datoteke ili cijele mape, uključujući različite varijante datoteka u rasponu od tekstualnih dokumenata, različitih formata slika do video formata. Omogućeno je dodavanje i .pdf dokumenata koje će Google aplikacija konvertirati u tekst. Prostor koji vam je na raspolaganju iznosi 5GB i besplatan je, a sve se iznad toga naplaćuje.

U aplikaciju Google Diska možete učitati datoteke sa svog računala, urediti ih i ponovo ih preuzeti na svoje računalo. Učitavanje i preuzimanje može obuhvaćati cijelu mapu ili pojedinačne datoteke.
Prilikom preuzimanja datoteka iz aplikacije Google Disk, datoteke se mogu ponovno pretvoriti u određeni format prihvatljiviji za lokalno korištenje na računalu.
Preduvjet je za korištenje Google Diska posjedovanje Google korisničkog računa. Ako nemate otvoren korisnički račun, možete ga otvoriti na poveznici https://accounts.google.com/NewAccount.

U aplikaciji Google Disk moguće je stvoriti ili dodati sljedeće vrste dokumenata:

  • Dokumente za obradu teksta – dokumenti se stvaraju, uređuju i formatiraju sljedećim mogućnostima: određivanjem fontova, stilovima, pozicioniranjem slika i poveznica, prilagodbama za ispis, umetanjem jednadžbi, knjiških osnaka i sl.
  • Prezentacije – izrada prezentacija umetanjem i organizacijom slajdova, dodavanjem i oblikovanjem različitog sadržaja (tekst, slike, multimedija) i prilagodba prezentacije ponuđenim temama i izgledima slajdova, prijelazima između slajdova, animacijama i sl.
  • Proračunske tablice – stvaranje proračunske tablice iz predloška, uređivanje i formatiranje sadržaja, formatiranje brojeva, datuma i valuta, dodavanje formula za izračun unešenih podataka, umetanje grafikona itd.
  • Obrasce – stvaranje anketa, online upitnika ili jednostavnijih kvizova. Omogućava brzo i učinkovito prikupljanje veće količine podataka uz mogućnost naknadne obrade.
  • Crteže – izrada crteža uz mogućnost umetanja različitih objekata i slika.
google-drive-logo
Google Disk je podržan na svim uređajima

Svaku je od navedenih vrsta dokumenata moguće dijeliti s neograničenim brojem osoba i dodjeljivati razine pristupa dokumentu. Dokumente može uređivati više osoba istovremeno i u svakom trenutku imati uvid koji je urednik učinio određenu promjenu i kada.
Princip uređivanja dokumenata ne razlikuje se od drugih paketa programa koje imate na računalu (Microsoft Office, Open Office), stoga svoje znanje uređivanja dokumenta u npr. Wordu, Excelu ili PowerPointu možete primjeniti i ovdje.

Donekle je specifična, ali primjenjiva izrada Obrasca pomoću kojega možete napraviti jednostavne testove, ankete ili formulare. Detaljne informacije i upute o tome možete pronaći na našim službenim internetskim stranicama e-Laboratorija.

Flubaroo dodatak za Google Disk

maliDetaljne upute o radu i mogućnostima Google diska, izradi, dijeljenju i uređivanju različitih formata dokumenata možete pronaći unutar CARNetovog tečaja Osnove izrade Google dokumenata (https://loomen.carnet.hr/course/view.php?id=3153 ).

Pogledajte video s uputama kako kreirati i podijeliti dokument: