TodaysMeet – diskusija u stvarnom vremenu

TodaysMeet je digitalni alat u obliku Backchannel razgovora koji omogućava komunikaciju u stvarnom vremenu. Alat TodaysMeet podržan je u najnovijim varijantama internet preglednika: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Internet Explorer, Safari i u mobilnim varijantama internet preglednika Safari (iOS) i Google Chrome (iOS i Android). TodaysMeet korisnici mogu upotrebljavati bez prethodne registracije uz određena manja ograničenja (nemogućnost otvaranje sobe za razgovor u vremenskom periodu od godinu dana, pregled svih otvorenih soba, brisanje poruka drugih sudionika i definiranje uvjeta kako sobi mogu pristupiti samo registrirani članovi). Korisnici se mogu besplatno registrirati uobičajenim načinom unošenjem e-mail adrese i zaporke ili putem svog Google korisničkog računa. Alat će od novog korisnika tražiti unos datuma rođenja prije završetka registracije kako bi se potvrdila ispravnost činjenice da korisnik ima 13 ili više godina zbog uvjeta korištenja.

Registrirani korisnik pored funkcionalnosti koje su svima dostupne, ima mogućnost otvaranja sobe za razgovor u trajanju od jedne godine, postavljanje uvjeta pristupa sobi za razgovore samo registriranim korisnicima kako bi se onemogućio pristup bilo kome tko ima poveznicu na sobu za razgovore i mogućnost brisanja poruka drugih sudionika (ako određeni sudionik napiše nešto neprimjereno). Registrirani korisnik ima pregled svih soba koje ima otvorenima bez potrebe za pamćenjem poveznice i mogućnost zatvaranja željene sobe za razgovor prije isteka definiranog vremena.

Opće su funkcionalnosti dostupne svim korisnicima: otvaranje sobe za razgovore i definiranje trajanja sobe (jedan, dva ili osam sati, jedan dan, tjedan ili mjesec). Pristupanjem sobi za razgovore potrebno je unijeti naziv odnosno ime (ime može, ali i ne mora biti pravo ime sudionika). Korisnik je ograničen na 140 znakova za pisanje poruke (poput društvene mreže Twitter), ali nije ograničen na broj poruka koji može poslati. Postavke sobe za razgovor omogućuju prikaz sobe u pogledu za projektor, npr. nastavnik želi provesti diskusiju i prikazati ju svima u razredu. Moguće je generirati QR kod za jednostavnije pristupanje sobi za razgovor, ali u suprotnom kako bi pristupio sobi, sudionik mora unijeti poveznicu sobe za razgovor u preglednik. Za jednostavnije prepoznavanje sudionika razgovora, omogućeno je uključivanje boja za sudionike i tada će svaki sudionik imati svoju boju iznad okvira svoje poruke. Ako nastavnik koji koristi TodaysMeet alat koristi neki LMS (Moodle, Blackboard, Schoology), WordPress, Google Sites ili neku drugu mrežnu stranicu pod postavkama sobe, ima mogućnost preuzeti embedd kod i postaviti ga na neki od navedenih sustava/stranica. Za potrebe arhive ili uvida u razgovore koji su se održavali u sobi za razgovore, korisnik ima mogućnost preuzimanja transkripta sobe ispisom na papir ili u PDF datoteci.

TodaysMeet tutorial

TodaysMeet u nastavi

TodaysMeet jednostavan je i intuitivan alat i iz tog razloga korisnik ne mora odvojiti mnogo vremena kako bi ga savladao. Potreba je alata otvaranje sobe za razgovor i pored toga nema drugih funkcionalnosti (npr. video poziv i dijeljenje datoteka) i zbog toga je u potpunosti jasno što se od alata može očekivati. Kao nedostatak može se navesti činjenica kako sustav nije u potpunosti zatvoren s obzirom da bilo tko tko zna naziv sobe za razgovor ili ima pristup poveznici sobe može pristupiti razgovoru, čak i u slučaju kada je postavljen uvjet da pristup imaju samo prijavljeni korisnici. U tom slučaju savjetuje se da učenici koriste nadimke kao nazive sudionika ili samo inicijale, a na nastavniku je da definira način identifikacije kako bi se izbjeglo prikazivanje identiteta učenika. Na stranici alata postoje primjeri i savjeti kako koristiti TodaysMeet u nastavi i kako ga drugi nastavnici koriste. Neki su od načina poticanje grupne ili individualne diskusije i omogućavanje učenicima, koji imaju strah od javnog nastupa ispred razreda, iznošenje svojih stajališta. Moguće je koristiti sobe za razgovore kao još jedan medij održavanja konzultacija ili način za razmjenu ideja.